Elazığ Sivrice'de meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından 2014 yılında Adıyaman Üniversitesi tarafından yapılan 'İstatistiksel Deprem Risk Analizi' projesiyle kentin deprem riskini belirleyen Proje Koordinatörü ve Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Üyesi Dr. Ulaş İnan Sevimli, yaptığı açıklamada, amaçlarının depremi önlemek veya tahmin etmek olmadığını belirterek, "Depreme uygun binaları yapmak ve binalarımızı kontrol ettirip binalarımızı uygun hale getirmektir."dedi.

-"DİĞER KIRILMALARI BEKLİYORUZ"

Sevimli, Adıyaman'ın birinci derece deprem bölgesi olduğunu bunun nedeninin ise hemen kuzeyinden geçen doğu Anadolu fay hattından kaynaklandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"En son olan bu deprem yaklaşık 100 kilometre uzaklığından olmasında rağmen oldukça iyi hissedilmiştik Adıyaman’da hatta bazı binalarda hasarlara yol açmıştı. Bu tabi bize şunu hatırlatıyor. Adıyaman deprem bölgesinde ve her zaman deprem riski taşıyabilir konumundadır. Bizim amacımız depremi önlemek veya tahmin etmek değil, depreme uygun binaları yapmak ve binalarımızı kontrol ettirip binalarımızı uygun hale getirmektir. Bingöl tarafında gidildikçe biraz daha uzaklaşıyor fakat deprem şiddeti Adıyaman’da hissedilir.7 veya üzerinde bir deprem yıkıma yol açar. Bu tarafa doğru gelirsek Malatya, Ekenekten başlayıp Adıyaman, Gölbaşı'na giden fay sekmenini ele alırsak o bize daha yakın orada olacak 7 şiddetinde bir deprem olduğunda 1875 yılında orada olan bir deprem büyük yıkımlara yol açmıştı. Yine devam edersek Türkoğlu sekmeni var sismik boşluk olarak adlandırdığımız burada uzun yıllardır deprem meydana gelmemekte buda olmayacak anlamına gelmez. Sismik boşluk uzun zamandır olmadığı yerleri söylüyorlar hocalarımız tabi bu sekmenlerden biri kırıldı. Diğerlerinde bu kırılmaları bekliyoruz."

-"BU FAY HATLARINA ADIYAMAN OLARAK ÇOK YAKINSAK DİĞER İLERİMİZDE YAKIN"

Depremde süre analizi olmadığını ve bazı vatandaşların depremden sonra bir daha olacağı söylentilerin olduğunu hatırlatan Sevimli,"Depremlerde süre tahmini olamaz. Deprem anında Adıyaman’da bazı vatandaşlarımız depremden sonra gece saatlerinde bir daha olacak diye söylentiler oldu ben her zaman söylüyorum peki deprem olacağını bilen insan ilk depremi neden bilemedi. Yani ana depremden sonra tabi ki artçı depremler meydana geliyor ama ana deprem kadar büyüklükte olmaz. Doğu Anadolu fayı Erkenek, Sürgü, Gölbaşı'ndan başlayıp Van'a kadar devam etmekte Batıya doğru alırsak Türkoğlu'ndan kıvrılmanın Hatay'a doğru dönüyor. Oradan da Kızıl Denize doğru uzanan bir fay hattından bahsediyoruz. Bu fay hatlarına Adıyaman olarak çok yakınsak diğer ilerimizde yakın, Malatya, Elazığ, Bingöl, Kahramanmaraş, Hatay bu fay hattının içinde yani bölgelerde herhangi bir deprem olduğunda bize uzak olmasına rağmen çok sert bir şekilde hissedebiliriz. Yani olabilecek bir depremin büyük olmaması dileğinden başka bir çaremiz yok."şeklinde konuştu.

-"DEPREME DAYANIKLIMI DEĞİL Mİ, ÖRNEKLER ALDIRMALARI LAZIM"

Vatandaşları binalarının dayandıklarını kontrol etmelerini hatırlatan Sevimli, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Vatandaşlarımıza uyarılarımız özellikle evleri site ise site yönetimi apartmanlarını kontrol ettirmeli, depreme dayanıklımı değil mi, örnekler aldırmaları lazım. Kendi binanız veya tek katlı müstakil bir eviniz var ise onarında binalarını veya dairelerini kontrol etmeleri lazım. AFAD’a başvurabilirsiniz veya özel şirketlerden fikir alışverişi yapabilirsiniz. Binan eksik bir şeyleri var ise güçlendirme yaptırabilirsiniz. Yani size verilen uygulamaları iyi bir şekilde yapmak lazım. Her zaman söylüyoruz deprem öldürmez, çürük binalar öldürür. Depremde nasıl neler yapmamız gerektiği konusunda ise kendimizi güvene alıp uygun bir pozisyonda saklanıp deprem geçtikten sonra uygunsa binayı terk etmemiz lazım. Adıyaman’da büyük şiddetli bir deprem bekleniyor diyebiliriz."

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha