27.09.2017 tarih ve 318539594-1030 sayılı Torba Kanun Tasarısı, Başbakan Binali Yıldırım’ın imzası ve bakanlar kurulu kararıyla Meclis’e gönderildi.

Torba Yasa Tasarısının 68, 69, 70 ve 71. Maddeleri ile Tütün ve Alkol Piyasası düzenleniyordu.

68. maddede “Tütün üretimi ve yasadışı sarmalık kıyılmış tütün ticaretine kaynaklık oluşturan açık artırma için tütün üretimi ve açık artırma sistemi kaldırılmaktadır” deniliyordu. (Madde 68 birinci paragraf) 

 69. maddenin son paragrafında “Yaprak sigara kâğıdı içine ticari amaçla kıyılmış tütün, parçalanmış tütün ya da tütün harici madde dolduranlara idari yaptırım öngörülmektedir” deniliyordu.  

Yasadışı sarmalık kıyılmış tütün ticareti, yaprak sigara kâğıdı içine ticari amaçla kıyılmış tütün, parçalanmış tütünden” kastedilen Çelikhan İlçesi ve Adıyaman Merkez ilçede üretilen, kıyılarak pazarlanan tütündü.

Yeniden düzenlenen Tütün ve Alkol Piyasası yasası ile Adıyaman’da sarmalık tütün ekimi yasaklanıyordu. Ekimini yapanlara ve pazarlayanlara para cezası verilecekti

AKP, geçimini sarmalık yaprak tütün yetiştirerek ve satarak sağlayan Çelikhan İlçesi’nde 2015 seçimlerinde yüzde 65.6 oy almıştı. 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandumda 67.2 evet oyu çıkmıştı.

Tütün ekimine ve satışına yasak getirilmesi, geçim kaynağı ağırlıklı olarak tütün üretimine ve satışına dayanan Çelikhan halkı başta olmak üzere Adıyaman halkı ayaklandırdı.

Adıyaman basını ayaklandı.

Adıyaman sivil toplum örgütleri ayaklandı.

Kısmen de olsa Adıyaman AKP örgütleri ayaklandı.

Sarmalık yaprak tütün üreticileri, sivil toplum örgütleri, Adıyaman Tütün Platformu Başkan ve yöneticileri Ankara’yı yol ettiler.

AKP Adıyaman Milletvekili Meclis Başkan Vekili Ahmet Aydın’ın Meclisteki odasında sık sık bir araya geldiler. 

Ahmet Aydın’ın Meclisteki makam odası, Adıyaman’da gelenlerin adete buluşma merkezi oldu.

Ahmet Aydın ve diğer AKP Adıyaman milletvekilleri, tütün üreticileri, sivil toplum örgütleri başkanları sık sık basının karşısına geçtiler. Tütün ekimi ve satışının yasaklanmasına izin vermeyeceğiz dediler.

Ahmet Aydının başkanlığında AKP Adıyaman milletvekilleri, tütün yetiştiricileri, sivil toplum örgütleri başkanları, Tütün Platformu başkanı Maliye Bakanını, Tekel Bakanını, İç İşleri Bakanını, ilgili diğer bakanları ziyaret ettiler.

Ziyaret sonrası yaptıkları açıklamalarda: Bakanların kendilerine, Adıyaman’da sarmalık tütün ekiminin ve satışının yasaklanmayacağının sözünü verdiğini söylediler.

Başbakan Binali Yıldırım 17 Ekim 2017 tarihinde AKP Meclis Grubu’nda yaptığı konuşmada: “Adıyaman’da tütün üreticilerinin ürettikleri tütünü rahatça satabilmeleri için gerekli tedbirler alınıyor. Rahat olsunlar bir sıkıntı yok” dedi. 

Başbakan'ın Yıldırmın bu açıklamasından hemen sonra Meclis Başkan Vekili Ahmet Aydın ve diğer AKP milletvekilleri, sayın Cumhurbaşkanımızla görüştük, Adıyaman’da tütün ekimi ve satışı yasaklanmayacak. Herkes rahat olsun dediler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği söz,

Başbakan Binali Yıldırım’ın verdiği söz,

Bakanların verdikleri sözler,

AKP Adıyaman milletvekillerinin “Tütün ekiminin ve satışının yasaklanmasına izin vermeyeceğiz” sözleri,

Adıyaman’da bayram havası yaşattı.

Çelikhan halkı başta olmak üzere sarmalık yaprak tütün üreticileri,

Sivil toplum örgütleri başkan ve yöneticileri,

Yerel basın ve köşe yazarları,

Tütün Platformu Başkan ve üyeleri,

Facebook’ta paylaşım yapanlar, Cumhurbaşkanına, başbakan, bakanlara, AKP Adıyaman milletvekillerine teşekkür etiler.  

Adıyaman halk aldatılıyor. Verilen sözler tutulmayacak. Sarmalık tütün ekimi ve satışı serbest bırakılmayacak diyenler, AKP Adıyaman örgütleri, AKP yandaşı Adıyaman yerel basını, Facebookta paylaşım yapan AKP üye ve yandaşları tarafından adete Adıyaman düşmanı suçlandılar.

502 sıra sayılı torba yasa tasarısı önce Meclis Bütçe Plan Komisyonunda görüşüldü. Tütün ekiminin ve satışının yasaklanmasına izin vermeyeceğiz diyen Ahmet Aydın ve diğer AKP Adıyaman Milletvekilleri, sarmalık tütün ekimini ve satışını yasaklayan 68.,69, 70., ve 71. maddelerin Bütçe Plan Komisyonu’nda görüşülürken ortalık gözükmediler. Bu maddelerin yasa tasarısından çıkarılması için bir çaba sergilemediler.

CHP ve HDP milletvekilleri, sarmalık tütün ekimi ve satışını düzenleyen 68, 69, 70 ve 71 maddelerin tasarıdan çıkarılması yönünde değişiklik önergeleri verdiler. Değişiklik önergeleri, komisyon üyesi AKP milletvekillerinin oylarıyla ret edildi.

Torba Yasa Tasarısı Meclis Genel Kuruluna gönderilirken, tasarının madde numaraları değiştirilmiş, yaprak sigara kâğıdı içine ticari amaçla kıyılmış tütün, parçalanmış tütün ekimini ve satışını yasaklanması, 62., 63., 64. maddelerle düzenlenmişti.

Meclis genel kurulunda, yaprak sigara kâğıdı içine ticari amaçla kıyılmış tütün, parçalanmış tütün ekimini ve satışını yasaklayan 62., 63., 64 maddelerin görüşülmesi sırasında; CHP ve HDP milletvekilleri, bu maddelerin tasarıdan çıkarılması yönünde değişiklik önergeleri verdiler. Değişiklik önergeleri, AKP milletvekillerinin oylarıyla ret edildi.

AKP Adıyaman milletvekilleri, sarmalık tütün ekimi ve satışını düzenleyen maddelerin yasa tasarısından çıkartılması isteyen önergelerin reddi yönünde oy kullandılar.

AKP Adıyaman il Başkanı Eski Adıyaman Milletvekili Mehmet Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım’ın 19 Kasım 2017 tarihinde yapılacak olan AKP Adıyaman Merkez İlçe Kongresine katılacağını açıklandı. Adıyaman halkına verdiği sözlerini tutmayan Başbakan Binali Yıldırım, Adıyaman AKP Merkez İlçe kongresine katılma programını iptal etti.

AKP Genel Başkanı (Cumhurbaşkanı) Recep Tayyip Erdoğan Adıyaman halkını aldattı.

Başbakan Binali Yıldırım Adıyaman halkını aldattı.

Maliye Bakanı, Tekel Bakanı, İç İşleri Bakanı Adıyaman halkını aldattı.

AKP Adıyaman Milletvekilleri, Adıyaman halkını aldattı.

AKP Adıyaman üye ve örgütleri, Adıyaman halkını aldattı.

Adıyaman’da yayınlanan yerel gazetelerin büyük kısmı,

Gazetelerin köşe yazarlarının büyük kısmı,

Mercen Televizyonu’nda tartışmalara katılan konuşmacılar,

Facebookta günlerce paylaşım yapan AKP’liler ve AKP yandaşları,

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Başbakan Binali Yıldırım’a, Bakanlara, Adıyaman AKP Milletvekillerine inanarak Adıyaman halkını aldattılar.