Nemrut Rotary Kulübü Dönem Başkanı Emine Çiftçi, Toplum Sağlığı Merkezinde görevli Ebe Şengül Kayaalp ve Serap Çelik tarafından Adıyaman Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Gelişim Tekstil ve Konfeksiyon atölyesinde çalışan yaklaşık 200 kadın ve genç kıza verilen eğitimlerin ilgiyle dinlendiğini söyledi.

"Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı" kapsamında meme kanserine dikkat çekmek amacıyla Adıyaman Nemrut Rotary Kulübü olarak eğitimlere devam ettiklerini belirten Başkan Emine Çiftçi, "UR. 2430. Bölge Federasyonun önemsediği bu proje kapsamında tüm Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de yüzlerce kadın ve genç kıza eğitimler veriyoruz. Özellikle eğitimler sonrasında geri dönüşler çok iyi. Hatta meme kanserinden şüphelenilen bazı hastaların tedavisi için sağlık merkezlerine yönlendirildiğini görmek bizleri ayrıca mutlu ediyor." dedi.

Çalışanların işlerindeki performansı kadar sağlıklarını da önemsediklerini belirten Gelişim Tekstil Genel Müdürü Ekrem Cırık ise, personelin yaşam kalitesi ve sağlığı ne kadar iyi olursa işinde verimliliğinin de o kadar yüksek olacağına dikkat çekerek, Adıyaman Nemrut Rotary Kulübü’nü "Erken Tanı Hayat Kurtarır" Projesinden dolayı teşekkür etti.

Adıyaman Sağlık Müdürlüğüne bağlı Toplu Sağlığı Merkezinde görevli Ebe Şengül Kayaalp ve Serap Çelik tarafından verilen eğitimlerde meme kanserindeki erken teşhisin önemine değinildi.

Sinevizyon ile görsel bir eğitim veren Ebe Şengül Kayaalp, bütün kadınların meme kanserine yakalanma riski taşıdığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Her şey ailede başlıyor. Ailede meme kanseri geçmişi olan, erken adet görme, menopoz, alkol ve sigara alımı, radyasyon, genç doğum yapma gibi faktörler meme kanserine yakalanma oranını arttırmakta. Kadınlar Öncelikle memeyi tanımalı ve memelerde oluşan değişikliklerde erken tanı yapmaları önemlidir. Erken tanı için bir kadın ergenlik dönemine girdiğinden itibaren kız çocuklarına öğretecekleri ilk şey, kendi vücudunu tanımasıdır. Bunun ayıp bir şey olmadığını bugün aldığınız bilgiler doğrultusunda çevrenizde bu konu hakkında bilgisi olmayan bayanlara da ne yapması gerektiğini öğretin. Ayrıca Adıyaman’da hizmet veren Kanser Erken Teşhis ve Tedavi Merkezi KETEM’e her zaman gelebilir kontrollerinizi yaptırabilirisiniz. Bizler sizin sağlığınız çalışıyoruz. Sizlerde asla kendinizi ve sağlığınızı ihmal etmeyin."

Ebe Serap Çelik ise daha sonra model meme üzerinde kadınların kendi kendine nasıl kontrol yapması gerektiğini, belirtilerin nasıl tespit edildiği konusunda uygulamalı eğitimler verdi.

Gelişim Tekstil ve Konfeksiyon Atölyesinde verilen eğitimlere Adıyaman Nemrut Rotary Kulübü Başkanı Emine Çiftçi, Rotaryenler, eşleri ve tekstil atölyesi çalışanları katıldı.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha