Geylani Taş, mesajında, muhtarlık müessesinin 1829 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydetti.

Muhtarların bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirdiklerini vurgulayan Taş, şunları kaydetti:

" Muhtarlarımız ve muhtarlık müessesesinin ihtiyaçları, karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ile müessesenin tarihsel bağlarını koruyarak geleceğe ilişkin vizyonunun belirlenmesine yönelik çalışmaların yürütülmesi amacıyla Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu'nun 03 Mart 2015 tarihli dilekçesinde Osmanlı arşivlerinde yapılan incelemeler sonucunda 189 yıl önce 19 Ekim 1829 tarihinde Padişah 2. Mahmut'un fermanıyla İstanbul’un Fatih, Galata ve Eyüp kadılıklarında kurulduğu görülmektedir."

İlk muhtarların tayinle görevlendirildiğini ifade eden Taş, "1833 yılında ise İstanbul dışında Kastamonu -Taş köprü de ilk taşra muhtarlığı kurulmuştur. Zamanla muhtarlık imparatorluğun her tarafına yayılmıştır. Muhtar seçimlerinin ilk yapıldığı yer ise Bolu ilimizdir. 19 Ekim 2015 pazartesi günü 29507 sayılı resmi gazete de yayınlanan 2015/11 numaralı Başbakanlık genelgesiyle bundan sonra bütün yurt da 19 Ekim resmi olarak muhtarlar günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir."dedi.

Geylani Taş, Türkiye Genelinde 5.'si kutlanan muhtarlar gününde kahraman mehmetciği canı gönülden selamladıklarını ve dualarının hep onlarla olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

 "Rabbim mehmetciğimizi her türlü kazalardan belalardan görünür görünmez bütün müsibetlerden korusun inşallah. Rabbim yar ve yardımcıları olsun.Ayrıca  muhtarlık camiasına ikinci baharı yaşatan Devlet Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’ya 19 Ekimi muhtarlar gününün kabulü için gece gündüz demeden çalışan ve bu uğurda büyük çaba harcayan Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Onursal Genel Başkanımız Sayın Hüseyin Akdeniz ve emeği geçen herkese teşekkür eder saygılar sunarım."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha