Adıyaman Verem Savaş İl Koordinatörü DR. Fatma Sabak ve DGT Sorumlusu Nevzat Akgül tarafından Verem hastalığı ile ilgili eğitim verildi.

Verem Savaş İl Koordinatörü DR. Fatma Sabak, eğitimde yaptığı açıklamada, Verem hastalığının mycobacterium, tuberculosis isimli basilin insan vücudunda oluşturduğu, tüm organları tutabilen ve tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olduğu ifade etti.

-"AKILLI TELEFON UYGULAMASIYLA DİREK GÖZETİMLİ TEDAVİYİ DAHA ETKİN BİR ŞEKİLDE YAPIYORUZ"

Sabak, Verem hastalığının 2-3 haftadan uzun süren öksürük, balgam, ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, halsizlik, göğüs ve sırt ağrısı şikayetleri ile karşımıza çıkan bir tablo ile seyrettiğini belirterek, "Çeşitli sağlık kuruluşlarında tanısı koyulduktan sonra dispanserimize yönlendirilen hastalarımızın gizlilik kurallarına uyarak kaydı yapılıp tedavisine başlanmakta ve gerekli bilgilendirmeler yapılmaktadır. Hastalarımıza bu süreçte gerek sosyal, gerekse psikolojik destek sağlanmaktadır.

Veremle savaşta en önemli konu tedaviye uyumdur. İlaçların düzenli bir şekilde alınması büyük önem taşır. Hastanın her doz ilacını bir sağlık personeli gözetiminde alması en uygun yoldur. Buna Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) denilir. Adıyaman verem savaş dispanserimizde buna ek olarak akıllı telefon uygulamasıyla direk gözetimli tedaviyi daha etkin bir şekilde yapmaktayız. Akıllı telefonu bulunmayan hastalarımız için aile hekimleri ile işbirliği içerisinde çalışmaktayız. İlçelerde bulunan hastalarımıza ilaçlarını düzenli olarak götürüp ev ziyaretlerini aktif olarak yapmaktayız."şeklinde ifade etti.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha