Bayraktar, yaptığı açıklamada, tüm denizlerde trol ve gırgır ağları ile avcılık yapan balıkçılar için 15 Nisan tarihinde genel av yasağı başlayacağını duyurdu. Av yasağının 1 Eylül’e kadar devam edeceğini belirten Bayraktar, “Bu av yasağı balık üreme dönemi için oldukça önemli Av yasaklarının başlamasıyla birlikte, isteyen balıkçılar, karasuların bitişiğindeki uluslararası sularda ve su ürünleri avcılık tebliği ile getirilen düzenlemelere uyulması şartıyla uzatma ağlarıyla su ürünleri avcılığı yapabilecek.

“AV YASAĞINA TİTİZLİKLE UYULMALI”

Av yasağının olduğu dönemde balıkçı tezgahlarında kültür balıklarının yer alacağını kaydeden Bayraktar, bunun yanı sıra av sezonunda avlanıp uygun koşullarda saklanan balık türlerinin de az miktarda da olsa bulmanın mümkün olacağına dikkat çekti. Bayraktar, “Sürdürülebilir avcılığın sağlanması sektörünün geleceği için çok önemlidir. Bu amaçla stokları koruyucu ve geliştirici yönde araştırmaların yapılması ve koruma kontrol çalışmalarının artırılmasına öncelik verilmelidir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın su ürünleri avcılığı konusunda yaptığı denetim çalışmaları ve avlanacak balık boylarıyla ilgili uygulanan standartlar sektör için faydalıdır. Sağlıklı beslenme açısında da büyük önem taşıyan su ürünlerini sofralarımıza taşıyan balıkçılarımızın av yasaklarına titizlikle uyması büyük önem taşımaktadır” dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ ANA POLİTİKA OLMALI”

Sürdürülebilir su ürünleri üretiminin ülkede ana politika olması ve bu politika çerçevesinde gerekli stratejiler ile kısa, orta ve uzun vadeli eylem planları ve hedeflerin belirlenmesi gerektiğini belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi: “Sektörün gelişmesi için destek ve teşviklere ihtiyaç var. Kaynakların rasyonel kullanılabilmesi için su ürünleri eğitim merkezleri kurularak, eğitimler yapılmalı ve Ar-Ge çalışmaları desteklenmelidir. Su ürünleri sektöründe örgütlenme yapısı mutlaka güçlendirilmelidir.Balıkçılıkta arz-talep dengesi oluşturularak, sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması gereklidir. Balıkçılık sektöründeki ürünlere yönelik dondurma, tuzlama, konserve ve paketleme ünitesi içeren işleme tesislerinin kurulması ekonomik anlamda sektöre katkı sağlayacaktır.”

 

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha