ATSO'da çok amaçlı salonda düzenlenen konferansta Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, ATSO Meclis Başkanı Abdulgani Bereket, ATSO Başkan Yardımcıları Mehmet Emin Güleş, Ahmet Metin Günay, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdulkadir Çelenk, Ziraat Odası Başkanı Salih Şahan, Esnaf Sanatkârlar Odalar Birliği Başkanı Ziya Duranay, ATSO Meclis üyeleri, Adıyaman Üniversitesi akademik çalışanları ve iş adamları hazır bulundu.

Konferansın açılış konuşmasını yapan ATSO Başkanı Mustafa Uslu, Adıyaman’ın tarım kenti olduğunu belirterek Adıyaman Üniversitesi ve Ticaret ve Sanayi Odasının, işbirliği halinde hareket edeceklerini ve tarımsal faaliyetlerle ilgili ilimize rehber olacaklarını ifade etti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Adıyaman Üniversitesi  Dr. Öğretim Üyesi Nevzat Birişik de Adıyaman’da tarımın gelişmesi için oluşması gereken projelere dikkat çekti.

Dünyada ve Türkiye’de tarım ve gıda sektörlerinin mevcut durumuna dair kapsamlı bir sunum gerçekleştiren Dr. Öğretim Üyesi Birişik, dünya genelindeki tarım uygulamalarının tarihçesinden bahsederek, çeşitli örnekler verdi.

Türkiye’de gıda fiyatlarının yüksekliğinin sürekli tartışıldığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Birişik, katılımcılara “Sizce Türkiye’de gıda pahalı mı?” diye sordu ve şunları söyledi:

“Pahalı olan bir şey değerli olur. Değerli olan da çöpe atılmaz. Siz hiç altınını çöpe atan kuyumcu gördünüz mü veya ürettiği hazır giyim ürününü çöpe atan üretici gördünüz mü? Ama biz çöplerde atık gıda görüyoruz. Dünyada bir milyara yakın insanın açlık çekmesinin nedeni üretimin azlığı değil, daha fazla üretmek de rasyonel ve mümkün değil. Bugün tüm dünyada üretilen 4,5 milyar ton gıda aslında 12 milyar nüfusu besleyebilir. Bunun için gıda atık ve kayıplarını mutlaka azaltmalıyız.”

Türkiye’nin kendi coğrafyasında en büyük tarım ülkesi olmakla beraber tarım sektöründe dünyada ilk 10 ülke arasında yer almadığına da değinen Dr. Öğretim Üyesi Birişik, Türkiye’de tarım sektörünün karşı karşıya bulunduğu en büyük riskin iklim değişikliği olduğunu ifade etti. 2080 öngörülerine göre Türkiye’nin tarımda bugün üretebildiğinden yüzde 15 az üreteceğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Birişik, mevcut sınırlı kaynakları çok daha verimli ve bilinçli değerlendirmek için katma değer oluşturan çözümlere başvurulması gerektiğini vurguladı.

Konferansın soru-cevap bölümünde katılımcılar Dr. Nevzat Birişik’e sorular yöneltti.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha