- "TÜRKİYE'NİN İLK VE TEK SEMPOZYUMU"

Sağlık Bilimleri, Mühendislik Bilimleri, Fen ve Matematik Bilimleri, Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler, Eğitim Bilimleri ve İslami İlimler alanlarında yapılmış çalışmaların sözlü ve poster bildiri şeklinde sunulduğu sempozyum, bir iç sempozyum olması özelliği ile Türkiye'nin ilk ve tek sempozyumu olma özelliği taşıyor.

Üniversite Merkez Külliyesi Merkezi Derslikler Binasında bulunan Farabi ve Yunus Emre Konferans Salonları ile B2 amfisinde gerçekleştirilen sempozyuma, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. Ali Aydın, dekanlar, müdürler, üniversite akademik ve idari çalışanları ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Tüm gün süren sempozyumun açılış programı saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz’ın sempozyum açılış konuşması ve akabinde toplu fotoğraf çekimi ve poster sunumlar ile devam etti.

Prof. Dr. Solmaz, burada yaptığı konuşmasında, ADYÜ'nün  6. Bilim, Kültür-Sanat ve Spor etkinlikleri kapsamında organize edilen Adıyaman Üniversitesi Bilim, Kültür ve Sanat Sempozyumunun geleceğe yönelik önerilerin değer kazanması açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Sempozyumla kendi içlerinde bir değerlendirme fırsatı yakaladıklarının altını çizen Solmaz, şunları ifade etti:

"Gerek akademisyenlerimizin gerekse de öğrencilerimizin yapmış oldukları çalışmaları bu sempozyumla birlikte kendi içimizde değerlendirme fırsatı buluyoruz. Hem akademik geleneğin sürdürülmesi hem de tartışma ortamının oluşması açısından değer verdiğimiz bir etkinlik. Bizleri mutlu eden ayrı bir konu da öğrencilerimizin sempozyuma bildirim sunması olmuştur. Bu bizlere üniversitemizde proje kültürünün geliştiğini gösteriyor. Akademik anlayışın derinleştiğini görüyoruz. Bu yıl bir gün ancak 3 salonda dolu dolu sürecek olan sempozyumda çok değerli bilgiler edineceğimizden eminim. Emeği geçen akademisyen arkadaşlarıma teşekkür ediyor, öğrencilerimizle gurur duyduğumu belirtmek istiyorum. İnşallah bu etkinliğimiz  yıllarca devam eder.”

Açılış programı sonrası poster sunumları inceleyen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz ve Prof. Dr. Ali Aydın bildiri sahiplerinden bilgi aldı.

Merkezi Derslikler Fuaye alanında görücüye çıkan poster sunumlarında Selin Engin tarafından "Küreselleşme Sürecinde Değişen Kentsel Mekânlar: Dünya Kenti İstanbul", Hüseyin Vural tarafından "KATZ Ölçütü Temel Alınarak lncRNA-Çevresel Faktörler Arasında Yeni Potansiyel Bağlantıların Tahmini", Saadet Rukiye Benli, Esra Aydın, Murat Aydın, Gonca Keser tarafından "Hücre ve Organelleri Konusuna İlişkin Model Geliştirme", Saadet Yılmaz, Alaaddin Bahşi ve Esra Açıkgül Fırat tarafından "Mikro Öğretim Uygulamalarında Akran Değerlendirmenin Başarıya Etkisinin Belirlenmesi” ve Elif Vural, Remziye Çeltik, Ali Eshabil Arslantaş, Emine Uzun, Kevser Kılıç, Cengiz Eskici ve Tuğba Arslan tarafından "Depresyon Literatür Derlenmesi ve PDR ile İlişkilendirilmesi” başlıklı bildiriler sunuldu.

Sözlü bildiriler ise eş zamanlı olarak Farabi, ve Yunus Emre Konferans Salonları ile B2 amfisinde dinleyicilere sunuldu.

-"SAĞLIK BİLİMLERİ SEMPOZYUMU"

Yunus Emre Konferans Salonunda, Oturum Başkanlığını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz’ın yaptığı Sağlık Bilimler (Eczacılık) ana başlıklı 1. oturumda Vuslat Tut ve Gülşen Kırpık tarafından "Muadil İlaca Yönelik Tutum Araştırması ve Tutum Ölçeği Geliştirilmesi: Adıyaman İlinde Kesitsel Bir Araştırma”, Beyza Nur Akış ve Gülşen Kırpık tarafından "Analjeziklerin Akılcı Kullanım Düzeyine İlişkin Kesitsel Bir Araştırma: Adıyaman Örneği", Yalçınulaş Dağ ve Gülşen Kırpık tarafından "Serbest Eczanelerin 2009-2018 Yıllarına İlişkin Yıllık Hasılat Gelişimine Yönelik Bir Çalışma: Adıyaman Örneği" ile Emre Kirik ve Gülşen Kırpık tarafından "Eczacılık Fakültelerinin Öğrenci Profili Değişimi: Adıyaman Üniversitesi Örneği” başlıklı bildiriler sunuldu.

Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Elmir Bayramoğlu’nun yaptığı Sağlık Bilimleri (Tıp) ana başlıklı 2. oturumda Çapan Konca tarafından "Son Kış Sezonunda Çocuk Yoğun Bakım Ünitemizin Performansı”; Oğuzhan Bekir Eğilmez, Mehmet Hamdi Örüm, Ebru Dumlupınar ve Aslı Egeli tarafından "Denetimli Serbestlik Uygulaması Kapsamında Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne Yapılan Başvuruların Geriye Dönük Olarak Değerlendirilmesi: 2018 Yılı Verileri”; Hasan Soysaldı ve Safiye kafadar tarafından "İskemik İnfarkt Sonucu İnsidental Saptanan Anterior Serebral Arterde izole A1 Segment Agenezisi Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi” ile Mustafa Göksu ve Hüseyin Alakuş tarafından "Laparoskopik Kolorektal Cerrahi: Erken Dönem Sonuçlarımız” başlıklı bildiriler sunuldu.

Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Abdulbaki Aksakal’ın yaptığı Sağlık Bilimleri (Tıp) ana başlıklı 3. oturumda Mehmet Tekin tarafından "Adıyaman İlinde Hastaneye Yatan Süt Çocukluğu Dönemi Hastalarındaki Malnutrisyon Sıklığının Belirlenmesi"; Ebru Annaç tarafından "Gebelikte Diklofenak Sodyum Kullanımının Doku Üzerindeki Etkilerine Stereolojik ve Histopatolojik Yaklaşım”; Habip Almiş, Mehmet Geyik, Songül Akay, İbrahim Hakan Bucak ve Mehmet Turğut tarafından "Henoch Schönlein Purpuralı Bir Hastada Koebner Fenomeni" ile Hilal Aydın, İbrahim Hakan Bucak ve Haydar Bağış tarafından "Tanı Karmaşasına Yol Açan İki Olgu; RETT Sendromu" başlıklı bildiriler sunuldu.

Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Mehmet Kaya Özer’in yaptığı Sağlık Bilimleri (Tıp) ana başlıklı son oturum olan 4. oturumda ise Cihan Özbek ve Şükrü Şahin tarafından "Karaciğer Apse Olgusunun Manyetik Rezonans Görüntüleme Bulgularının Literatür Eşliğinde Değerlendirilmesi" ile Cihan Özbek ve Ali Haydar Baykan tarafından "Semptomatik İntraçekal Lipom Olgusunun Bilgisayarlı Tomografi Görüntü Özelliklerinin Literatür Eşliğinde Değerlendirilmesi" başlıklı bildiriler sunuldu.

-"MÜHENDİSLİK BİLİMLERİNDE SORUNLAR ÇÖZÜM VE ÖNERİLERİ" 

Mühendislik Bilimleri ana başlıklı bildirim sunumları B2 Konferans Salonunda gerçekleştirilirken Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Murat Pala’nın yaptığı 1. oturumda Hasan Bozbay ve Kamil B. Varınca tarafından "Adıyaman İli Kum-Çakıl Kırma Eleme ve Yıkama Tesislerinin Çevresel Etkileri ve Çözüm Önerileri”; Kaan Engin Emre ve Ömer Eyercioğlu tarafından "Kesme Prosesinde Kalıp Arası Boşluğun AISI 316 Sac Levhanın Kesme Yükü ve Enerjisine Olan Etkisinin Sonlu Elemanlar Yöntemiyle İncelenmesi"; Abdullah Toplu ve Kamil B. Varınca tarafından "Adıyaman İli Kâhta İlçesi Mevcut Katı Atık Yönetim Sisteminin İncelenmesi ve İyileştirme Önerileri" ile Murat Pala ve Zeliha Şaşmaz tarafından "Kat Seviyeleri Farklı Bitişik Nizam Yapılarda Kat Kütlesinin Çarpışma  Kuvvetine Etkisi" başlıklı bildiriler sunuldu.

Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Şükrü Kurt’un yaptığı Mühendislik Bilimleri ana başlıklı 2. oturumda Şükrü Kurt, Huriye Gözde Ceylan ve Müge Fener tarafından "Adıyaman’da Satışa Sunulan Çiğ Köftelerin Mikrobiyolojik Kalitesi"; Mahir Serdar Yılmaz tarafından "Balık Protein Tozunun Ekmek Üretiminde Kullanımı" ve "Diyet Lifi ve Tahıl Ürünlerinde Kullanımının Değerlendirilmesi" başlıklı bildiriler sunuldu.

- "FEN VE MATEMATİK BİLİMLERİNDE MADDE VE ENERJİ"

Yine B2 Salonunda Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Refet Karadağ’ın yaptığı Fen ve Matematik Bilimleri ana başlıklı 3. oturumda Deniz Sunar Çerçi ve Salim Çerçi tarafından "CERN’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) ile Maddenin Gizemini Çözme"; Salim Çerçi, Ali Osman Ayaş, Gökhan Elmacı, Özge Erken, Necmettin Nur ve Deniz Sunar Çerçi tarafından "Hidrojen Yakıt Pili Teknolojisi ve Uygulamalarına Bakış" ile Salih Akbudak tarafından "Enerji Uygulamalarında Kullanılmak Üzere Yeni Tip Yarı İletken Malzemelerin Geliştirilmesi" başlıklı bildiriler sunuldu.

Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Manaf Manaflı’nın yaptığı Fen ve Matematik Bilimleri ana başlıklı 4. oturumda Özlem Ak Gümüş ve Selay Acer İdem tarafından "Fark Zamanlı Bir SIS Salgın Modelinin Kararlılığı ve Çatallanma Analizi" ile Şeydanur Kızıl tarafından "Takiyüddin Er-Raşid" başlıklı bildiriler sunuldu.

-"SOSYAL BEŞERİ VE İDARİ BİLİMLERDE "İNSAN" KONUŞULDU"

Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler ana başlıklı bildirim sunumları Farabi Konferans Salonunda yapılırken Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Abdulbaki Aksakal'ın yaptığı 1. oturumda Mustafa Karabulut tarafından "Halit Ziya Uşaklıgil'in “Mai ve Siyah” Romanında Anneye Dönüş Teması"; Turgay Polat tarafından "Osmanlı Başkentinin Tarihi Tanıkları: Seramikler (Marmaray Projesi Kazıları Osmanlı Seramikleri)"; H. Yusuf Güngör ve M. Recep Armutlu tarafından "Turizm Sektöründe Özkaynak Kârlılığının Analizi" ile Hasan Hüseyin Boz, Beyaz Özbilgin ve İslim Küçüktaşdemir tarafından "Bilgi Okuryazarlığı: Bir Meta-Analiz Çalışması" başlıklı bildiriler sunuldu.

Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Mehmet Kaygusuzoğlu’nun yaptığı Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler ana başlıklı 2. oturumda ise İfet Bilir ve Nazif Çetin tarafından "Küreselleşme Kavramı ve Ekonomik Boyutları"; Kazım Uçar ve Nazif Çetin tarafından "Çokuluslu Şirketler ve Küreselleşme Sürecinin Gelişimi Üzerine Etkisi"; Demet Balıkçı ve Yavuz Akçi tarafından "Deneyimsel Pazarlama: Tahmis Kahvesi Uygulaması" ile Abdurrahman Coşkuner ve Mehmet Kaygusuzoğlu tarafından "Üniversite Öğrencilerinin Muhasebe Mesleğine Yönelik Özyeterliliklerinin İncelenmesi" başlıklı bildiriler sunuldu.

-"EĞİTİM BİLİMLERİNDE ÖĞRETMEN ADAYLARI İNCELENDİ"

Eğitim Bilimleri ana başlıklı bildirim sunumları Farabi Konferans Salonunda yapılırken Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Ramazan Gürbüz’ün yaptığı 3. oturumda Dilek Coşkun, Betül Şahin, Suzan Epcerev, Hatice Karataş ve Gülden Akdağ Gürsoy tarafından "Fen Bilimleri Öğretmen Adaylarının FeTeMM Farkındalıklarının Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi"; Gülden Akdağ Gürsoy, Büşra Savaş ve Sümeyye Gültekin tarafından "Fen Bilimleri Öğretmenlerinin Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisindeki Yetersizliklerin Nedenleri"; Ahmet Tanhan, Tuğba Arslan, Emine Uzun, Hasan Ekinci ve Cihat Çelik tarafından "Psikolojik Danışmanlık Merkezi (Klinik) Modeli Çalışması" ile Hicret Çakır, Selva Aslan, Gülsüm Kaplan, Zeliha Alptekin ile Gülden Akdağ Gürsoy tarafından "Öğretmen Adaylarının Bilimsel Muhakeme Becerilerinin İncelenmesi" başlıklı bildiriler sunuldu.

-"İSLAMİ İLİMLERDE GÜZEL ÖRNEKLER ANLATILDI"

İslami İlimler ana başlıklı bildiri sunumları Farabi Konferans Salonunda yapılırken Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Hüseyin Çelik’in yaptığı 4. oturumda Mehmet Ali Çalgan tarafından "İslam ve Kalkınma" ve Mesut Avcı tarafından "Kur'an ve Sünnette Sahabe'nin Fazileti ve Tarihsel Değeri (Safvan b. Muattal Örneği)" başlıklı bildiriler sunuldu.

Bildiri sunumlarının ardından bildiri sahipleri ve katılımcılara katılım belgelerinin verilmesi ile birlikte Adıyaman Üniversitesi 6. Bilim, Kültür ve Sanat Sempozyumu (ADYÜ Sempozyum 2019) gelecek sene 7.si yapılmak üzere sona erdi.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha