Üniversite Vehbi Koç Konferans Salonunda geniş bir katılımla gerçekleşen ve büyük coşkuya sahne olan etkinliklere Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyit Temir, Prof. Dr. Hasan Solmaz, Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı DongWoo CHO, Eğitim Danışmanı Funsoo Kım, Güney Kore Ankara Büyükelçiliği Savunma Ateşesi Deniz Kurmay Albay Jaesıc Park, Belediye Başkan Yardımcısı Muhittin Büyük, Adıyaman Askerlik Şubesi Başkanı Albay Davut Kulalar, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kutlu, Mor Petrus Mor Pavlus Kilisesi Metropoliti Melki Ürek, Kore Gazi yakınları, Üniversitemiz Akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler katıldı.
Etkinlikler kapsamında önce “OdeTo My Father” adlı film gösterimi yapıldı. Daha sonra Kore Cumhuriyeti Eğitim Danışmanı Funsoo KIM Kore’deki eğitim programlarından bahsederken, Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği eğitmenlerinden Kübra Tuğçe Karabacal da Kore dili ile ilgili kısa bir sunum yaptı.
Etkinliklerin açılış konuşmasını yapan Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, benzer tarihi gelişimi yaşayan ülkelerin arasında her yönden güçlü bağlar bulunduğunu belirterek “Türkiye Kore ilişkileri oldukça eskilere dayanmaktadır. Bu yıl Güney Kore ile Türkiye diplomatik ilişkilerimizin 60. Yılı. Bu anlamda Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliğinin katkılarıyla ülkemizde çeşitli etkinlikler düzenlemektedir. Bugün de üniversitemiz bünyesinde düzenlenen Kore Kültür günü etkinliğine ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hepinize bu bağlamda hoş geldiniz demek istiyorum. Benzer tarihi gelişimi yaşayan ülkelerimiz arasında her yönden güçlü bağlar bulunmaktadır. Bildiğiniz gibi Türkiye 1950-1951 yıllarındaki Kore Savaşına bir fiil katılmıştır. Güney Kore kaynaklarına göre Türkiye, Kore Savaşı’na katılan 16 ülkeden asker sayısı bakımından 21.212 kişi ile dördüncü, şehit verenler bakımından 966 kişi ile üçüncü, toplam zayiat yaralı ve savaş esirleri dâhil bakımından üçüncü (2.365 kişi) sıradadır. Savaşta şehit olan 462 askerimiz Kore’nin Busan kentinde bulunan BM Kore Anıtsal Mezarlığı’nda (UNMCK) yatmaktadır. Bunun içindir ki Güney Kore halkı Türk halkını “kan kardeş” olarak nitelendirmektedir. İlimiz Adıyaman’da çok sayıda Kore Gazisi bulunmaktadır. Bu vesileyle tüm şehitlerimize ve vefat eden Gazilerimize Allah’tan rahmet diliyor, hayattakileri de sağlıklı hayırlı ömürler diliyorum. Ülkemiz dün olduğu gibi bugün de Dünya barışına katkı sağlamaya devam etmektedir. Dileriz ki Dünya’da barış ve istikrar daim olur. Ülkemiz Kore Savaşı sırasında Güney Kore’ye ciddi anlamda büyük destek sağlamıştır. Kore Savaşı’na katılan Türk Tugayı, savaşa katılan askeri birlikler içinde öksüz ve yetim kalan Koreli çocuklar için okul inşa eden tek birliktir ve bu durum Kore halkı tarafından günümüzde dahi hatırlanmaktadır. Bugün üniversitemizde birçok yurt dışı ülkeye öğrenci ve öğretim elemanı gönderip gelenleri misafir etmekteyiz. Kore’ye giden veya Kore’den gelen öğrencimiz olmaması eğitim alanındaki işbirliğini ne denli güçlendirmemiz gerektiğini ortaya koymaktadır. İki ülke arasındaki ilişkilerin 60. Yılının bu yöndeki bağların daha da güçlendirmesine katkı sağlamasını bekliyoruz. Adıyaman Üniversitesi olarak bizler bu konuda üzerimize düşen her türlü vazifeyi yerine getireceğimizi belirtmek isteriz. Türkiye ve Kore geçen bunca yılın ardından dünyada her alanda atılım yapan iki örnek ülke olarak öne
çıkmıştır. Kore’nin sergilemiş olduğu atılımlar diğer ülkelere örnek nispetindedir. Türkiye ile Güney Kore arasındaki ilişkilerin geçmiş 60 yıldakinden daha da ileriye gitmesini bekliyoruz. Bu vesileyle Huzur ve Barış kenti ilimiz Adıyaman’a gelen misafirlerimize tekrar hoş geldiniz der, iyi vakit geçirmenizi temenni ediyorum. Başka etkinliklerde de bir araya gelmek temennimizdir. Hepinizi saygı ve muhabbetlerimle selamlıyorum” dedi.
Büyükelçi DongWoo Cho, Güney Kore ile ilgili bilgiler verdi.

Türk-Kore ilişkilerinin Orta Asya'ya kadar uzandığını ifade ede Cho, "Göktürkler ile Korelilerin Goguryeo Devleti, MS 6 ve 7. yüzyıllarda sadece aynı coğrafyada yan yana yaşamakla kalmamış, siyasi, ekonomik ve askeri alanlarda işbirliği tesis etmişlerdir. Tarih boyunca çeşitli hanedanlıklar tarafından yönetilen Kore, bu süre içinde de bölgenin iki büyük devleti olan Çin ve Japonya'nın nüfuz mücadelelerine sahne olmuştur. 1904-1905 Rus-Japon savaşını Japonların kazanmasını takiben ülkemiz bu ülkenin etkisi altına girmiş, 1910 yılında da Japonya tarafından ilhak edilmiştir. İkinci Dünya Savaşının Japonya’nın yenilgisiyle sona ermesiyle birlikte 35 yıl süren işgal dönemi biten Kore'de 1948 yılında yapılan seçimler sonucu Kore Cumhuriyeti kurulmuş, 38. paralelin kuzeyinde SSCB denetimi altındaki bölgede de Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ilan edilmiştir” diye konuştu.
Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı DongWoo Cho, Türkiye’ye olan minnettarlıklarını bir kez daha dile getirirken, Kore Cumhuriyetinin kültür, din, sosyal ve ekonomik yapısından bilgiler verdi. Kore insanının eğitimli ve çalışkan olmasının ekonomiye büyük bir katkı sunduğunu dile getiren CHO, "Biz küçük bir toprakta yaşayan insanlarız. Nüfusumuz çok fazla ve yeraltı kaynaklarımız da kısıtlı. Bizler de dışarıdan ham madde alıp ürettikten sonra dışa satım yapıyoruz. Engebeden dolayı tarım alanlarımız da yok. Yaşamak için savaşmamız gerekiyordu. Yani çalışmamız hem de çok çalışmamız. Ekonomik açıdan kalkınmamızın tek nedeni eğitimli ve çalışkan insanlar olmamızdandır. Ve teknolojide yadsınamaz bir gerçektir. Önce oyuncak ve tekstil gibi hafif sanayi ile uğraşıp parayı çoğalttıktan sonra ağır sanayiye dönüş yaptık.  Ülkemiz Asya'nın en büyük dördüncü ekonomisine ve dünyanın en büyük 15'inci (GSYİH) veya 12'inci (SAGP) ekonomisine sahip. Bizler 4 saat uyku ile yaşayabilen insanlarız. Yani 20 saat çalışmak durumundayız. 60 senedir ekonomik kalkınma için çalışıyorsak da krizler oldu. Ama hep krizleri aşarak sağlam ekonomi oluşturmak için çalıştık. Şu an ekonomimiz iyi. Daha iyi olması için çalışıyoruz" dedi. 


“Ülkemizin ekonomisi ihracata dayalı” diyen Büyükelçi Cho, “Özellikle elektronik endüstrisi, otomotiv endüstrisi, gemi yapımı, makina endüstrisi, petrokimya ve robotik gibi sektörlerde üretim güçlüdür. Ekonomi ve çiftçilerin çoğunun kendi toprakları vardır. Bir kişinin sahip olabileceği toprak miktarı yasayla sınırlandırılmıştır. Kişi başı gelir 20 bin dolardır. Bu gelire sahip olan yedi ülkeden biriyiz. Ülkemizde dokuma, giyim, elektronik eşya, demir, çelik ürünleri ile makine sanayimiz vardır. Gemi yapımcılığı sanayisi çok gelişkindir ülkemizde. Yeraltı zenginliklerimiz sınırlıdır; belirli miktarda demir cevheri, kurşun ve gümüş çıkartılır. Çoğu metaller ve petrol dışarıdan satın alınır. Önemli kentler kara ve demiryolları ile birbirine bağlıdır. 10 milyona yaklaşan nüfusuyla aynı zamanda ülkenin en büyük kenti olan başkent Seul, çevresindeki tarihi surların dışına taşmıştır. Seul'un limanı olan İnçon kent merkezinden 48 km kadar batıda, Sarı Deniz kıyısındadır” dedi.

Güney Kore Cumhuriyetinin kültür yapısının Türk kültür yapısı ile benzeştiğini belirten Büyükelçi Cho, “Orta Asya’ya uzanan köklü bağlar, Türkçe ve Korece’deki dilbilgisi benzerlikleri ve bazı ortak kelimelerde kendini göstermektedir. Özellikle Kore savaşı bizleri birbirimize daha da yaklaştırmıştır. Çinliler ve Japonlar gibi Koreliler de Moğol ırkındandır. Kore dili Japonca'ya benzer; ama Kore kültürünü asıl güçlü bir biçimde etkileyen ülke Çin olmuştur. Bizler aslında Türkler ile de birbirimize benzeriz kısmen. Yemek kültürümüzün yanı sıra dilimizin de Ural Altay dil gurubundan geldiğinden dolayı dilimiz de benzer özellikler taşır. Dünya kupasında da bizleri futbolda yenmenize rağmen gösterilen tablo kardeşliğimizi göstermiştir” ifadelerini kullandı.
Türk yemeklerini gerek Kore’de gerekse de Ankara’da tercih ettiklerini belirten Büyükelçi Cho, “ Ülkemiz bir yarımada olmasına rağmen bizler de sizler gibi et yemeklerini seviyoruz” dedi.
Türkiye-Kore Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerinin 60. Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde organize edilen "Kore Kültür Günü Etkinlikleri” Kore Kültür Merkezi Geleneksel Çalgı Ekibi’nin Rektörlük Konferans Salonunda sahnelediği dans ve müzik gösterisi ile devam etti.
Geniş katılımla gerçekleştirilen dans ve çalgı gösterisine özellikle öğrenciler büyük ilgi gösterirken, birbirinden güzel dans gösterileri ve Kore yöresel kıyafetlerinin renkliliği izleyenlerden büyük alkış topladı. Dans gösterisinin ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü ekibe çiçek takdiminde bulundu.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha