Havların sıcak geçmesi nedeniyle balık azlığından dolayı fiyatlarda artış yaşandığını ifade eden Kaplan, "Havaların ısınmasından dolayı balık azlığı ve fiyat pahalılığı Karadeniz bölgesinde etkili oldu. Daha doğrusu Türkiye genelinde etkili oldu. Havaların sıcak olmasından dolayı müşteri de rağbet etmiyor. Geçen sene balık satışları bu seneden daha iyiydi. Havalar soğuktu.  Bu sene çok sıcak bu da balığı etkiliyor. Balık fiyatları yüksek olması tabi müşteri ister istemez etkileniyor. Bu nedenden dolayı her gün balık fiyatlarına zam geliyor. Atatürk barajında bu sene su seviyesinde düşüş var. Yüzde 80 düşüş var.  Avcılar da balık tutmaya gitmesine rağmen. Tuttukları balıkla yakıt paralarını çıkarıyor. Onlar da alışmışlar gitmeseler bir dert gitseler bir dert.  Balıkçı arkadaşlar zor geçim sağlıyor. İnşallah önümüzdeki sene iyi olur." dedi.

Her semtte balık satış yerlerinin olmasının daha iyi olduğunu ifade eden Kaplan, "Balık pazarının kapanması iyi oldu. Çünkü biz bir semtteyiz bir diğer balıkçı bir semttedir. Oradaki insanlara daha yakın oluyor. Balık tüketimi daha fazla eskiye göre yüzde yüz arttı. Her semtte bir balıkçı var. Balık pazarı yabancı insanlar için iyi oluyor. Yabancılar balık pazarı nerede diye sorduklarında adres burası derler. Ama balıkçı denildiğinde herkes bir semtte olduğundan dolayı yabancı insan nereye gideceğini bilmiyor. Türkiyenin her tarafında bu tür sistemler var. Hem balık pazarı var ve ayrıca her semtte balıkçı var. Önemli olan balık taze ve sağlıklı bir şekilde müşteriye sunmaktır. Yaklaşık 20 yıldır bu işi yapıyoruz. 20 yıl önceki şuan ki potansiyele baktığımız zaman kat kat artmıştır. Türkiye’nin bir çok ilinde Adıyaman balığı tanıtıldı. Çok güzel bir balık vardır. Lezzetli suyu temiz. Bizim balık fiyatımız yüksektir ama yine de isteniyor. Türkiye her tarafında baraj göletler vardır. Ama bir numara Adıyaman’daki Atatürk barajındaki balık tercih ediliyor. Bizim balığımız kışın çok iyi satılıyor. Batıya göre kıyaslarsak balık fiyatlarımız düşüktür. Ama bizim halkımız daha alışkın değildir balık kendi evinde pişirmediğinden dolayı balık tüketimi çok az" diye konuştu.

Adıyaman'da alabalık tesislerini işleten bir çok kişinin iflas ettiğini açıklayan Kaplan, "Alabalık tesisi yapan arkadaşlar iflas etti. Alabalık masraf çoktur. Daha önce rekabet vardı. Küçük esnaf çoğu battı. Alabalık ile az uğraşmak zarar getirir. Çok uğraşmaya her adam gücü yetmez. Alabalıkçılıkta çok hileler dönüyor. Bazı esnafların çoğu da zarar ediyor. Bu sene alabalık hiç yok fiyatlar yüksek" açıklamasını yaptı.     

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha