Sadece Üniversite akademik çalışanları tarafınca Fen, Sağlık, Sosyal ve Eğitim Bilimleri ile Güzel Sanatlar alanlarında yapılmış çalışmaların sözlü ve poster bildiri şeklinde sunulduğu sempozyum bu özelliği ile Ülkenin ilk ve tek sempozyumu olma özelliği taşıyor. Sempozyum sayesinde Üniversitede geçen bir yılda hangi çalışmaların yapıldığı görülerek akademisyenlere ortak çalışma imkânlarını değerlendirme fırsatı sunuluyor.

Üniversite Merkez Külliyesi Farabi ve Yunus Emre Konferans Salonlarında gerçekleştirilen sempozyuma Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyit Temir ve Prof. Dr. Hasan Solmaz, Dekanlar, Müdürler, Üniversite akademik ve idari çalışanları ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Açılış programı öncesi poster sunumları inceleyen Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, bildiri sahiplerinden bilgi aldı.

Tüm gün süren sempozyumun açılış programı saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayıp Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü'nün sempozyum açılış konuşması ve bildiri sahipleri ile birlikte fotoğraf çekimi ile devam etti. Sözlü bildiriler eş zamanlı olarak Farabi ve Yunus Emre Konferans Salonlarında dinleyicilerin dikkatine sunuldu.

Rektör Prof. Dr. Gönüllü konuşmasında, ilim, bilim ve mutlak mutluluktan bahsederek şu ifadeleri kullandı:

"Amacımız yaptığımız işlerde ilmin ahlakına uygun şekilde, ilim erbabına yakışır şekilde çalışmalar yapmaktır. İlim insanları, ilimle uğraştıkları sürece ve bu bilgileri insanlarla paylaşıp faydalı oldukları sürece en iyi haza erişmiş olacaklardır. Ülkemizin ve atalarımızın geçmişinde de bilime ilgi, saygı ve sevgi vardı. Bilim pozitiflik demektir. Negatifliği kabul etmez. Akademik gelenekler vardır. Bazen zihinler unutsa da bunlar varlığını ilelebet koruyan değerlerdir. Biz akademik şuuru oluşturmak için çalışıyoruz. İlim insanı için maddiyat ikinci planda gelmelidir. Öncelikle gönülden ilmi istemek gerekiyor. Esas olan gönülden gelen araştırma arzusudur. Bu nedenle çoğu insan maddi varlık içerisinde olmasına rağmen bilimle tanışma şerefine nail olamıyor. Halbuki mutlak mutluluğa ancak ilim denizine girmekle ulaşılabilir. Çünkü ilim denizine giren mutlak mutluluğun ve ilmin sahibine de yaklaşır. İlim bir kara sevda misali yakalananı kolay kolay bırakamaz. Buradan akademisyenlere de seslenmek istiyorum. Toplumun ve insanlığın faydasına çalışmadığınız sürece elde ettiğiniz mertebeler ve unvanlar sadece günü kurtarmak adına yapılmış çalışmalardır. Kariyer her şey değildir. Toplumu ve insanı sorgulayın. İhtiyaca göre çalışmalar yapın."

Yunus Emre Konferans Salonunda Sosyal Bilimleri Konuları İşlendi. Konuşmaların ardından Yunus Emre Konferans Salonunda, başkanlığı Üniversite Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Halil Tuğluk tarafından yapılan sosyal bilimler oturumunda Yusuf Bayar ve Zehra Uçanok tarafından "Arkadaşlık Alanında Otoritenin Meşruluğu: Annenin Otoritesine Karşı Ergenin Otonomisi", Osman Ulusoy tarafından "Akademisyenlerin Tasarruf Yatırım Eğilimleri", Mustafa Karabulut tarafından ise "Necip Fazıl Kısakürek’in Şiirine Dair Bazı Tespitler" başlıklı bildirilerin sunumları yapıldı.

Başkanlığı Üniversite Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamdi Gündoğar tarafından yapılan sosyal bilimler oturumunda Hacı Çiçek tarafından "Eş-Şeyh Bakir el-Kahtavi ve Keşful-Hakaikşerhu Kenzid Dekaik Adlı Eseri" ile Osman Kaya tarafından "İsra Suresi 17/70 Ayeti Bağlamında Efdaliyet Meselesi" başlıklı bildirilerin sunumları yapıldı.

Farabi Konferans Salonunda ise başkanlığı Üniversite Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Kurt tarafından yapılan fen ve sağlık bilimleri oturumunda Huriye Gözde Ceylan, Tuba Demir ve Şükrü Kurt tarafından "Geleneksel Olarak Üretilen Adıyaman Peynirinin Bazı Fiziksel, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri", Nazlı Karaman, Eda Sonbaş, İlham Nasıroğlu ve Hüseyin Er tarafından "Üç Sıcak Jüpiter Siteminin Geçiş Gözlemlerinin Karakterizasyonu", Ahmet Gündüz, Mehmet Tekin, Çapan Konca ve Mehmet Turğut tarafından "Ateş Odağı Saptanmayan İyi Görünümlü Çocuklarda Laboratuvar Belirteçlerin Ciddi Bakteriyel Enfeksiyon Varlığını Saptamadaki Etkinliklerinin Değerlendirilmesi" başlıklı bildirilerin sunumları yapıldı.

Başkanlığı Üniversite İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yavuz Akçi tarafından yapılan sosyal bilimler oturumunda ise Mehmet Murat Payam tarafından "Algı Yönetimi ve Zeytin Dalı Harekatı" ile Ünal Taşkın ve Arife Göknur Parlak tarafından "Osmanlı’nın Son Dönemlerinde İstanbul’da Yayımlanan Genç Kadın Dergisi" başlıklı bildirilerin sunumları yapıldı.

Bildiri sunumlarının ardından bildiri sahipleri ve katılımcılara katılım belgelerinin verilmesi ile birlikte Adıyaman Üniversitesi 5. Bilim, Kültür ve Sanat Sempozyumu (ADYÜ Sempozyum) gelecek sene 6.sı yapılmak üzere sona erdi.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha