İpekyolu Kalkınma Ajansı Aralık ayı olağan Yönetim Kurulu toplantısı Adıyaman’da, Vali Mahmut Demirtaş başkanlığında toplandı. 

Adıyaman Valiliği toplantı salonunda düzenlenen törenle Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş dönem başkanlığını Gaziantep Valisi Erdal Ata’ya devretti. Vali Ata yaptığı çalışmalardan dolayı Vali Demirtaş’a bir plaket takdim etti.
Dönem Başkanlığını Gaziantep Valisi Erdal Ata’ya devr eden Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, bir yıllık görev süresince İpekyolu Kalkınma Ajansınca 3 ilimize de ciddi anlamda katkıda bulunarak, bir taraftan yerel kalkınmayı bir taraftan da bölgesel kalkınmayı sağlayarak, bölgeler arası kalkınmışlık farklarını gidermek amacıyla yoğun gayret sarf ederek, kaynakları etkin ve verimli bir şekilde kullandık. İpekyolu Kalkınma Ajansı yeni dönem başkanlığının da Gaziantep Valimiz sayın Erdal Ata’ya hayırlı olmasını diliyorum”dedi. 
Bir yıllık görev süresince yaptığı hizmetlerden dolayı Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş’a teşekkür eden Gaziantep Valisi Erdal Ata ise, Kalkınma Ajanslarının gayesinin bölgesel kalkınmayı desteklemek olduğunu ifade ederek, “İpekyolu Kalkınma Ajansının görevi, ekonomik, sosyal, kültürel ve alt yapı yönünde gerek kamu kurum ve kuruluşların, gerekse de özel sektörün birçok yönden yapacağı yatırıma finansal destek olmaktır. İKA’da Adıyaman, Gaziantep ve Kilis olmak üzere üç ilimiz yer almaktadır. Bu illerimizin bölgesel ve ekonomik olarak gelişmesi için ajans, imkanları ölçüsünde kendisine sunulan projelere destek olmaya çalışmış ve bundan sonrada aynı gayreti gösterecektir. Sayın Valimize ve tüm yönetim kurulu üyelerine geçmişte verdikleri hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum”dedi. 
Konuşmaların ardından toplantının gündemine geçildi. Toplantıda, Ajans 2015 Yılı Çalışma Programı ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Finansmanı ve İşbirliği ile 2015 Yılında Uygulanacak GAP Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı görüşüldü. 
Toplantının gündemiyle ilgili açıklamalarda bulunan İpekyolu Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, 2014 yılında 16,5 Milyon bütçeli Mali Destek Programı’na toplamda 331 proje başvurusu yapıldığını belirterek,  başarılı bulunan 93 projeden 62’si ile sözleşme imzalandığını söyledi. Ajansın 2014 yılı Doğrudan ve Teknik Destek Programlarından da bahseden Vali Demirtaş, ‘‘1 Milyon TL Bütçeli Doğrudan Faaliyet Programı’na 50 başvuru yapılmış olup, başarılı bulunan 21 proje ile sözleşme imzalanmıştır. 500 Bin TL bütçeli Teknik Destek Programı’na 76 proje başvurusu yapılmış, başarılı bulunan 45 proje ile sözleşme imzalanmıştır.’’ dedi.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Finansmanı ve İşbirliği ile 2015 Yılında Uygulanacak GAP Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı hakkında bilgiler de veren Vali Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü: ‘‘GAP Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı, Kalkınma Bakanlığı Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı koordinasyonunda, İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı ile işbirliği ve koordinasyon içerisinde uygulanacaktır. Programın amacı GAP Bölgesi’nde organik tarım değer zincirinin geliştirilmesi ve organik sektöründeki tüm ilgili aktörler arasında sürdürülebilir nitelikte bölgesel, ulusal ve uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesidir. Bu program için kar amacı güden kuruluşlar ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar başvurabileceklerdir. Programın bütçesi 2 Milyon 250 Bin TL olup, bu miktar kar amacı güden kurumlara ve kar amacı gütmeyen kurumlara eşit olarak paylaştırılmıştır. Program kapsamında sadece Antep Fıstığı, Biber, Üzüm, Zeytin, Bal, Nar, Badem, Kırmızı Mercimek, Buğday, Dut ve Ceviz ürünleri desteklenecektir.’’
Ajansın mali destekler dışında yurtiçi ve yurt dışı tanıtım, işbirliği çalışmalarını sürdürdüğüne de dikkat çeken Vali Demirtaş, 2014 yılı içerisinde birçok fuara katılım sağladığını sözlerine ekledi. Vali Demirtaş, ‘‘Bölgemizde ayrıca Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen 2. Kalkınma Ajansları Konferansı (KALK!2) kapsamında Türkiye’deki 26 kalkınma ajansı çalışanlarına, Kalkınma Bakanlığı uzmanlarına ve diğer ilgili kurum ve kuruluşların yetkililerine ev sahipliği yapmıştır. Gerçekleştirilen oturumlar kapsamında ajansların kuruluşundan bu yana yürüttükleri çalışmalar değerlendirilmiş, karşılaşılan sorunlar ele alınmış ve planlanan faaliyetler istişare edilmiştir.’’ şeklinde konuştu.
Vali Mahmut Demirtaş Başkanlığında yapılan toplantıya Gaziantep Valisi Erdal Ata, Adıyaman Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu, Adıyaman İl Genel Meclisi Başkanı Salih Şahan, Kilis İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Metin Karakuş, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, Kilis Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Erdal Öndeş ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan katıldı.
 
Editör: Adıyaman Haber