Vehbi Koç Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cumhur Kırılmış, Adıyaman Üniversitesi Okul Öncesi Eğitimi Uygulama Anaokulu Müdürü Barış Teber, Üniversite akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler katıldı.

Konuşmasında öğretim modellerinde fen bilimleri ve  STEM’in (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) önemine değinen Dr. Öğr. Üyesi Simsar, fen bilimlerinin deneyden ibaret olmadığını ve pratiğin teorikten daha önemli olduğunu söyledi.

Simsar, “STEM, “Science, Technology, Engineering, Mathematics”, fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik sözcüklerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. Bu sistem, dört önemli disiplinin bir araya gelerek oluşturduğu öğretim modelidir. STEM eğitiminin temelinde, bu dört disiplini kullanarak bir şeyler üretmek vardır. STEM eğitimi, öğrenci ve öğretmenlerin ilgi ve hayat deneyimleri sonucu şekillenmektedir ve merkezde bulunan disipline ait özel bilgi ve becerilerin en az bir diğer disiplin ile bütünleştirilerek öğretilmesi olarak tanımlanmaktadır. STEM Eğitimi’nin Türkiye’deki uygulamalarında sadece Türkçe’nin bilim dili olarak kullanımının teşvik edilmesi dolayısıyla değil aynı zamanda ABD’deki bilimin popülerleştirilmesi merkezli yaklaşımlardan farklılaşma ve Türkiye bağlamında öğrenmeyi merkeze alma ihtiyacına dayanmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde STEM olarak adlandırılan bu standart, okul düzeyinde matematik ve fen bilimleri derslerinin bütünleştirilmesi olarak yaygınlaşır üstelik mühendislik ve teknolojinin sınıf içi ve sınıf dışı etkinlikler ile öğretilmesi olarak da anlaşılmaktadır. Örnek olarak, ABD’li fen eğitimi standartlarına mühendislik ve mühendisliğin doğasının ve ortak disiplin matematik müfredatına ise matematiksel modellemenin eklenmesi gösterilebilir.” dedi.

STEM eğitiminin amaçlarından bahseden Simsar, öğretmenleri ve öğretmen adaylarını STEM eğitimi ile tanıştırmayı hedeflediğinin altını çizdi.

Simsar, “STEM eğitiminin dünyasındaki yerine dikkat çekmek, öğretmenleri ve öğretmen adaylarını STEM eğitimi ile tanıştırmak, öğretmenlere ve öğretmen adaylarına STEM eğitiminin temel kavramlarını anlatmak, STEM eğitiminin geliştirdiği alanları olan 21.yüzyıl becerilerini tanıtmak, öğrencilerde mühendislik döngüsü, tasarım süreçleri gibi becerileri geliştirmek, STEM eğitimini uygulamalı olarak göstermek ve tanıtmak ve STEM eğitimi ile ilgili kaynakları sağlamaktır.” şeklinde konuştu.

 

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha