Yeni Mahalle Cemevinde düzenlenen Kerbela şehitlerini anma ve aşure lokması etkinliğine Vali Vekili Adem Kaya, Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu, İl Jandarma Komutanı Albay Ercan Atasoy, İl Emniyet Müdürü Metin Alper, siyasi parti başkanları, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
 
Her kesimden yoğun bir katılımın olduğu programda Alevi kanaat önderleri ile protokol üyeleri tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapılarak, dünyaya birlik ve beraberlik mesajları verildi.
 
Muharrem ayının kendileri için yas ayı olduğunu dile getiren Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Rıza Tanrıverdi, “Şehitler serdarı Hz. Hüseyin ve yarenleri için oruç tuttuk. Bugünde onları hem anlamak hem de anmak adına buradayız. Senenin 12 ayı biz Hz. Hüseyin ve yarenlerini kalbimizin derinliklerinde yaşatıyoruz.”dedi.
 
Aşure Lokmasının birlik ve beraberliğe vesile olmasını dileyen Alevi Dedesi Ali Büyükşahin ise, “Hz. Hüseyin 1338 yıl önce 72 yakını ile birlikte susuz bırakılmak suretiyle şehit edilmiştir. Hz Hüseyin ve Kerbela şehitlerinin ruhları şad olsun. Biz onları saygıyla anıyoruz. Çünkü onlar bizim için ve insanlık için canlarını feda ettiler. Hangi dinden hangi ırktan olursa olsun bütün insanlara kucak açmamız lazım. Birbirimizi sevgiyle ve saygıyla kucaklamamız lazım”dedi.
 
Muharrem ayında tutulan oruçların kabul edilmesini dileyen Bediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu ise, “Buradan verilmek istenen mesaj, birlik, beraberlik ve kardeşliktir. Bunu Allah’a şükür Adıyaman’da uyguluyoruz, git gide güçlendirerek yapmamız lazım. İmam Hüseyin!i sevmek sadece oruç tutmak, yas tutmak, ibadetlerde onu anmak değildir. İmam Hüseyin’i içimize sindirmek onun gibi yaşamak önemlidir. Hz. Hüseyin zulme karşı direnmeseydi dünya da güçlü olanın haklı olduğu bir zihniyet gelişirdi. Ama İmam Hüseyin Yezid’e boyun eğmedi ”dedi.
 
Alevi Kültür Dernekleri tarafından düzenlenen "Kerbela Şehitlerini Anma ve Aşure Lokması"nın birlik ve beraberliğin artmasına vesile olmasını temenni ederek sözlerine başlayan Adıyaman Vali Vekili Adem Kaya ise, “Bu güzel ve ulvi atmosferin oluşumunda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bugün burada siz can kardeşlerimle, gönül dostlarımla bir arada olmaktan büyük mutluluk duymaktayım. Bu topraklar, bu coğrafya, sevgi ve hoşgörü medeniyetinin, birlikte yaşama kültürünün doğduğu, yeşerdiği ve dünyaya örnek teşkil ettiği topraklardır. Adını sevgili peygamberimizin bizzat koyduğu Hz. Hüseyin ve çoğu Ehl-i Beyt mensubu Müslüman kardeşlerimizin, siyasi ihtiraslar uğruna Kerbela'da şehit edilmesi, Hz Peygamber'i ve O'nun Ehl-i Beyti'ni seven başta milletimiz olmak üzere, bütün Müslümanları o günden bugüne derinden yaralamış ve kalpleri incitmiştir. Günümüzde ise bizlere düşen en önemli görev bu tür müessif olaylardan ders ve ibret almak, Müslümanların birlik ve beraberliğini zedeleyecek her türlü olumsuz tutum ve davranışlardan kaçınmak ve gönül birlikteliğini geliştirmektir”dedi.
 
Adıyaman’ın kökleri tarihin derinliklerinde olan bir hoşgörü kenti olduğunu vurgulayan Vali Vekili Adem Kaya,” İlimizin sahip olduğu kadim kardeşlik duyguları, bizleri birbirine daha da yakınlaştırmaktadır. Müslümanın, Hıristiyanın, Alevisinin, Sünnisinin her din ve mezhepten insanların kardeşçe yaşadığı ilimizde bugün bu atmosferin oluşması birlik, beraberlik ve ortak yaşamayı dünyaya gösteriyor. Bugün dünya coğrafyasının değişik yerlerinde yaşanan mezhep çatışmalarına ve çeşitli sıkıntılara rağmen, Adıyaman insanının birbirine karşı saygı ve sevgi göstermesi, birbirine hoşgörüyle yaklaşması dünyaya örnek bir durumdur. Dünyanın buradaki kültüre ve hoşgörüye çok ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bir kez daha Seyyid-i Şüheda İmam Hz. Hüseyin başta olmak üzere, Kerbela şehitlerine Allah'tan rahmet diliyorum. Bu mübarek ayda dökülen lokmaların, tutulan oruçların ve yapılan duaların milletimizin birliğine ve beraberliğine vesile olmasını diliyorum”dedi.
 
 Konuşmalar ardından Kerbela şehitleri cemlerle anılarak, davetlilere aşure dağıtıldı.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha