AESOP Başkanı Duranay, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin koronavirüs tedbirlerini alan ülkelerin başında geldiğini kaydetti.            Yeni tip koronavirüs (kovid-19) salgınının dünyaya hızlı bir şekilde yayıldığını belirten Duranay, "Bu konuda hükümetimiz ilk günde itibaren gerekli tedbirleri alarak ve halen de almaya devam ederek  bu güne kadar ölüm oranı ve hastalığın yayılması dünyadaki diğer ülkelere oranla daha yavaş göstermesi büyük bir başarıdır.

Koronavirüsle mücadelede göstermiş oldukları fedakar ve özverili çalışmalarıyla başta hükümetimiz olmak üzere doktor, hemşire, sağlık çalışanlarımız olmak üzere tüm görevlilerimize saygı, minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz."dedi.

-"ESNAF VE SANATKARLARIMIZIN DUYARLILIĞI GURUR VERİCİ"

Bu konuda STK’ lar olarak durumun ciddiyetinin farkına vardığını kaydeden Duranay, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Hükümetimizin aldığı önlemlerden önce duyarlı davranıp gerekli önlemleri almaları gurur verici. Birçok iş dünyası, kültür ve bilim insanı mücadeleye katkı sağlamaktadır. Esnaf ve sanatkarlarımız durumun vehametinin bilincindedirler. Birçok esnafımız bireysel karar alarak işyerlerini kapatmış yada çalışma saatlerini kısıtlamıştır. Hükümetimizin aldığı kararlara uymaktadırlar.

-"UNUTMAYALIM Kİ AYNI GEMİDEYİZ"

Yaşlılarımız başta olmak üzere vatandaşlarımızın dışarıya çıkmaması esnaf ve sanatkarlarımızı ekonomik olarak zor duruma sokmuştur. Bu dönemde esnaf ve sanatkârlarımızı daha çok desteklenmeye ihtiyacı vardır. Koronavirüs, daha çok esnafımızın ve işçilerin sırtında. Bizler devletimize değil yük ülke ekonomisine katkı sağlamakta, istihdam yaratmaktayız. Tüm esnaflarımızın veresiye defterleri açıktır. Alışverişlerimizi yerel esnaflarımızdan yapmalıyız. Bu ortamda birbirimizde dayanmalı, birbirimizi kollamak olmalıdır. Birbirimizle alışveriş yapmalı ve birbirimize tavsiye etmeliyiz. Unutmayalım ki aynı gemideyiz."

-"GENİŞ KAPSAMLI BİR ESNAF DESTEK PAKETİ ŞART"

Duranay, bu zorlu dönemde hükümet tarafından alınan tedbirlerin, bu virüsten kurtulabilmek için çok büyük önem arz ettiğini vurgulayarak, "Alınan ve alınacak olan tüm tedbirleri sonuna kadar destekliyoruz. Vadesi gelen kredileri 3 ay öteleniyor. Bu önemli bir zaman dilimi. Vergilerle ve finansmanla ilgili öteleme kararı geldi. Temerrüte düşen olursa bu süreç içerisinde mücbir sebep olarak not düşülecek denildi. Herhangi bir sebepten firmalar ödemelerini yapamadığında sicillerinin bozulmayacağı açıklandı. Kamu bankaları başta olmak üzere bir çok banka destek paketlerini açıkladı.

Bu açıklanan tedbirler olumlu. Ancak esnaf iş yapamıyor, kepenkler kapalı bu zor dönemi atlatana kadar ne yiyecek, ne içecek, yanlarında çalışan işçilerin hali ne olacak. Kira, stopaj, elektrik, telefon, doğalgaz, prim ödemelerinin, belediyelere ödenen su, çevre temizlik, emlak ve reklam vergilerinin öteleneceği, kredi şartlarının minimuma indirileceği, altı ay ödemesiz sıfır faizli kredi verilmesi ile ancak ayakta kalabileceği geniş kapsamlı pakete ihtiyacı vardır."şeklinde ifade etti.

-"İLETİŞİMDE MESAFEYİ KORUMALIYIZ"

Mesleği itibarıyla insanlarla birebir muhatap olan esnaf ve sanatkarların bu tehlikeli süreçte hijyene her zamankinden daha dikkat etmesi gerektiğini belirten Duranay, şunları dile getirdi:

"Hem kendini hemde vatandaşı koruması gerekir, vücut temizliği hayati önem taşımaktadır. İnsanlarla iletişimde mesafeyi korumalıyız. İş yeri genel temizliğine dikkat etmeli, yetkili makamların aldığı korunma ve kontrol önerilerini harfiyen uygulamalıyız. Özellikle iş yeri dışındaki ürünlerimizi içeri alarak satmalı, her ürün rafının temizlemeli, etiketsiz ürün satmamalı, özellikle gıda ürünlerini açıkta bırakmayarak ambalajlı olarak satmaya özen göstermeliyiz.

-"SÜRECİ BİRLİKTE ATLATACAĞIZ"

Elbette hükümetimiz, tüm gayretiyle ve imkânlarıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği olarak, başta Valilik, Belediye olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarla irtibat halindeyiz. Koronavirüs salgınının başladığı ilk günden itibaren hükümetimizce alınan tedbir ve önlemleri ivedi bir şekilde esnaf ve sanatkarlarımıza basın ve sosyal medya aracılığıyla duyurarak bir an önce uygulamaya geçmelerini sağlanmaktayız. Ancak bunun yanında öncelikle halkımızın da bu konuda duyarlı olmasını ve ulusal bir mücadele verdiğimizi unutmamamızı hatırlatmak istiyorum. Unutulmamalıdır ki bu salgından korunmak için her birey olarak vereceğimiz mücadele, başarıyı da beraber getirecektir. Önce sağlık, sonra sabır diyoruz.  Hiçbir kimse yada bir iş sağlığımızdan önce gelmemelidir. İnsanlarla birebir temas içinde bulunan herkes sosyal sorumluluk içerisinde hareket etmeli,  gerekli tedbirleri alarak bu illetten en kısa zamanda kurtulacağımıza inanıyoruz. Tüm esnaf ve sanatkârlarımıza hayırlı işler ve bereketli kazançlar dilerim."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha