ADIYAMAN’IN GELİŞMESİ VE KALKINMASI İÇİN-2

Adıyaman’ın üzerine oturduğu coğrafya, tarihsel süreç içinde birçok medeniyetin yaşadığı, tarihi ve kültürel zenginliklere sahip olan bir coğrafyadır.

Adıyaman’ın üzerine oturduğu coğrafyasının, Adıyaman’ın gelişmesine, kalkınmasına ve zenginleşmesine beklenen katkıyı sağlayabilmesi için:

a)- Birleşmiş Milletler Teşkilatı Eğitim, Bilim Kültür Örgütü UNESCO’nun dünyanın 8. harikası olarak kabul ettiği Kommagene Krallığı Kültür mirası Nemrut Anıtsal Alanına raylı sistemle ziyaretçinin ulaşımının sağlanması gerekiyor.

Nemrut Anıtsal Alanı başta olmak üzere tüm ören yerlerine her türlü aracın rahatlıkla ulaşması sağlanması gerekiyor.

Arsameia Kült alanındaki Kral Mithridatesin kazıları bir an önce tamamlanması, mezarların açılması gerekiyor.

Neolotik döneme ait kilisik köyünün, Göbeklitepe kazılarının başlatılması gerekiyor.

b)- Nemrut Anıtsal Alanı başta olmak üzere, tarihi ve kültürel varlıklara tahrip edilmesinin engellenmesi gerekiyor.

c)- 1993 yılından başlayarak her yıl Haziran ayında düzenli olarak yapılan “Uluslararası Kâhta Kommagene Festivalinin” düzenli olarak yapılması,

Festival en az üç gün serecek şekilde planlanması,

Festivale uluslararası turizm şirket temsilcileri, tur operatörleri temsilcileri, tarihi ve kültürel değerlerle ilgili olan tarihçiler, bilim adamları, gazeteciler davet edilmeleri,

Adıyaman’ın sahip olduğu tarihi ve kültürel varlıklarının uluslararası tanıtımının yapılması gerekiyor.

d)- Yerli ve yabancı turistlerin, konaklama ve gezi ortamı ve koşullar oluşturulması gerekiyor.

e)- Adıyaman’ın üzerine oturduğu coğrafyanın tarihi ve kültürel varlıkları ve zenginlik kaynağı ve turizm potansiyeli, zenginliğe dönüştürülmesi gerekiyor.

Adıyaman’ın üzerine oturduğu coğrafyanın sahip olduğu petrol, mermer, linyit kömürü, bakır, altın kaynaklarının çıkarılması, Adıyaman’ın kalkınmasına, gelişmesine ve zenginleşmesine katkıda bulunması için, bütçeden Adıyaman’a yeterli kaynağın ayrılması, gerekli yatırımların yapılması gerekiyor.