CHP Adıyaman İl Başkanı Deniz Çakmak, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, yoğun şikayetler üzerine öncelikli olarak Eti Bakır maden  ocağına gittiklerini ifade etti.

-"DOĞAYA VE İNSAN SAĞLIĞINA ZARAR VERMEDİĞİ İDDİA EDİLDİ"

Çakmak, endemik bitki ve hayvanların bölgesi ve doğal sit alanları olan hem bakır arama hem de arama sırasında kullandıkları kimyasalların insan ve canlı yaşamına tehdit oluşturduğuna dair bölge halkından şikayet aldıklarını belirterek, şöyle devam etti:

 "Bölgelerini ve köylerini yaşanmaz hale getirdiğini dolayısıyla ciddi bir şekilde sağlık sorunlarının yaşandığını, hatta bu tesise kendi çıkarları için etkili ve yetkili, halkın temsilcisi olan insanlar tarafından ön ayak olunması bu tahribata ortak olmuş anlamını ifade ettiğini söylediler. Bu asla kabul edilemez. Bizde CHP Genel Başkan Yardımcımız Denizli Milletvekilimiz Sayın Gülizar Biçer Karaca ve beraberindeki heyetle Adıyaman Koçali, sınırlarındaki Etibakır Maden işletmesini yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek bölgeye ve  doğaya vermiş olduğu tahribatı ve zararı yerinde gezerek gördük ve yetkililerden bilgi edinmeye çalıştık. Bakır madeni aradıklarını ve doğaya ve insan sağlığına zarar verilmediği iddia edildi."

CHP Adıyaman İl Başkanlığınca yaptıkları incelemeler sonucunda, Eti Bakırın faaliyet gösterdiği alan Adıyaman'ın en gözde doğal alanlarından birisi olduğunun altını çizen Çakmak, "Çeşitli Endemik bitki ve hayvanların yaşam alanı bakımından adeta doğal bir sit alanıdır. Adı bakır arama olan bu işletmenin beraberinde daha ne tür çalışmalar yapıldığı anlamında gizemliliğini korumaktadır. Bölge halkı yaşam alanlarını tehdit ettiği için büyük endişe içindeler. Çünkü bakır veya bilimum madenleri arama sırasında insan hayatını, sağlığını önemli derecede tehdit eden kimyasallar kullanılmaktadır. O bölgede kurulması düşünülen Koçali barajını da olumsuz yönde etkileyecektir. Bölge adeta felaket işgali altındadır. Uzun vadede hem doğal hem de insan yaşamını önemli ölçüde telafisi zor sonuçlar doğuracaktır. Kısa vadeli bireysel çıkarlar için bölge bu tahribata kurban edilemez."şeklinde konuştu.

"VATANDAŞIN YAŞAM KALİTESİNİ VE SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLEYECEKTİR"

Çakmak,  buna benzer bir diğer tahribatın ise Adıyaman merkez İlçe Yaylakonak Beldesi Hançay mevkiinde bulunan Mangan Kömür Ocağı'nın çevreye verdiği zararı işaret ederek, şöyle devam etti:

"Bir diğer tespit ettiğimiz insan sağlığını tehdit edecek olay ise yeni yapılması planlanan Adıyaman katı atık tesisinin yapılacağı yerdir. Bu katı atık tesisi ile ilgili Belediye meclis üyelerimiz ile birlikte hazırladığımız rapor gereği ile atıkların düzenli depolanmasına dair yönetmeliğine göre; yer seçimi düzenli depolama tesis sınırlarının yerleşim birimlerine uzaklığı birinci sınıf düzenli depolama tesisleri için en 1 km. ikinci sınıf ve üçüncü sınıf düzenli depolama tesisleri için ise en az 250 m olmak zorundadır. Ayrıca, düzenli depolama tesisinin yer seçiminde; düzenli depolama tesisinin hava ulaşım güvenliğini etkileyip etkilemediği. Orman alanları, ağaçlandırma alanları, yaban hayatı ve bitki örtüsünün korunması gibi özel amaçlarla koruma altına alınmış alanlara uzaklığı. Bölgede bulunan yeraltı ve yüzeysel su kaynakları ve koruma havzalarının durumu, yeraltı su seviyesi ve yeraltı su akış yönleri.Sahanın topografik, jeolojik, jeoformolojik, jeoteknik ve hidrojeolik durumu, taşkın, heyelan, çığ, erezyon ve deprem riski. Hakim rüzgar yönü ve yağış durumu doğal veya kültürel miras durumu dikkate alınır. Sahada akaryakıt, gaz ve içme-kullanma suyu nakline kullanılan boru hatları yüksek gerilim hatları bulunmamalıdır. Yerleşim yerine yakınlığı koku probleminden dolayı vatandaşın hem yaşam kalitesini hem de sağlığını olumsuz etkileyecektir."

-"YER SEÇİMİ YÖNÜNDEN UYGUN BULUNMAMIŞTIR"

Çakmak, Adıyaman'ın yerleşim olarak kuzeyli rüzgarların etkisi altında olduğunu belirterek, "Bu durumda depolama alanındaki kütlece hafif materyaller ( poşet,kağıt vb.süprüntüler ) ve koku yerleşim yerine taşınacaktır.Halkın yaşamı ve sağlığı olumsuz etkilenecektir. Seçilen bölgenin engebeli arazi yapısı yığılacak malzemenin heyelan riski olduğundan maliyetlerin yükseleceği ön görülmektedir. Katı atık tesisinin bulunduğu alan Adıyaman şehir merkezinin içme suyunun bir kısmının karşılandığı Kırkgöz içme suyu havzasında olduğu ve Zeynal Abidin Türbesine ve mezarlığa yakın olması halkın manevi değerlerine saygısızlık olarak algılanacağından toplumda büyük bir rahatsızlığa sebep olacaktır. Bu itibarla söz konusu yerin yerleşim yerine kuş uçuşu mesafesi, hakim rüzgar yönü, heyelan riski ve mezarlığa bitişik olması sebebiyle yer seçimi yönden uygun olmadığı anlaşılmaktadır."dedi.

Adıyaman CHP İl Başkanlığınca ve Doğa ve Çevreden sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ve beraberindeki heyet ile yerinde yaptıkları incelemelerden ve halktan gelen şikayetler doğrultusundan yola çıktıklarını ifade eden Çakmak, "İnsan sağlığına ve doğaya zarar verenlerin bir an önce bu karardan vazgeçip geri adım atmalarını ve yetkililerin de bu doğa katliamına müdahale etmelerini, ve bizlere gereken bilginin verilmesi, Cumhuriyet Halk Partisinin de bu olayın takipçisi olarak çalışmalar başlatacağını bu  buna benzer doğa tahribatlarının önlenmesi konusunda mücadele edeceğimizin  ve bu gibi tesislerin kurulmasında katkısı olan kim olursa olsun tepkimizin bölge halkının çıkarları doğrultusunda olacağından kimsenin şüphesi olmasın."diye konuştu.

Kaynak : PHA

Kaynak: pha