Atatürk’ü Anma Programı, Üniversitedeki Atatürk Anıtı’na Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cumhur Kırılmış tarafından çelenk konulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı’nın ardından Rektörlük Konferans Salonu’na geçildi.

Rektörlük Konferans Salonu’nda devam eden programa Adıyaman Valisi Aykut Pekmez, Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, Cumhuriyet Başsavcısı Bozan Çevik, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, Askerlik Şubesi Başkanı Per.Yzb.Yasin Gündoğmuş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fatih Doğanoğlu, Prof. Cumhur Kırılmış, Üniversite Genel Sekreteri Esin Karayılan, Rektör Danışmanlarından Doç. Dr. Sayad Kocahan, Doç. Dr. Hakan Bucak ve Doç. Dr. Aykut Dündar, Üniversite Senatosu Üyeleri, protokolün diğer üyeleri, Üniversite akademik ve idari çalışanları, sivil toplum kuruluşları ile siyasi parti temsilcileri, kanaat önderleri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Üniversitemiz Atatürk İlkeleri ve İnkılapları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Metin Kopar ve Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nevzat Artuç, günün anlam ve önemi hakkında yaptığı konuşmalarda Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri dehası ve ileri görüşlülüğünden bahsettiler.

Konuşmasında, Atatürk’ün geride bıraktığı mirasın büyüklüğünü her geçen gün daha da iyi anladıklarını belirten Kopar, “O, ekonomik, siyasal ve sosyal anlamda çok önemli devrimlere imza atmıştır. Hayatı boyunca bağımsız bir Türkiye için mücadele etmiştir. Mustafa Kemal Atatürk reformlarıyla her gün yeniden doğan bir liderdir. Düşmanlarının dahi övgü ile bahsettiği bir askeri dehadır. Onu iyi okumak ve sözlerini doğru anlamak gerekir. Kendisine ve bu topraklar için canlarını hiçe sayarak mücadele eden kahramanlarımıza bir kez daha teşekkür ediyoruz. En önemlisi yeni neslin geçmişini çok iyi bilmesi, Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale ruhunu canlı tutması gerekir.” dedi.

“Mustafa Kemal’i Anlamak” başlıklı konuşmasında Atatürk sevgisinin her geçen gün biraz daha büyüdüğünü belirten Artuç ise, “Mustafa Kemal öyle bir liderdir ki öldükten sonra bile sevgi ve saygı ile anılmaya devam ediliyor. Atatürk’ü anlamak için Şark Meselesi’ni, Türk Tarihi’ni, mütareke sürecini, II. Abdulhamit dönemini bilmek, onu çağdaşlarıyla yani büyük liderlerle kıyaslamak gerekir. Nitekim birçok dünya lideri ve gazetecinin Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili sarf etmiş oldukları cümleler onun ne kadar büyük bir devlet adamı, bir lider olduğunu gözler önüne sermektedir.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Üniversitemiz Devlet Konservatuvarı tarafından oratoryo gösterimi yapıldı.

Şefliğini Öğretim Görevlisi Tekin Doğan’ın, piyanoda Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç Dr. Barış Toptaş’ın, yan flütte Dr. Öğr. Üyesi Selin Oyan, bağlamada Arş. Gör. Emirhan Güler’in yer aldığı oratoryoya, Dr. Öğr. Üyesi Ayça Avcı okuduğu şiirlerle katkı sundu. Devlet Konservatuvarı öğrencilerinin seslendirdiği oratoryo büyük beğeni topladı.
Oratoryo sonunda Vali Aykut Pekmez, Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, Cumhuriyet Başsavcısı  Bozan Çevik tarafından konuşmacılar Doç. Dr. Nevzat Artuç, Doç. Dr. Metin Kopar ve Üniversite Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Barış Toptaş, Dr. Öğr. Üyesi Ayça Avcı ve Öğr. Gör. Tekin Doğan’a teşekkür belgeleri takdim edildi.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha