Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, Adıyaman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü ve proje ortakları olan; Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Adıyaman İl Sağlık Müdürlüğü’nün de destekleriyle hazırlanan eser, okuyucularıyla buluştu.

Uyuşturucu madde kullanımı, suç, gençlik, uyuşturucunun toplumsal etkileri, uyuşturucu kullanma yaşı ve bu tehdidin önüne geçmek için alınması gereken önlemleri bünyesinde barındıran kitap, çağdaş toplumlarda bireyleri özellikle de çocukları ve gençleri tehdit eden en önemli sorunlardan birine parmak basıyor.

-"UYUŞTURUCU ÜLKEMİZİN KANAYAN YARASIDIR"

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turgut,“Uyuşturucu Suçları ve Uyuşturucu Bağımlılığı Risk Haritası” adlı kitap ile ilgili görüşlerini ifade etti.

Rektör Turgut, son yıllarda ülkenin kanayan yaralarından biri haline gelen uyuşturucu kullanımının Adıyaman’da bir araştırmaya konu olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti belirterek, şunları kaydetti:

“Tıp Doktoru ve özellikle de çocuk hastalıkları uzmanı olmam hasebiyle uyuşturucu konusuna önem veriyorum. Üniversite olarak, son yıllarda başta gençlerimiz olmak üzere birçok insanımıza çeşitli mağduriyetler yaşatan, ülkemizin kanayan yarası haline gelen uyuşturucu ile mücadelemiz bıkmadan, usanmadan devam edecektir. Şahsım ve kurumum adına şunu belirtmek isterim ki; genelde bağımlılıkla, özelde ise uyuşturucu ile mücadeleyi sürdüreceğiz. Geleceğimizi inşa edecek olan evlatlarımızı uyuşturucuya teslim etmeyeceğiz. Bu konuda anne -babalara büyük görevler düşüyor. Sorumlulukları ve önceliklerimizi unutmadan hareket edip, önlemlerimizi zamanında alacağız."

Turgut, kitabın hem editörü hem de yazarlarından olan Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bekir Kocadaş’a çalışmasından dolayı teşekkür ederek, bu tür proje ve araştırmaların devam etmesi gerektiğini söyledi.

-"TEORİK VE PRATİĞİ BİR ARAYA GETİRDİK"

Doç. Dr. Kocadaş, Adıyaman Uyuşturucu Suçları ve Uyuşturucu Bağımlılığı Risk Haritası adlı kitabın içeriğine değinerek uzun süren bir araştırma döneminin ardından teorik ve pratiğin bir araya geldiği önemli bir eser hazırladıklarını söyledi.

Kocadaş, şunları kaydetti:

"Adıyaman Uyuşturucu Suçları ve Uyuşturucu Bağımlılığı Risk Haritası araştırması uzun bir hazırlık döneminden sonra proje haline getirilerek, teorik ve uygulama aşamalarından oluşan bir eser olarak tamamlanmıştır. Kitapta suç, gençlik, uyuşturucu madde bağımlılığı ve risk ile risk haritası konuları birinci bölümde ayrıntılı olarak ele alınmıştır. İkinci bölümde hem nicel araştırma yöntemi, hem de nitel araştırma yöntemi kullanılarak elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Araştırmanın nicel verileri Adıyaman’ın 33 mahallesinde yapılan anketler sonucu elde edilmiştir. Nitel veriler ise bu 33 mahallenin muhtarları, okul müdürleri, rehberlik öğretmenleri ve mahalle polisleri ile yapılan mülakatlardan elde edilmiştir."

-“ÖNCELİKLE SORUNU ORTAYA ÇIKARAN SOSYAL NEDENLERİ ARAŞTIRILMALIDIR”

Proje kapsamında hazırlanan kitapta, uyuşturucu ve bağımlılık konusunda ortaya çıkan sorunların sosyal nedenlerinin araştırılması gerektiğine vurgu yaparak proje hakkında bilgi veren Kocadaş, şöyle devam etti:

