Adıyaman Verem Savaş İl Koordinatörü Dr. Fatma Sabak ve DGT (Doğrudan Gözetimli Tedavi) Sorumlusu Nevzat Akgül tarafından halkın eğitimine yönelik olarak hafta boyunca il genelinde verem hastalığı hakkında eğitim seminerleri düzenlendi.

Seminer kapsamında, Adıyaman Şehit Akif Güleş İmam Hatip Ortaokulu, Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Adıyaman Üniversitesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Adıyaman Esentepe Anadolu Lisesi, Adıyaman Açık Ceza İnfaz Kurumu, Adıyaman E Tipi Kapalı Cezaevi, Adıyaman Halk Eğitim Merkezi ve Adıyaman İl Sağlık Müdürlüğünde seminer düzenlendi, afişler asılıp broşürler dağıtılarak farkındalık çalışmalarında bulunuldu.

-TEDAVİ EDİLMEDİĞİNDE ÖLÜMLE SONUÇLANABİLEN BİR HASTALIK

Verem hastalığının mycobacterium tuberculosis isimli basilin insan vücudunda oluşturduğu, tüm organları tutabilen ve tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olduğuna ifade eden Verem Savaş İl Koordinatörü Dr. Fatma Sabak, "Verem hastalığı, 2-3 haftadan uzun süren öksürük, balgam, ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, halsizlik, göğüs ve sırt ağrısı şikâyetleri ile karşımıza çıkan bir tablo ile seyretmektedir. Çeşitli sağlık kuruluşlarında tanısı koyulduktan sonra dispanserimize yönlendirilen hastalarımızın gizlilik kurallarına uyarak kaydı yapılıp tedavisine başlanmakta ve gerekli bilgilendirmeler yapılmaktadır. Hastalarımıza bu süreçte gerek sosyal, gerekse psikolojik destek sağlanmaktadır."dedi.

-"İLAÇLARIN DÜZENLİ BİR ŞEKİLDE ALINMASI BÜYÜK ÖNEM TAŞIR"

Veremle savaşta en önemli konu tedaviye uyum olduğuna değinen Sabak, şunları kaydetti:

"İlaçların düzenli bir şekilde alınması büyük önem taşır. Hastanın her doz ilacını bir sağlık personeli gözetiminde alması en uygun yoldur. Buna Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) denilir. Adıyaman verem savaş dispanserimizde buna ek olarak akıllı telefon uygulamasıyla direk gözetimli tedaviyi daha etkin bir şekilde yapmaktayız. Akıllı telefonu bulunmayan hastalarımız için aile hekimleri ile işbirliği içerisinde çalışmaktayız. İlçelerde bulunan hastalarımıza ilaçlarını düzenli olarak götürüp ev ziyaretlerini aktif olarak yapmaktayız. Bunların yanı sıra hastalarımızın yakın temasta olduğu bireylerin PPD testi ve akciğer grafileriyle taramalarını yapıp gerekirse koruyucu tedavi başlamaktayız.  Şanlıurfa sağlık müdürlüğüne bağlı mobil tarama ekibi ile birlikte ilimizde bulunan kamuya ait birimlerde, toplu yaşam alanlarının olduğu kurumlarda taramalar yapmaktayız.  Ayrıca ilimizde bulunan okullar, cezaevleri, fabrikalar, sığınma evleri ve buna benzer toplu çalışma alanlarında eğitim vermekteyiz."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha