1 Aralık 2020 günü Adıyaman’ın il oluşunun 66. yılı. Yani il olmasının üzerinden tam 66 yıl geçmiş.
Bugüne kadar bu yıl dönümlerinde zaman zaman etkinlikler yapıldı. Bu etkinlikler de kimi zaman eleştirildi kimi zaman övüldü. Bizim düşmandan kurtuluş yıldönümümüz olmadığı için bununla yetinmeye çalıştık/çalışıyoruz.
Aslında il olma süreci de diğerlerine benzemiyor. Adıyaman gelişsin, büyüsün, kalkınsın diye değil gerçekte politik bir hesap sonucu il yapıldı.
Yapıldı ama. İl oldu yani.
Kim ne dersin iyi ki de yapıldı. Emeği geçenlere minnettarız.
İl olmasının yıldönümlerinde bir takım etkinliklerin olması elbette normal.
En azından bu etkinlikler vesile ile belki bir aidiyet ve farkındalık oluşur. Bugüne kadarkilerde oluştu mu diye sorarsanız, o da ayrı bir konu derim.
Bence esas yapılması gereken şeylerden biri şudur.
Her yıl bu vesile ile Adıyaman kendisini sorgulamalı, muhakeme etmeli. Tüm kurumları ve kuruluşları ile yapmalı. Bir mekanizma ya da müessese kurulmalı ve bu muhakemeyi yapmalı. Kâr zarar hesabı gibi olmalı. Her yıl kârda mıyız yoksa zararda mıyız sorgulaması nedenleri ile birlikte yapılmalı. Çok daha geç olmadan, en azından bu yıl itibariyle başlanabilir.
Aksi halde müzminleşmiş sorunlar katlanarak devam eder…
İstihdam, tarımsal sorunlar, sulama, yatırımlar, kültür, sanat, şehircilik, imar, tarihi değerler vb. genel konuların her yıl sağlıklı olarak masaya yatırılıp geçmişi ve bugünü sorgulanarak geleceği planlanmazsa hep havanda su dövülür gider.
Bugüne kadar yapılanlardan daha farklı, daha etkili ve daha sonuç odaklı olmalı. Dostlar alışverişte görsün, maksat istatistikler oluşsun, iş olsun ya da mış gibi olmasın yani.
Hesap verilebilir ve şeffaf olmalı.
Kişilerin değil şehrin, memleketin menfaati gözetilmeli, önceliklenmeli. Olduğu kadar değil olması gerektiği kadar olmalı. Olması gerekenin önündeki engeller kimse, neyse derhal kaldırılmalı.
Bugünkü yapıyla bu olur mu bilmiyorum, değerlendirmeyi size bırakıyorum. Ben sadece olması gerekeni söyleyebilirim.
Hatırlanırsa bu ve benzeri önerilerimi bundan önceki yıllarda da daha detaylı dile getirmiştim.
Temcit pilavına dönen bu gibi konular inşallah bir kahraman/lar/ın ortaya çıkması ile çözülür ya da çözülecek/çözülüyor güvenini verir…
Kimse yanlış anlamasın. Bugüne kadar bir şeyler yapılmadı anlamında değil bu söylediklerim. Elbette güzel şeyler yapıldı ve yapılıyor. Sadece iyisini, daha iyisini, en iyisini istediğimizden bunları söylüyorum.
Fazla uzatmayayım.
Bu yıl, il oluş yıldönümü vesilesi ile sosyal medyada #Adıyaman66yaşında etiketi ile güzel bir Adıyaman fotoğrafını paylaşma etkinliği yapalım dedik.
Adıyaman’a gönül vermiş herkesi, özellikle gençlerimizi bir an için dahi olsa yönünü, gönlünü, dikkatini Adıyaman’ımıza, memleketimize çekebilmek adına bu etkinlik hoşumuza gitti. A. Cüneyt Fidancı kardeşimizin önerisiydi. Biz de Adıyaman kent Konseyi olarak seve seve üstlenelim dedik.
Doğru, belki sadra şifa, derde deva olmayacak ama bir gönüle dokunacak, bir güzellik olacak. Bugünü bu etkinlikle doldursak kime ne zararı olur?
Hani çoğu zaman Adıyaman’ın yeterinde tanınıp bilinmediğinden de şikâyet ediyoruz ya, azıcık da olsa bir katkı olur diye düşündük.
Yoksa şehrimizin, ilimizin devasa ve birikmiş sorunlarını bilmiyor, ilgilenmiyor değiliz. Aslında bizi yakinen takip edenler böyle olmadığını da çok iyi bilirler. Mesela her hafta MERCAN TV’de yaptığımız Kente dair programında yeterince değiniyor, eleştiriyor, öneriyoruz.
Son olarak sizleri bu etkinliğe destek olmaya davet ediyoruz. 01.12.2020. Salı günü saat 12.01’de #Adıyaman66yaşında etiketi ile Adıyaman’ımızın güzel bir fotoğrafını paylaşalım. Ne kadar çok kişiye ulaşırsak o kadar etkili olur.
Herkes beğendiği veya kendi çektiği, kendisinin de bulunduğu fotoğraflarla katılabileceği etkinliğe Adıyaman’a gönül veren, Adıyaman’a ömür veren ve Adıyaman’ı seven herkesi katkı ve destek vermeye davet ediyoruz.
Maksat memleketimiz adına bir güzellik olsun…