“Suç, toplumları içten içe çökerten, bütünlüğünü sarsan, toplumda güvenilmezliklerin artmasına sebep olan bir olgudur. Her ne kadar Durkheim belirli oranlarda suç toplumlar için gereklidir dese de, dengesi bozulmuş, sosyal kontrolü suç ve suçluların eline geçmiş bir toplum için kâbus olsa gerek. Suçun kontrolünde toplumsal kurumların hayati derecede önemi vardır. Her ne kadar bazıları bu yaklaşıma itiraz etse de biz savımızın sonuna kadar arkasında durmaya devam edeceğiz. Bir toplumda ne suç ve sapma, ne de başka sosyal olgular tek bir faktöre dayalı olarak izah edilemez. Zira toplum realitesine uymaz bu. Toplum tek bir unsurdan değil, pek çok unsurun bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Böyle bir yapı nasıl kontrol edilebilir ya da suçlar nasıl engellenebilir? Öncelikle bir sorunu ortaya çıkaran sosyal nedenleri ortaya koymak, sonra bu tespitlere göre önlemler almak gerekir. Sosyal problemleri ortaya çıkaran sebepler ortadan kaldırılmadıkça da sorun tam olarak ortadan kalmış olmaz. Uyuşturucu madde bağımlılığı çağdaş toplumlarda bireyleri özellikle de çocukları ve gençleri tehdit eden en önemli sorundur. Bu sorunun önemli olmasının sebeplerinin başında toplumların geleceklerini oluşturan kuşaklarını tehdit etmesinden kaynaklanmaktadır. Bu sorunu hafife alan toplumlar açıkça intihar ediyor demektir. Tabi ki böyle bir duruma hiçbir toplum düşmek istemez. Bunu için de olanca güçleriyle bu sorunun üstesinden gelmek için samimi olarak mücadele etmek gerekir. Fakat yapılan mücadeleler hiçbir zaman yeterli olmamaktadır. Zira bu zehri pazarlayanlar hep bir adım önde giderler. Alınan tedbirler yeterli olamıyor. Suç çeteleri ve bu zehri pazarlayan suç baronları her zaman kolayca kontrol de edilemiyor. Mücadeleyi zorlaştıran pek çok ekonomik, sosyal ve siyasal sebep vardır. Öncelikle bu sebeplerin ortadan kaldırılması gerekir. Bunun içinde sorunu ortaya çıkaran sebeplerin neler olduğunu objektif olarak tespit edilmesi, samimi ve ciddi bir mücadelenin ortaya konması gerekir. Araştırmamızın uygulama safhasında bu meseleyle ilgili olanların sorunu ne kadar samimi ve ciddi olarak gördüklerini gözlemleme imkânı da bulduk."

Kocadaş, bir toplumda ortaya çıkan sosyal bir sorunun taraflarının sorunun çözümüne dair samimiyetleri ve ciddiyetlerinin aslında her şeyi belirlediğini vurgulayarak, "Risk haritası toplumsal sorunların tespitinde ve çözülmesinde önemli olanaklar ya da imkânlar sunabilir. “Uyuşturucu Bağımlılığı Risk Haritası Projesi”, çalışma alanını tek bir sosyal olguya; uyuşturucu suçlarına odaklamış olan bir projedir. Adıyaman ilinde uyuşturucu kullanımı ve uyuşturucu suçları üzerinde etkili olan toplumsal faktörlerin tespit edilmesi amacıyla yapılan bu proje, gelecekte yapılacak olan sosyal risk haritalarının oluşturulmasına katkı sağlayacaktır. Projenin amacı mahalle düzeyinde riskli alanların belirlenmesini sağlamak, bu risklerin oluşmasına zemin hazırlayan sebepleri bilimin ışığında ortaya koyabilmektir. Uyuşturucu suçları son zamanlarda toplumumuzu çok yakından meşgul etmektedir. Özellikle belirli yaş grubundaki çocuklarımızı ve gençlerimizi uyuşturucudan koruyabilmek için yapılması gerekenleri de belirlemek gerekir. Bunun içinde her kent kendine ait bir risk haritası oluşturmalı ve çalışmalarını bu çerçevede yürütmelidir.”dedi.

Bahse konu olan kitapta Arş. Gör.Tuğba Gücenmez ve Arş. Gör. Muhammet Çevik’e ait bölümler de yer almaktadır.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha