Ahde vefa kavramı genel anlamda;  ahdedilen konuda ahdine uymak demektir.  Günlük kullanımda,  ahde vefa dostu arkadaşı unutmamak, sevgide ve sadakatte süreklilik anlamına gelmektedir. Bir Azerbaycan atasözünde ise  "Vefalı dost yabancı olmaz, görmese yüz yıl seni" denilmekle ahde vefanın ve vefalı dostun önemi dile getirilmektedir.

Yüce Mevlana yüzyıllar ötesinden "Gel, gel, daha yakın gel, bu yol vuruculuk ne zamana kadar sürüp gidecek? Mademki sen, bensin, ben de senim. Artık bu senlik ve benlik nedir? Biz Hakk’ın nuruyuz, Hakk’ın aynasıyız. Şu halde kendi kendimizle, birbirimizle ne diye çekişip duruyoruz? Bir aydınlık bir aydınlıktan neden böyle kaçıyor? Biz hepimiz, bütün insanlar, tek bir vücut halinde olgun bir insanın varlığında toplanmış gibiyiz. Fakat neden böyle şaşıyız? Aynı vücudun birer uzvu olduğumuz halde neden zenginler, yoksulları böyle hor görürler? Aynı vücutta bulunan sağ el, ne diye sol elini hor görür? Her ikisi de madem senin elindir, aynı tende uğurlu ne demek, uğursuz." demekte,  bir insan vücudunda betimlediği Hakkın aynası saydığı insanlığı ahde vefaya, sevgiye, hoşgörüye davet etmektedir.

Yaklaşık iki yıldır faaliyetlerini sürdüren Çadap (Çağdaş Adıyamanlılar Platformu) ahde vefa şiarından hareketle, Adıyaman'a ve Adıyamanlıya duyduğu vefa ve minnet duygusu ile hizmet etmiş ve değer katmış olan her kesimden büyükleri ziyaret ederek vefa borcunu bir nebze olsun ödemeye çalışmaktadır.

ÇADAP Başkanı Aziz Levent Binzet konuyla ilgili verdiği bilgide; “Büyükleri ziyaret programı kapsamında ilk olarak Adıyaman Eski Belediye Başkanlarından Sayın Mustafa Kemal & Emine Kocatürk'e gidildi. Kendisinin sohbet ve birikimlerinden aldığımız feyz ve keyif görülmeye değerdi. Maalesef Sayın Kocatürk ziyaretimizden kısa süre sonra vefat etti, Çadap ailesi olarak bir kez daha rahmetle ve şükranla anıyoruz.

Ziyaret edilen büyüklerimizden, öğretmen ve ilk futbol hakemlerimizden Sayın Rafet & Naile Binzet, Sayın Fatma &Celal Baykan, Merhum Bedros Değirmenci (Halıcı Bedo Dayı)nın eşi Sayın Meryem Değirmenci, Sayın Hayganuş Evingülü, Sayın Margareth &Sait Bıçakçı, Sayın Meryem & İbrahim Bıçakçı, Sayın Yunus Değirmenci gibi birçok önemli şahsiyete gidildi ve gidilmeye devam edilecektir.

Adıyaman sivil toplum kuruluşları,  birlik beraberlik,  sosyal dayanışma ve yardımlaşma, eğitim ve sanat gibi birçok alanda hizmet ve faaliyetlerini sürdürmektedir.  Çadap da bütün bu faaliyetleri desteklemekle beraber, geçmişin bilgi ve birikimini barındıran büyüklerimizden aldığı ilham ve gücü, yarının büyükleri olan gençler üzerinden geleceğe aktarmak suretiyle Adıyaman'ı ve Adıyamanlıyı hak ettiği yere getirme vizyonunu ortaya koymaktadır.

Bütün hemşehrilerimizi bu vizyona ulaşma yolunda yanımızda görmek en büyük sevincimiz olacaktır.” Dedi.

Editör: Adıyaman Haber