Bir yıl içinde yeni hasarlı evlerle birlikte Samsat’ta konut ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini ifade eden Kalkancı, “Hastanelerimizde taburcu edilmeyen hastamız yoktur. Geçen yıl 2 Mart'ta deprem olduğunda 2 bin evde orta ve ağır hasarlı tespitler yapılmıştı. Ben Adıyaman’a geldiğimde konteynırları kurmuştum. 15 gün önce de Başbakan Yardımcımız Recep Akdağ’ın katılımıyla merkezde 403 konutun toplamda 700 konut ihalesi yapılmıştı. Bunlar tek kat ve iki kat olacak. Ama tabi şuanda durum değişti. Bizim bir önceki deprem de orta ve az hasarlı olan evler ciddi ağır hasarlı hale gelmişti. Başbakanımız, İçişleri bakanımız aradı, bilgi verdim. Şuanda 11 tane ekibimiz hasar tespit çalışması yapıyor. Çok kısa sürede bunları tamamlayacağız. Yeni bu hasarlı evlerle birlikte Samsat’ta konut ihtiyacını karşılamamız 1 yıl sürmeyecek diye düşünüyorum” dedi.

Can kaybı olmadığını ve esnafın mağduriyetinin giderilmesi için çalışma yapacaklarını vurgulayan Kalkancı, şunları kaydetti:

“Ben geldiğimde deprem üzerinden 4 ay geçmişti. Bizim burada Saffan Bin Muattal Sahabe kabrimiz var. Buradan oraya taşınma istiyorlar. Zemin etütleri yaptırılmış, Samsat ile oranın zemin etüdü aynı. Samsat baraj altında kaldığında Didim teklif edilmiş. Samsat oraya taşıyalım diye kabul etmemişler. Tabi Türkiye Baktığımızda Doğu Anadolu fay hattımız var. Güneydoğu Anadolu fay hattımız var. Ege her tarafı fay hattı zaten. Marmara öyle. Taşınma konusunu biz şuanda vatandaşın böyle bir talebi var, değerlendirmeye alacağız ama biz mümkün olduğu ölçüde bu tür durumlarda yerinde sağlam binalarla. Problem şu; 88’deki taşınmada 99 depreminden önce imar kanunu yönetmenlikleri farklıydı. Depremden sonra bunlarda değişikliklere gidildi ve güçlü ve sağlam binalar yapılmaya başlandı. Samsat’taki binalar 88 ve öncesinde yapılan binalar, eski kanunlara göre yapılan binalar, biraz da bu yıkımların sebebi odur. Ama hamd olsun can kaybı yok, esnaflarda biraz mağduriyet var, bunu en kısa zamanda gidereceğiz”

Kaynak : PHA
Kaynak: pha