Merkez Külliyesi Vehbi Koç Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyit Temir, akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan konferansta, Öğr. Gör. Dr. Tahsin Yaprak, Mehmet Akif Ersoy’un karakteristik yapısından bahsederek hayatından kesitler sundu.

-''CENAZESİNE KATILAN ÖĞRENCİLERE SORUŞTURMA AÇILMIŞ''

Yaprak, Mehmet Akif Ersoy'un bir vatan sevdalısı, söze değer veren, kadirşinas bir kişilik olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''İstiklal Marşı’nı yazdığında kendisine teklif edilen parayı, miktarına bakmaksızın ve bir paltosu bile olmamasına rağmen, hayır kurumuna bağışlamıştır. Hatta arkadaşı ona “Neden kendine bir palto alacak kadar para ayırmadın?” deyince “Ben o parayı, milletin parasını nasıl harcarım!” deyip o arkadaşıyla 6 aya yakın bir süre konuşmamıştır. O bir İslam şairiydi. TBMM defterinde de “İslam Şairi” diye yazardı. Verilen söze çok önem verirdi, tutamayacağı sözü vermezdi, arkadaşlarından biriyle, buluşacakları zamanı unuttuğu için aylarca dargın kalmıştır. Kurtuluş Savaşı'nın gizli kahramanlarındandır, halka vermiş olduğu vaazlarla ve yazmış olduğu şiirlerle halkın moral gücünü yükseltmiş, halkı mücadeleye sevk etmiştir. İltifat edilecek bunca meziyetlerine rağmen, Akif'in hayat hikayesi çok hazindir. Gurbette büyük acılar çekmiş, vatan hasretine dayanamayıp yurduna döndükten sonra vefat etmiştir. Ancak cenazesi için resmi bir tören yapılmamıştır. Hatta cenazesine katılan öğrencilere soruşturma açılmıştır.” 

-''İSTİKLAL MARŞI KUR'AN-I KERİM'DEN İZLER TAŞIMAKTADIR''

Doç. Dr. Mustafa Karabulut ise “İstiklal Marşı’na Kuran’ı Kerim Bağlamında Bir Bakış” başlığıyla gerçekleştirdiği konuşmasında, İstiklal Marşı’nın Kur'an-ı Kerim’den izler taşıdığının altını çizdi.

Karabulut, Kur'an’ı kendisine rehber edinen Mehmet Akif Ersoy’un eserlerinde de Kur'an’ı Kerim’den izler yer aldığını belirterek, ''O, Kuranlı ev, pehlivanlı mahalle ve deneysel bilimli okulu eserlerinde merkeze oturtmuştur. Onun şahsiyetine Kur'an yön vermiştir. Ona göre tek çare Kur'an’dır. Kur'an’ın rehber olması gerektiğini söyler ve politikasını Kur'an ve hadislere göre şekillendirir. İstiklal Marşımızı yazarken de Kur'an-ı Kerim'den etkilenmiş ve bazı mısralarda Allah'ın emirlerini vurgulamıştır” dedi.

Konferansın ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyit Temir tarafından konuşmacılar Doç. Dr. Mustafa Karabulut ve Öğr. Gör. Dr. Tahsin Yaprak’a üniversite külliyesinde adlarına dikilmiş birer fidan sertifikası takdim edildi.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha