Batman merkeze bağlı Çayüstü Köyü'ndeki Serkevir Vadisi'nde, vatandaşların adak adadığı kutsal olarak bilinen sahabelerden olduğu bilinen Abuzer Gaffari Türbesi'nin Ilısu Barajı projesinin hayata geçmesiyle su altında kalacağı düşüncesi, köy sakinlerini harekete geçirdi.

Köy sakinleri türbenin taşınması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne başvuruda bulundu.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce türbenin taşınması için 2 gün süren kazı çalışmasında herhangi bir kalıntıya rastlanmadı. 

İstanbul ve Batman'da da bulunan türbe yanı sıra Adıyaman-Kahta karayolunun 5'nci kilometresinde de bulunan türbenin 7 kuşaktır bekçiliğini yapan Mehmet Boynukara, Abuzer Gaffari Hazretlerinin Türkiye'de mezarı olmadığını sadece makamı olduğunu belirtti.

-"GAFFARİ HAZRETLERİNİN MEZARI MEDİNE'NİN GAZZE KÖYÜNDEDİR"

Adıyaman'daki Abuzer Gaffari Hazretlerinin yerinin Osmanlı zamanında yapıldığını aktaran Mehmet Boynukara, şunları ifade etti:

"Osmanlı zamanında dedemiz beraatla buraya görevlendirilmiş türbedar olarak buraya gelmiş ve 7 göbekten beri biz buradayız. Abuzer Gaffari Hazretlerinin buradaki yeri makamdır. Kendisi Medine'de vefat etmiştir. Mezarı Medine'nin Gaze köyündedir oraya defin edilmiştir. Buraya İslamiyet'i yaymak için gelmiştir Mahmut El Ensari'yle birlikte rivayetlere göre Abuzer Gaffari Hazretleri savaştığı için kendisine Abuzer Gaffari makamı diye geçer kendisi burada değildir. Burası makamdır. Ölümünden 950 sene sonra Dördüncü Sultan Murat tarafından yaptırılmıştır. Ölümünden 950 sene sonra Osmanlı padişahı tarafından yapılmıştır. O günden bu güne birkaç defa restorasyon geçirmiştir. Millet gelir burada fatiha okur bin 500 senedir mübareklerin yeri kaybolmamıştır. Bunların geçmişi bu şekildedir. Bin 500 sene geçmiş bunları içi boş mu? dolu mu? bin 500 sene gecen bir mezarda bir şey çıkmaz İslamiyet'te mumyalama, kaldırma, saklama diye bir şey yok. Yine herşey Allah'ın bileceği bir şey biz onu bilmeyiz ama bizim bildiğimiz burası birkaç sefer restorasyon geçirdi. Burayı kazdıkları zaman buranın hertarafı mezar kemikler çıkıyor ama ne zaman bundan 20 sene 30 sene kısmen çürümemiş kemikler çıkıyor. Abuzer Gaffari Haziretleri zaten Türkiye'de değil Abuzer Gaffari Hazretlerinin mezarı Hazreti Peygamberin sancaktarı Medine'nin Gaze köyündedir mezarı buralarda değildir. Türkiye'de İstanbul'da da var Abuzer Gaffari Hazretleri Batman'da da olduğunu söylüyorlar bunlar sadece makamdır bir kişinin bir mezarı olur. 3 yerde mezar olur mu olmaz."

-"ZATEN, MEZARI DEĞİL TÜRBESİ OLARAK BİLİYORUZ"

Vatandaşlardan Mehmet Ali Çiçek,"Adıyaman zaten büyük zatları diyarlarından bir tanesi Abuzer Gaffari Hazretlerinin mekanın burada olduğu söyleniliyor zaten rivayetlere göre mekanı burada zattın türbesi değil,biz zaten burayı mezarı değil türbesi olarak biliyoruz."şeklinde konuştu.

Adıyaman esnaflarından İlknur Yetkin, ise şunları söyledi:

"Adıyaman’a güzellik katan anlamlaştıran ve bütünleştiren bir değer tabiî ki bu değerlerimizi üst sevide tutmak zorundayız. Onların kıymetini bilmeliyiz"

Kaynak : PHA
Kaynak: pha