Demokrasi Parkı'nda devam eden törene; Adıyaman Vali Yardımcısı Ayhan Aypak, İl Emniyet Müdürü Metin Alper, İl Jandarma Komutanı Albay Ercan Atasoy, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, CHP Adıyaman İl Başkanı Deniz Çakmak, Adıyaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ziya Duranay, Eğitim Bir-Sen Adıyaman Şube Başkanı Ali Deniz, Adıyaman Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hakan Özöncel, kurum müdürleri, STK temsilcileri, esnaflar ve vatandaşlar katıldı.

Kutlamalar, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Adıyaman Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Ziya Duranay, yaptığı konuşmasında,  Ahiliğin, Türk esnafının hayat anlayışına ve dünya görüşüne uygun olması sebebiyle daha çok esnaf arasında gelişmiş olmakla birlikte; esnaf dışında da çeşitli meslek erbabını bünyesinde barındıran Ahi–Evran-ı Veli önderliğinde Anadolu da, Anadolu dışında, Balkanlar, Ortadoğu ve Kafkaslara kadar yayılan sivil bir yapılanmanın adı olarak tanımladı.

-"ALIRKEN SATICIYI, SATARKEN ALICIYI DÜŞÜNECEKSİN"

Duranay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"12. yüzyıldan itibaren varlığını sürdüren ve 20. yüzyılın başlarına kadar devam eden Ahilik Teşkilatı günümüzün Esnaf ve Sanatkarlar Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları ile Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatiflerinin menşei, çıkış noktasıdır. Şu farkla ki günümüzdeki bu teşkilatlar; üyelerinin menfaatlerini korumak ve esnaf, sanatkâr ve tüccarlarını desteklemek için kurulmuş olmakla beraber Ahilik teşkilatı; tüketici, alıcı ve müşterinin menfaatlerini de göz önünde bulunduran bir teşkilattır. Öyle ki bir ahi ahilik prensiplerinden olan 'Alırken satıcıyı, satarken alıcıyı düşüneceksin' anlayışıyla hareket ederdi. Ahiliğin bu günkü teşkilatlardan bir diğer ve çok önemli bir farkı da mensuplarını hem mesleki yönden hem de ahlaki yönden en mükemmel bir şekilde yetiştirmektir. Böylece de bir ahi hem mesleğinde son derece maharetli hem de çok iyi bir ahlak sahibi olarak toplumdaki yerini alırdı. Ahiliğin prensiplerinin yazılı olduğu “Fütüvvetname” lerde insanlığın bugün için ve gelecekte en çok ihtiyaç duyacağı ticaret ahlakı ve genel kuralları hayata geçirilebildiği takdirde insanlık aradığını bulmuş olacaktır. Bu nedenle Ahilikte, insana verilen değer ve tüketiciyi korumaya yönelik faaliyetler ile sosyo-ekonomik hayata etkileri günümüze yansıtılmalıdır."

-"AHİLİK KAVRAMLARINA HER ZAMANKİNDEN DAHA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR"

 Son yıllarda Kırşehir’de kurulan üniversiteye Ahi Evran Üniversitesi adının verildiğini anımsatan Duranay,  "Bu üniversitede “Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi kurulmuştur. Türkiye’de ilk defa Adıyaman Üniversitesinde “Ahilik ve Meslek Etiği” dersi seçmeli ders olarak programa alınmıştır. Bu ders bütün Fakülte ve Yüksekokulların her bölümünde okutulmaktadır. Ülkemizde zaman zaman Uluslararası Ahilik Sempozyumları ve kongreler düzenlenmekte ve bu teşkilatla ilgili sunumlar yapılmaktadır. Ancak bu yeterli mi değil? Ahilik prensiplerinin her insan tarafından benimsenip hayata uygulanması bakımından bu dersin farklı isimlerle bile olsa ortaokul, lise ve üniversitelerde her öğrenciye verilmesi gerektiği kanaatindeyim.  Şayet bu gerçekleştirildiği takdirde, Ahi birliklerinin yüzyıllar öncesinden günümüz problemlerine ışık tutmasının farkına varmak, ahilikteki, sevgi, saygı, güven, yardımlaşma, birlik ve beraberlik kavramlarına her zamankinden daha ihtiyacımız bulunmaktadır."

