İHH Adıyaman Temsilcisi Fadıl Akkuş, Demokrasi Parkında düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler raporlarına göre Arakan Müslümanlarının dünyada en çok haksızlığa uğrayan, zulüm gören etnik gruplardan biri olduğunu söyledi.
Myanmar hükümetinin yok sayma politikaları ve Budist çetelerin saldırılarının Müslümanların bu bereketli topraklardan silinip yok edilmesini amaçladığına dikkat çeken Akkuş, şöyle konuştu:

"Toplam nüfusu 3.5 milyonu bulan Arakan Müslümanlarından yalnızca 800 bini anavatanları Arakan’da yaşayabiliyor. Geriye kalanlar ise farklı ülkelerde mülteci. 
Uzun yıllar baskı ve şiddet altında yaşayan Arakanlı Müslümanlar, farklı tarihlerde defalarca katliama uğradı. 1942 yılında Minbya kasabasında yaşanan katliam da bunlardan biri. 0 yıl Budist çeteler, korkunç bir şekilde kadın çocuk demeden Müslümanları mızraklarla katletti. Kadınları, tecavüz ettikten sonra vahşice öldüren çeteler, katliamın ardından bölgeyi yağmaladı. Kısa sürede bütün Arakan’a yayılan ve yaklaşık 40 gün süren saldırılarda en az 150 bin Arakanlı Müslüman katledildi, köyler yağmalanarak yerle bir edildi. Benzer olaylar daha sonra defalarca tekrarlandı. Budist saldırılarının benzeri Haziran 2012’de ve Ekim 2016 tarihlerinde gerçekleşti ve yine binlerce Müslüman katledildi"

Myanmar'da son saldırılarla bin 500’den fazla kişinin öldürüldünü bildiren Akkuş, "Öldürülen çoğu kadın ve çocuk. Bölgede 2 bin-3 bin civarında kişi yaralı durumda. Myanmar’da bin 800’den fazla ev, cami, Kuran kursu, medrese, okul ve dükkan yakıldı; 60’a yakın köy boşaltıldı. Bangladeş hükümeti mülteci girişini engellemeye çalışsa da son birkaç günde 30 binden fazla Müslüman yasa dışı yollarla Bangladeş’e giriş yaptı. Sınırı geçemeyen çok sayıda yaralı sınır bölgelerinde bekleyişlerini sürdürüyor Bölgede yaklaşık 70-80 bin civarında Müslüman ise sınırı geçemediği için dağlık bölgelerde hayatta kalmaya çalışıyor. 11-11-1 Insani Yardım Vakfı, Acil Yardım Faaliyetleri kapsamında Arakan’da yaşanan krizin ilk gününden itibaren bölgedeki çalışmalarını sürdürüyor. İHH, hayır severlerin destekleri ile toplamda 110 bin Arakanlı’ya insani yardımda bulundu. Hayırseverlerin destekleri ile İHH, 7 bin 500 aileye gıda paketi, 3 bin 900 aileye branda, bin 850 aileye mutfak ve yaşam malzemesi, 2 bin 200 aileye nakit para yardımı, 3 bin 200 aileye kıyafet yardımı, 4 bin kişiye sıcak yemek, 250 aileye cibinlik. 50 aileye ev inşası için gerekli malzeme ve yine ev inşası için 200 aileye bambu yardımında bulundu. İHH ayrıca 30'a yakın yaralının tedavi edilmesi için de ulaştırma yardımı yaptı"şeklinde konuştu.

 

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha