BASK Adıyaman İl Temsilcisi Hacı Ahmet Yıldırım, yaptığı basın açıklamasında, memur ve emeklilerinin merakla beklediği Haziran ayı enflasyon oranının yüzde 0,03 olarak açıklanmasının ardından TÜİK’in alışkın oldukları mucizelerinden birisi 'Vejetaryan Mevsimi'ni devam ettirdiklerini kaydetti.

Yıldırım, açıklamasında, "TÜİK tarafından açıklanan ve ısmarlama olduğuna emin olduğumuz  rakamlara göre Haziran  ayı enflasyon oranı (TÜFE)  yüzde 0.03 artarak, 2019 yılının ilk 6 aylık enflasyonu yüzde 5.01 olarak gerçekleşmiş, memur ve emeklilerine yüzde 1 oranında enflasyon alacağı doğmuştur. Bu durumda memur ve emeklilerinin Temmuz ayındaki aylıklarındaki artış  yüzde 6,01 olacaktır."dedi.

-"RAKAMLAR NE DİYOR?"

TÜİK tarafından açıklanan rakamların analiz edildiğinde ortaya ilginç sonuçlar çıktığının altını çizen Yıldırım, açıklamasını şöyle sürdürdü:

 "Haziran ayında gıda ve alkolsüz içecekler gurubunda enflasyon oranı yüzde 1,65 düşmüş gösterilmektedir. Peş peşe yıldırım gibi gelen zamlara rağmen TÜİK’in sebze ve meyve fiyatlarındaki düşüşü genelleştirmesi ve 82 milyon vatandaşı vejetaryen kabul etmesi insanımızla alay etmektir. 2019 yılının ilk 6 ayında, harcama gurubunun 4/1'ine karşılık gelen gıda ve alkolsüz içecek harcamalarındaki artışın yüzde 8.42 oranı ile 6 altı aylık enflasyonun 2.5 puan üzerinde olması bile çarşı-pazardaki fiyatların göz ardı edilemeyeceğini göstermektedir. Gıda fiyatlarındaki artış memur ve emeklinin mutfak enflasyonudur. Mutfak enflasyonunun yıllık oranı ise yüzde 26.40 olarak ve yıllık en fazla artış gösterilen gurup olarak açıklanmasına rağmen Haziran ayında yüzde 1.65 düşüş olması, TÜİK’in enflasyon hesaplamadaki becerisini geliştirdiğini göstermektedir.. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık artış yüzde 26.40 ile yıllık enflasyonun 6.5 puan üzerindedir."

-"TÜİK’İN 82 MİLYONU VEJETARYEN GÖSTERMESİ SEBEPSİZ DEĞİL"

TÜİK’in bu dönemde 82 milyon vatandaşı vejetaryen göstermesinin sebepsiz olmadığının altını çizen Yıldırım, "Bilindiği gibi TÜRK-İş ile hükümet arasında 2019-2020 yılları için toplu sözleşme görüşmelerindeki sorun ve bekleyiş devam etmektedir. 1 Ağustos 2019 tarihinde de memurlarla hükümet arasında 3 milyon 250 bin memur ile 2 milyon memur emeklisi için 2020-2021 yıllarını kapsayacak toplu sözleşme görüşmeleri başlayacaktır. Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasının beklendiği açıktır. TÜİK’in enflasyon oranları ile oynayarak, haklı talepleri hafifletmek gibi bir görevi yoktur ve olmamalıdır."dedi. 

-"MEMUR VE EMEKLİLERİNİN MAYIS 2019 KAYIPLARI NE KADAR?"

BASK/AR-GE Birimi tarafından yapılan araştırmaya göre; TÜİK’in açıkladığı Haziran ayı enflasyon oranına kapsamında (aile ve çocuk yardımı hariç) bazı unvanlardaki memurların kayıpları özeti şu şekilde ifade edildi:

"12/1 derece ve kadrodaki bir hizmetlinin Ocak ayında aylığındaki 113,81 TL’lik artışa karşı Haziran  ayı enflasyon kaybı 157,85 TL olmuş, hizmetli 44,03 TL alacaklı hale gelmiştir. Aynı şekilde; 9/1 derece ve kadrodaki bir memurun aylığında Haziran ayındaki erime miktarı  169,15 TL, enflasyon alacağı 47,19 TL’dir. 7/1 derece ve kadrodaki bir öğretmenin aylığında Haziran ayındaki erime miktarı 191,84 TL, enflasyon alacağı 53,52 TL’dir. 8/3 derece ve kadrodaki bir pratisyen doktorun aylığında Haziran ayındaki erime miktarı 276,64 TL, enflasyon alacağı 77,17 TL’dir.12/3 derece ve kadrodaki bir hemşirenin aylığında Haziran ayındaki erime miktarı 185,59 TL, enflasyon alacağı 51,77 TL’dir. 1/4 derece ve kadrodaki bir mühendisin (büro) aylığında Haziran ayındaki erime miktarı 293,84 TL, enflasyon alacağı 81,97 TL’dir."

-"VERGİ DİLİMİ ADALETSİZLİĞİ DEVAM EDİYOR"

Memurların, peyderpey yüzde 15’lik vergi diliminden yüzde 20’lik vergi dilimine geçilmesiyle ek kayıpların devam ettiğini kaydeden Yıldırım, "Toplu sözleşmeye oturacak olan sendikaların üyelerinin ve memurların sesine kulak vererek, kayıpların karşılanması için kamu işçilerinde olduğu denge ödeneği talep etmeleri elzemdir.

Ramazan Bayramı'nda ikramiye talepleri karşılanmayan memurların, Kurban Bayramı öncesinde ikramiye haklarının karşılanması için tüm memurlar,  başta üyesi oldukları sendikaları ve siyasi partiler olmak üzere kabine üzerinde baskılarını yoğunlaştırmalıdır." ifadelerini kullandı.

-"HER TÜRLÜ EYLEM VE ETKİNLİĞE DESTEK VERECEĞİZ"

Yıldırım, BASK olarak her türlü eylem ve etkinliğe destek vereceklerini vurgulayarak,  

"1 Ağustosta başlayacak toplu sözleşme görüşmelerinde, diğer taleplerin yanı sıra ikramiye hakkı karşılanmadığı, refah payı ve vergi kayıpları telafi edilmediği, ek gösterge ve katsayı adaletsizliği giderilmediği takdirde toplu sözleşme imza edilmemelidir. BASK olarak her türlü eylem ve etkinliğe destek vereceğimiz bilinmelidir." dedi.

Kaynak : PHA

Kaynak: pha