-"TÜRKİYE'DE YILIN AHİSİ 'ADIYAMANLI ŞÜKRÜ ÇALIM' SEÇİLDİ"

Adıyaman ve teşkilat açısından gurur verici bir gelişme yaşadıklarının altını çizen Duranay, "Bu yıl Kırşehir’de yapılacak olan 32. Ahilik Haftası Kutlamaları Ödül Yönergesi gereği, Ticaret Bakanlığımızca; ilimiz Ahisi Şükrü Çalım , 2019 yılında “Türkiye’de Yılın Ahisi” seçilmiştir. Kendisini şahsım, teşkilatım ve tüm esnaf ve sanatkârlarım adına tebrik ediyorum. Ahimiz Şükrü Çalım;  1989 yılından bugüne kadar bir fiil Karoser imalatı, kaportacılık mesleğiyle iştigal etmektedir. Bugüne kadar birçok usta ve kalfa yetiştirmiş olup, hali hazırda beş ustanın atölyesi bulunmaktadır. Talaşlı imalat ve ağır iş makinesi onarımı olarak iki ana iş faaliyeti olarak hizmet vermektedir. Yapılan talaşlı imalatlar enerji ve tekstil yedek parçaları üzerinedir. İmalatların çoğu ithal parçalar olduğu için, döviz kuru dışarıya çıkmayıp cari açığın oluşmaması için çaba harcamaktadır. Kendisi kutluyor, bundan sonraki yaşamında daha iyi işlere imza atacağı inanıyor, başarılar diliyorum. Kendisiyle inşallah 21 Eylül’de Kırşehir’de yapılacak Ahilik Haftası Kutlamalarında ödülünü almak üzere orada bulunacağız. Bu güzel vesilelerle ülkemizde 32’nci, ilimizde de 12’ncisini kutlayacağımız Ahilik Kültürü Haftasının ülkemiz ve tüm esnaf ve sanatkârlarımız için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, Ahilik etkinliklerinin birliğimize, dirliğimize, kardeşliğimize vesile olmasını Cenabı Mevlamdan niyaz ediyorum. Ahi Teşkilatı'nın ve ilkelerinin takipçisi ve mirasçısı olan esnaf teşkilatımızı ve siz değerli konuklarımızı bir kez daha içtenlikle selamlıyorum."şeklinde ifade etti.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, ise Ahiliğin, günümüzün sanayi ve esnaf ticaretini geçmişten bugünümüze taşıyan önemli faktörleri içinde barındıran  önemli bir faktör olduğunu belirterek, "Ahiliği aslında iki konuda değerlendirmek lazım. Birincisi bundan 800 yıl önce bu topraklarda insanları zanaat sahibi yapmak için bir ahiliği ve bir toplumu bir araya getiren sivil toplum örgütüdür aynı zamanda. Bu çok önemlidir aslında, biz yıllardır Avrupa ülkelerine bağlı kaldığımızın, aslında her ahilik haftası biz kutladığımızda, ben kendimi özellikle bir sorguya çekmenin zamanıdır diye düşündüğümü de söylemek istiyorum." dedi

Ticaret İl Müdürü Ömer Uslu da Ahiliğin, Anadolu Selçuklu Devletinin son dönemlerinde Osmanlı Devletinin kuruluş dönemi arasında kurularak güçlenen bir esnaf örgüt olduğunu, Ahilik Haftasının kutlamanın sevincini yaşadıklarını belirtti.

-YILIN AHİLERİ ALTINLA ÖDÜLLENDİRİLDİ

Konuşmaların ardından okul öğrencileri tarafından halk oyunları oynandı.

Halk oyunları sonrasında ahiliği anlatan tiyatro gösterisi ilgi ile izlendi.

Adıyaman'ın ve Türkiye'nin Ahisi seçilen Şükrü Çalım'a, Adıyaman'da yılın kalfası seçilen Bilal Korkut'a, Adıyaman'da yılın çırağı seçilen Serkan Varçin'e, teşekkür belgeleri verilerek cumhuriyet, yarım ve çeyrek altınla ödüllendirildi.

Program,  pilav ikramıyla sona erdi.

 

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha