Sosyal Medyada Adıyaman seçimleriyle ilgili yanlış bir bilgi dolaşıyor. Bu bilgide CHP'nin 40 yıldır milletvekili çıkaramadığı iler arasında Adıyaman'da sayılıyor. Bu yanlış bilgidir, düzelteyim.

CHP, en son 12 Haziran 2011 seçimlerinde Dr.Salih Fırat'ı Adıyaman'dan vekil gönderdi, sayınFıratdaha sonra AK Partiye geçti. 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 tarihinde yapılan seçimlerde HDP bir milletvekili çıkardı, bu vekil Dr.Behçet Yıldırım’dır.

CHP’den AK Partiye geçen Dr.Salih Fırat’tan önce CHP bir vekil daha çıkarmış onu da bir dönem sonra AK Partiye kaptırmıştı. Bu isim de Şevket Gürsoy’du. Şevket Gürsoy, daha önce SHP’den Adıyaman belediye Başkanı seçilmişti.

Adıyaman’da milletvekillerinin partilere göre dağılımı aslında zamana ve zemine göre değişiklik gösterir. Bir seçim önce bütün milletvekillerini Anavatan Partisi almışken, bir sonraki seçimde milletvekillerinin tümünü SHP almıştır.

12 Eylül 1980 darbesinden sonra yapılan genel seçimlere ve milletvekili dağılımlarına sırasıyla kısa bir bakış atalım, hafıza tazeleyelim.

1983 genel seçimleri

12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra yapılan ilk seçim 1983 yılındaydı. Bu seçimde Adıyaman’ın 4 vekil kontenjanı vardı. 4 vekilin ikisini ANAP (Arif Ağaoğlu, Mahmut Deliceoğlu) alırken, bir vekili MDP (Horoz Partisi) (Mehmet Arif Atalay), bir vekili de Halkçı Parti (HP) (Ahmet Sırrı Özbek) almıştı.

1987 genel seçimleri

1987 seçimlerinde 4 milletvekilinin dördünü de Anavatan Partisi almıştı. Bunlar Arif Ağaoğlu, Zeynel Aslan, Mahmut Deliceoğlu ve Abdurrahman Karaman’dı.

1991 genel seçimleri

1991 seçimi aslında Adıyaman için ilginç bir seçimdir. Dört vekilin dördünü de şimdiki HDP-CHP çizgisindeki o zamanki SHP’nin aldığı seçimdir. (Mahmut Kılıç, Celal Kürkoğlu, Kemal Tabak ve Abuzer Tanrıverdi)

1995 genel seçimleri

1995 yılı genel seçimlerinde yine beş milletvekili vardı. Bunlar sırasıyla Refah Partisi (RP) 2(Ahmet Çelik, Ahmet Doğan), DYP 1(Mahmut Nedim Bilgiç), ANAP 1 (Mahmut Bozkurt) ve CHP 1 (Celal Topkan) milletvekiliydi.

1999 genel seçimleri

1999 genel seçimlerinde 6 milletvekili vardı. Bunların üçü Fazilet Partisi (FP)’den (Dengir Mir Mehmet Fırat, Mehmet Özyol ve Mahmut Göksu), 1’i DYP’den (Mahmut Nedim Bilgiç) 1’i MHP’den (Hasari Güler), 1’i de ANAP’tan (Mahmut Bozkurt)

2002 genel seçimleri

2002 yılında Adıyaman’da 5 vekillik vardı, 4 vekili AK Parti almıştı; Mehmet Özyol, Mahmut Göksu, Fehmi Hüsrev Kutluve Ahmet Faruk Ünsal. Bir vekili de CHP almıştı; Şevket Gürsoy.

2007 genel seçimleri

2007 yılında Adıyaman’da 5 vekillik vardı, 4 vekili AK Parti almıştı; Ahmet Aydın, Fehmi Hüsrev Kutlu, Mehmet Erdoğan ve (CHP’den AK Partiye transfer olan)Şevket Gürsoy. Bir vekili de CHP almıştı; Şevket Köse.

2011 genel seçimleri

2011 yılında Adıyaman’da 5 vekillik vardı, 4 vekili AK Parti almıştı; Ahmet Aydın, Mehmet Metiner, Muhammed Murtaza Yetiş ve Mehmet Erdoğan’dı. Bir vekili de CHP almıştı; Salih Fırat.

2015 Haziran ayı genel seçimleri

2015 yılının Haziran ayında yapılan genel seçimlerde de Adıyaman’da 5 vekillik vardı, 4 vekili AK Parti almıştı; Ahmet Aydın, Adnan Boynukara, İbrahim Halil Fırat ve CHP’den transfer olan Salih Fırat’tı.  Bu seçimde CHP vekilini HDP’ye kaptırdı. Bunda etken olan Fetö oylarıydı. Bu vekil de Dr.Behçet Yıldırım’dır.

2015 Kasım ayı genel seçimleri

2015 yılının Kasım ayında yapılan genel seçimlerde de değişen bir şey olmadı. Adıyaman’da 5 vekillik vardı, 4 vekili AK Parti almıştı; Ahmet Aydın, Adnan Boynukara, İbrahim Halil Fırat ve CHP’den transfer olan Salih Fırat’tı.  Bu seçimde CHP vekilini HDP’ye kaptırdı. Bunda etken olan Fetö oylarıydı. Bu vekil de Dr.Behçet Yıldırım’dır.

24 Haziran 2018 genel seçimleri

24 Haziran’da yapılan seçimlerde de Adıyaman’ın 5 milletvekili kontenjanı vardı. 4 vekili AK Parti (Ahmet Aydın, İbrahim Halil Fırat, Muhammed Fatih Toprak ve Yakup Taş) ile 1 milletvekilini CHP (Abdurrahman Tutdere) aldı.

Yanlış bilgi yay, sen de inan

Sosyal medyada yanlış bilgi dolaşıyor, işin ilginci Adıyamanlılar bile bu yanlış bilgiyi doğru diye alıp paylaşıyor. 2018 seçimleriyle ilgili şu gerçek var; ittifak CHP’ye yeniden vekil kazandırdı. Yoksa bu vekili tekrar HDP alacaktı. Saadet Partisinin Millet İttifakında olması, Adıyaman’da herhangi bir artı veya eksiye neden olmadı ama başka yerde olduğu gözleniyor.