Vali Aykut Pekmez Başkanlığında düzenlenen toplantıya, Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, Cumhuriyet Başsavcısı Bozan Çevik, Vali Yardımcısı Mustafa Dinç, İl Jandarma Komutanı Albay Ercan Atasoy, İl Emniyet Müdürü İbrahim Ergüder ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının amir ve personeli katıldı. 

Toplantıda ilk olarak, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Fehmi Çelik, Kadına Yönelik Şiddet ile Mücadele İl Eylem Plânı temelinde mevcut durum, hedef ve stratejiler ile yerelde gerçekleştirilebilecek çalışmalara ilişkin bir sunum yaptı.
İl Müdürü Çelik yaptığı sunumda ayrıca, 75 maddelik "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı"nın tanıtımını yaptı.

Toplantıya katılan kurum amirleri ise sunum sırasına göre “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Planı” kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Gerçekleşen toplantıda Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri Hakkında Yönetmelik kapsamında Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Komisyonunun etkinliğinin ve sorumluluğunun artırılması için yapılması gereken çalışmalar planlanırken, özellikle şiddet alanında çalışan tüm kurumların 2019 yılı verilerinin mevcut durumunun net bir şekilde analizi yapıldı.

Ayrıca bu toplantıda Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele alanında çalışan tüm kurumların 2019 yılı verileri değerlendirilerek mevcut duruma ilişkin analizler yapılmış, il ve ilçelerimizdeki 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında olay sayıları, başvuru sayıları, Kanun kapsamındaki alınan tedbirlerin niteliği, uygulamanın daha iyiye götürülmesi için il/ilçe bazında ve Bakanlıklar tarafından planlanması gereken tedbirler değerlendirilmiş ve son dönemde yaşanan üzücü olayların analizleri de yapılarak benzer nitelikte olayların yaşanmaması için alınması gereken tedbirler üzerinde yoğunlaşılmıştır.

Şiddet önleme merkezimize polis irtibat görevlisi görevlendirilmesi, risk düzeyi yüksek olayların muhakkak sosyal, psikolojik, ekonomik yönleri ile incelenmesi, olayların meydana geldiği andan itibaren takip edilmesi için sistem geliştirilmesi, şüphelilerle ilgili (öfke kontrolü gibi) önleyici destek hizmetlerinin uygulanması, etkinliğinin arttırılması ve takibinin yapılması, kadına yönelik şiddetle ilgili mücadelede sadece polisiye tedbirlerin yeterli olmadığı, diğer kurumların (baro, üniversiteler ve STK’ların) sürece dahil olması için yapılması gereken çalışmaların planlanması, bu hususların ilimizde ve ilçelerimizde eylem planı haline getirilmesi gibi bir çok konuda çalışma/değerlendirme yapılmış ve Bakanlıklarımızın ortaya koyduğu seferberlikte illerimizin de üzerlerine düşen sorumlulukları gecikmeksizin gerçekleştirmeleri için gerekli çalışmaların yapılması kararlaştırılmıştır.

Benzer nitelikte bir toplantı da 20 Aralık 2019 Cuma günü saat 10:00’da tüm ilçelerimizde Kaymakamlarımız başkanlığında yapılacaktır. 

Toplantı sonunda, kurum müdürleri Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planına ilişkin karşılıklı görüş alışverişinde bulunarak, bu sorunun çözümü için kurumlar arası iletişimin güçlendirilmesinin önemine vurgu yapıldı.

Kaynak : PHA

Kaynak: pha