Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından koordine edilen, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından desteklenen ‘’Her Yıl 100 Bin Sosyal Konut Projesi’ kapsamında Adıyaman’a 300 konut yapılacak. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından başlatılan sosyal konut projesi kapsamında belirlenen şehirlere alt ve orta gelir grubunda olan kişiler için uygun fiyatlarla konut tahsil ediliyor.

Adıyaman TOKİ Nedir? Şartları Nasıl?

TOKİ konutları ile ilgilenenler yapılacak olan duyuları yakından takip ediyor. Kira öder gibi ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar, aylık belirli miktarlarda taksit vermektedir. 2 + 1 ya da 3 + 1 olarak tasarlanan evler, bölgenin mimarisine uygun olarak inşa ediliyor. Depreme dayanıklı olarak inşa edilen evleri vatandaşlar kura yöntemi ile alabilecek.

TOKİ konutları başvurusu için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Aylık geliri 5500 TL’den fazla olanlar, daha önce TOKİ’den ev alanlar ya da konut kredisi kullananlar, projeden yararlanamıyor. Aynı zamanda en az %40 engelli raporu olanlar; şehit, gazi, harp ve vazife malulleri ve aileleri; emekli vatandaşlar ve diğer alıcılar farklı kategorilerde değerlendirilmektedir. Engelliler için %5, şehit, gazi, harp ve vazife malulleri için %10, emekliler için %25 oranında ek kontenjan bulunuyor. Kontenjanın yetmemesi halinde kura yoluna başvurulmaktadır.

Adıyaman için belirlenen 300 konut projesinde evler yöresel mimariye uygun olarak inşa edilecek. TOKİ, Güneydoğu bölgesi için büyük balkonlu ve yöresel taşların hâkim olduğu evleri tasarlıyor. Aynı zamanda geniş saçaklar ve düz damlar kullanılarak inşa edilen evlerde yöreye uygun motif işlemeleri kullanılmaktadır.

TOKİ Adıyaman projesi, geçtiğimiz yıllarda merkezde bulunan Petrol Mahallesi’nde yapılmış ve kısa sürede talep karşılanmıştı. Gelecek yıl tamamlanması beklenen projeye ilginin fazla olması, sonraki yıllarda daha fazla konutun yapılması konusunu gündeme getirdi.

Adıyaman TOKİ Fiyatları ve Kura Çekiliş Tarihi

Adıyaman TOKİ evleri fiyatları diğer şehirlerde olduğu gibi evlerin özelliklerine göre belirleniyor. 2 + 1 ev fiyatları 140 – 180 bin TL arasında değişirken 3 + 1 konut fiyatları 160 – 210 bin TL arasında değişim göstermektedir. Bu aralıklarda satışa sunulan evler için %10 oranında peşinat talep ediliyor ancak şehit, gazi, harp ve vazife malullerinin peşinat vermesi gerekmiyor. Aylık 894 TL taksit ya da 240 ay vade gibi farklı seçenekler sunan TOKİ, 2020 yılı içinde inşaata başlayacak ve 1,5 yıl sonra evleri teslim edecek.

16 Aralık 2019 – 15 Ocak 2020 tarihleri arasında yapılan başvurular sonunda vatandaşlar Adıyaman TOKİ kura ne zaman çekilecek sorusunu da merak etmektedir. Gerekli evrak ve belgeleri tamamlayanlar şubat ayı içinde ‘Hak Sahibi Belirleme Kurası’ ile ev sahibi olup olmayacaklarını öğrenebilir. İlk kuranın ardından ‘Konut Belirleme Kurası’na katılma hakkı kazananlar evlerine geçmektedir.

TOKİ projesi ile 2 + 1 evler 75 – 85 metrekare, 3 + 1 evler ise 100 metrekare olarak inşa ediliyor. Piyasadaki satılık ev fiyatları altında olan konutlar, alt gelir grubu sözleşmesi yapanlar tarafından satışa çıkarılmıyor. Ailenin oturmadığı tespit edildiğinde sözleşme feshedilebiliyor ancak standart projelerde evler satışa çıkarılabiliyor.

Adıyaman Güncel Satılık Ev Fiyatları

Binlerce yıl önce yerleşimin başladığı Adıyaman’da satılık ev fiyatları yükselmeye devam etmektedir. Ev sahibi olmak isteyenler için TOKİ büyük bir umut olarak görülüyor ancak başvuru sayısının çok olması talepleri karşılamak için yetmeyebiliyor. TOKİ projesi ile ev sahibi olamayanlar satılık ev arama motoru ile aradıkları ev özelliklerine göre en uygun fiyatları bulabilir.

Adıyaman’da her bütçe ve her ev özelliğine göre çok sayıda ev bulunuyor ve inşaatlar devam ediyor. Lüks, standart ya da alt gelir grubunda olan vatandaşlar konut kredisi ile ya da birikim yaparak ev sahibi olma yolunu tercih etmektedir. Satılık ev fiyatları öğrenme sürecinin ardından birçok kişi ev sahibi olurken hayalini kurduğu eve kavuşabiliyor.

TOKİ fiyatları piyasanın altında yer alıyor ancak doğru bir araştırma ile birlikte en az TOKİ konut fiyatı kadar uygun maliyetli bir ev bulunabiliyor. Günümüzde birçok kişi emlakçı gezmek, eş dost aramak yerine satılık ev arama motoru ile kısa sürede sonuç almaktadır. Para ve zaman tasarrufu yapılarak elde edilen sonuçlar herkesi memnun ederken arta kalan maddi – manevi imkanlar ise yeni evin ihtiyaçları için harcanabiliyor.

Flatfy Türkiye, Adıyaman’da satılık daire arayan vatandaşlar için en avantajlı ilanları sunan platformlar arasında yer alıyor. Türkiye’de hizmet veren en donanımlı emlak arama platformu olan Flatfy, Adıyaman’da satılık ve kiralık daire arayan vatandaşlar içinde en seçkin ilanları bünyesinde bulunduruyor. İnternet üzerinde farklı emlak ilan sitelerinde bulunan tüm ilanları tek tıkla görmek mümkün. Bu yüzden farklı sitelerde farklı fiyatlara konulan konutları ya da eksik olan konut ilanlarını Flatfy ile rahatlıkla takip edebilirsiniz.

Editör: Adıyaman Haber