Anlamlı etkinlikleriyle herkesin büyük saygınlığını kazanan Uluslararası Mazlumların Derneği (UMADER), bu kez Sultangazi Şubesi tarafından Sultangazi ilçesinde 8 Mart dünya kadınlar günü dolaysıyla düzenlediği etkinliğe ilgi büyük oldu.

Çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşlarının yer aldığı toplantıda bir konuşma yapan UMADER Sultangazi ilçesinden sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Sadiye Sayhan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Dünyanın her yerinde kadının anıldığı, sorunlarının tartışıldığı bir gün olduğunu belirterek, toplantıya katılan herkese teşekkür etti.

Sayhan, “Bundan 153 yıl önce 8 Mart 1857 yılında Amerikan'ın Newyork kentinde başta on altı saatlik çalışma süresi ve düşük ücretler olmak üzere, çalışma şartlarının iyileştirilmesi için verdikleri kanla ve gözyaşıyla sona eren şanlı mücadelenin, yıldönümüdür. O gün yürüyüşe geçen kadın işçilere yapılan saldırı sonucu,118 kadın ölmüş, yüzlercesi yaralanmış, bir o kadarı da tutuklanmıştır. 8 Mart, o günün mücadelesi adına 1910 yılından beri emekçi kadınlar günü olarak anılmaktadır.

Dünya kadınlar gününde bugün de ta ilk başlarda yapıldığı gibi kadınların eşitliği için, Bağımsızlığı için, Politik haksızlıkların ortadan kalkması için, daha iyi çalışma ve daha iyi yaşama koşulları elde edilebilmesi için çalışılmaktadır.

Kadınlar toplumu oluşturan en önemli bileşenlerdir. Kadına önem vermeyen bir toplumun ilerlemesi söz konusu olamaz. Bu yüzden kadınlar sadece evlerde değil hayatın her alanında var olmalıdırlar. Kadınların çalışma hayatının içinde olması, üretime katılması çok önemlidir. Çünkü kadının bağımsızlığının ilk adımı olan çalışma ile kadınlar özgürce kararlarını vererek modern haklarına sahip çıkıyorlar. Bu yalnızca kadınların değil ülkenin de ilerlemesini sağlıyor” diyerek yaptığı anlamlı konuşma ile büyük bir alkış aldı.

KADINIMIZA DEĞER VERMEK GELECEĞE YAPILAN EN BÜYÜK YATIRIMDIR

UMADER Sultangazi İlçe Başkanı Fatma Toparlak ise yaptığı konuşmada kadın haklarıyla ilgili önemli önemli konulara vurgu yaptı.

Toprarlak, “Kadınların sorunları, diğer toplumsal ve insani sorunlardan ayrı tutulamaz. Kadınlarımız; ekonomik ve sosyal hayatta var, iş yaşamında var. Ancak sorunlarıyla var, açmazlarıyla var, kronik dertleriyle var. Tüm söylem ve teşviklere rağmen kadının toplumsal hayatta ve siyasette var olamayışının nedenlerini kendi tarihî tecrübelerimiz ve toplumsal geleneklerimiz ışığında yeniden ve gerçekçi bir şekilde irdelemek de gerekiyor.

Unutulmamalıdır ki, kadınımıza değer vermek, geleceğe yapılan en büyük yatırımdır. Kadın ‘haklarıyla' kadındır. Hakları hiçe sayılan kadın, kadınlık bilinci ve erdemi çürümüş bir toplumsal yozlaşmayı beraberinde getirir. Kadınlar da değişiyor. Hayatın içinde olmak yok. sayılmamak, hakkını arayabilmek, kendi hayatına kendisi karar vermek istiyor. Bu mücadelede yalnız olmadıklarını bilmeleri gerekiyor. Bu mücadele hepimizindir” şeklinde konuştu.

Haber: Abdulkerim SONKAYA

Editör: Adıyaman Haber