Çin’den başlayıp, dünyanın tamamına yakınını etkisi altına alan koronavirüs konusunda sıkı tedbirler alan ve ilk günden bu yana ortaya koyduğu gayretli çalışmalardan dolayı halkın takdirini toplayan Adıyaman Belediyesi, bir yandan belediyenin görevlerini yerine getirirken, diğer yandan da virüsün yayılmasını önleme adına halkı bilgilendirip, vatandaşların ihtiyaçlarını -evlerinden çıkmadan- karşılanmasını sağlıyor.
Aynı zamanda bir hekim olan ve koronavirüsün kendini hissettirdiği ilk dakikalardan itibaren Adıyamanlılara uymaları gereken kurallar konusunda sık sık bilgilendirmelerde bulunan Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç öncülüğünde tüm birimleriyle sahada olan Adıyaman Belediyesi, 7/24 mesai uygulayarak şehri baştan sona yıkayıp, dezenfekte ediyor.

“BİZ, HALKIMIZ İÇİN GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ; ONLARDA KENDİLERİ İÇİN EVDEN DIŞARI ÇIKMASIN”

Adıyaman Belediyesi tarafından sürdürülen çalışmalar hakkında kısa bir bilgi veren Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç, aldıkları tedbirlerle virüsün etkisini minimuma indirmeyi hedeflediklerini dile getirerek, ancak bunun için halkın da uyması gereken önemli kurallar olduğunu hatırlattı.
Koronavirüsten korunmak için Sağlık Bakanlığı’nın önerilerinin dikkate alınmasının önemine de dikkat çeken Başkan Kılınç, “Her zaman söylediğimiz gibi panik yapmayıp, tedbiri elden bırakmamak çok önemli. Koronavirüsten korunmak için Sağlık Bakanlığımızın sık sık gündeme getirdiği önerileri hayatımızda uygulamamız gerekiyor. Bakanlığımızın önerdiği bu tedbirlerin başlıcası ellerimizi sık sık sabunla ve bol suyla yıkamak ve ellerimizi ağzımıza, gözümüze ve burnumuza sürmemek; Hapşırma ve öksürme durumunda tek kullanımlık mendilleri kullanmak; Toplu alanlarda bulunmaktan uzak durmak; Kişilerle aramızdaki mesafemizi en az bir buçuk, iki metre tutmak ve en önemlisi de evden dışarı çıkmamak… Bunların yanında beslenmemize de dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle bu süreçte yeterince protein alınması çok önemli” diyerek bilgi verdi.

-TEDBİRLER ERKEN ALINDI

Adıyaman Belediyesi olarak, virüsün ülkemizde etkisini göstermeden bir hafta önce hazırlıklara başladıklarını da sözlerine ekleyen Başkan Kılınç, bu süre içerisinde Sağlık İl Müdürlüğü ve 400 Yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliğiyle sürekli koordinasyon içerisinde çalıştıklarını dile getirerek, “Oluşturduğumuz Bilim Kurulu ile şehrimizde yapacağımız çalışmalar için ortak hareket etme kararı aldık. Bu kapsamda, virüsün ülkemizde etkisini göstermeden bir hafta önce belediyemizin önerisiyle şehrimizin girişlerine ateş ölçerle takip ekibi kurulmasını sağladık. Yine, kronik rahatsızlığı bulunan çalışanlar için yayımlanan genelgeden bir hafta önce belediyemiz bünyesinde çalışan ve çeşitli sağlık sorunları olan personelimiz için izinler vermeye başladık. Alınan ilk kararların ne kadar yerinde olduğunu bugün bir kez daha gördük” şeklinde konuştu.

-“ALINMASI GEREKEN TÜM ÖNLEMLERİ ALIYORUZ”

Adıyaman Belediyesi’nin koronavirüse karşı alınması gereken tüm tedbirleri aldığını da sözlerine ekleyen Başkan Kılınç, “Adıyaman Belediyesi olarak paniğe kapılmadan alınması gereken tüm önlemleri alıyoruz. Oluşturduğumuz ekiplerle toplu taşıma araçları, meslek grubu siteleri, ATM’ler, duraklar, otogar, taziye evleri, ibadethaneler, parklar, çocuk oyun grupları, çöp kutuları ve konteynırlar gibi risk teşkil eden her alanı sık sık dezenfekte ediyoruz. Ayrıca, bir yandan şehir genelinde dezenfekte çalışması yapan arkadaşlarımız, diğer yandan da şehir merkezindeki cadde, sokak ve kaldırımları deterjanlı suyla yıkayarak, virüsün etkisini minimuma indirmeye çalışıyor. Bunların yanında; Billboardlardan, toplu taşıma araçlarımızdaki ekranlardan, belediyemizin sosyal medya hesaplarından ve hazırladığımız el ilanlarıyla halkımıza gerekli bilgilendirmeler yapılıyor. Zabıtamız ise ilgili kurumlardaki teknik personellerle çeşitli işyerlerinde hijyen ve fiyat denetimlerine ara vermeden devam ediyor. Belediyemize ait şehir içi otobüslerde sosyal mesafe korunsun diye çeşitli tedbirler alan arkadaşlarımız, köy ve ilçe dolmuşlarında da sık sık denetimlerde bulunarak sosyal mesafe kurallarına uyulması için gerekli uyarılarda bulunuyor. Fırınlar ve matadorların ekmekleri poşet içerisinde satmaları için gerekli uyarılar yapılıp, denetimler gerçekleştiren ekiplerimiz, parklardaki oturma gruplarını da, vatandaşlarımızın bu alanlarda zaman geçirmemeleri için kaldırıldı. Bu saydıklarımız, belediyemizin adlığı tedbirlerden sadece bazıları…” dedi.

-TOPLU BULUŞMA ALANLARINA YASAK GETİRİLDİ

Koronavirüse karşı alınan tedbirler kapsamında belediyeye ait olan ve toplu buluşma alanları olarak bilinen birçok yere ve işleme yasak ve kısıtlama getirdiklerini de sözlerine ekleyen Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç, “Yasak getirilen en önemli noktalardan bir tanesi taziye evlerimiz oldu. Adıyaman’da oldukça önemli bir gelenek durumunda bulunan taziyelerimiz için belediyemiz tarafından her mahalleye yaptırılan taziye evlerinin kullanılması, virüsün yayılmaya başlandığı ilk dakikadan itibaren yasaklandı. Bunun yanında hayvan pazarını da geçici süreliğine hizmete kapattık. Ayrıca, belediyemizin tahsilat veznelerine yapılabilecek her türlü ödeme işlemlerini de belediyemizin web sitesinden online olarak kabul etmeye başladık. Vatandaşlarımız artık ödemelerini evlerinden çıkmadan online olarak yapabiliyor. Bir yasak da nikahlar için getirildi. Nikahları törensiz ve iki şahitle yapma kararı aldık. Semt pazarlarında da önceden tedbirler alarak, olası riskleri minimuma indirdik” diye konuştu.

-SOSYAL BELEDİYECİLİĞE KORONAVİRÜS AYARI

Kriz döneminde bile sosyal belediyeciliğe ara vermeyen Adıyaman Belediyesi, aldığı tedbirlerin yanında, koronavirüsten dolayı mağdur olan kesimler için de çeşitli projeleri hayata geçirmeyi ihmal etmedi.
Evden çıkamayan yaşlılar, sağlık çalışanları, su borcu olanlar ve sokak hayvanları için birbirinden önemli ve anlamlı projeler hazırlayıp ivedi bir şekilde uygulamaya koyulduğunu söyleyen Belediye Başkanı Kılınç, “Aldığımız tedbirlerin yanında, bazı sosyal projeleri de uygulamaya koymayı ihmal etmedik. Bunlardan en önemlisi, ihtiyaç sahiplerine erzak dağıtmak ve alınan kararla evden çıkmaları yasaklanan 65 yaş üstündeki yaşlı vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için Adıyaman Valiliği öncülüğünde kurulan ‘Vefa Sosyal Destek Grubu’na tam destek vermek oldu. Oluşturduğumuz ekiple, yaşlı vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. 112, 155 ve 156 numaralı hatlara yaptıkları çağrılarla destek isteyen yaşlı vatandaşlarımızın taleplerini yerine getiren ekiplerimiz, 7 gün 24 saat esasına göre çalışıyor. Ayrıca, yine evden çıkamayan vatandaşlarımız için başlattığımız ‘kitap’ kampanyamıza da yüzlerce başvuru yapıldı ve her başvuru sahibi için istenilen kitaplar zamanlarını en güzel şekilde değerlendirmeleri için evlerine kadar götürülerek, hediye edildi. Bunun yanında bir diğer sosyal çalışmamız da sağlık çalışanlarımız için oldu. Koronavirüs konusunda büyük bir özveri ortaya koyan ilimizdeki sağlık çalışanlarımız için özel ring servislerini uygulamaya koyduk. Tüm sağlık çalışanlarımız, sabah 07.00’de Altınşehir Mahallesi’nden yolcu almaya başlayan ve akşam 16.00’da 400 Yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünden kalkan ve sadece onlara özel hizmet veren ring servislerimizden personel kimlik kartlarını göstererek ücretsiz faydalanabiliyorlar. Yine sağlık alanında hizmet veren eczane çalışanları da gösterecekleri personel kartı ile belediye otobüslerimizden ücretsiz yararlanabiliyor. Bunların yanında bir çalışmamızda belediyemize borcu olan ve borcundan dolayı suyu kesilecek olan vatandaşlarımız için oldu. Konutların borçlarının 19 Nisan 2020 tarihine kadar ertelenmesi için karar aldık. Ayrıca, her zaman yanlarında olduğumuz sokak hayvanlarımızı da bu zor dönemde aç ve susuz bırakmadık. Koronavirüs dolayısıyla yeteri kadar beslenemeyen sokak hayvanları için Veteriner Müdürlüğü ekiplerimiz, şehir merkezindeki parklara mama, yem ve su bıraktı” diye bilgi verdi.

-“EKONOMİK SIKINTI YAŞAYANLARA DESTEK OLALIM”

Koronavirüse karşı farkındalık oluşturmak için şehir merkezindeki kırmızı ışıklara ‘Evde Kal’ yazısı yapıştırıldığını ve Adıyaman Belediyesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Kadın ve Gençlik Merkezlerindeki bayan kursiyerler tarafından maske üretimine başlandığını da dile getiren Başkan Kılınç, her alanda ülkeye ve millete faydalı olmaya çalıştıklarını söyledi.
Konuşmasının sonunda sosyal bir mesaj da veren Başkan Kılınç, “Koronavirüsten dolayı dışarı çıkamayıp, iş yerini açamayan esnaf kardeşimiz, yevmiyeyle çalışan işçi kardeşimiz ve diğer birçok vatandaşımız için ekstra zor bir dönem geçiriliyor. Bir yandan koronavirüs tehdidi, diğer yandan geçim sıkıntısı yaşayan bu durumdaki akraba ve komşularımıza desteklerimizi esirgemeyelim. Zor dönemde dayanışma içerisinde olalım. Bu konuda Adıyaman Belediyesi olarak biz de elimizden geleni yapmaya hazırız. Çünkü içinde bulunduğumuz dönem tedbir alma ve dayanışma içerisinde hareket etme dönemidir” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha