Açılışa Adıyaman Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu, Ak Parti İl Başkanı Mehmet Dağtekin, Chp İl Başkanı Deniz Çakmak, Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Mustafa Alkayış, Ticaret Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, Adıyaman Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Fırat, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Fehmi Çelik, Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdullah Çelenk ve vatandaşlar katıldı.

 Açılış konuşmasını yapmak üzere ilk olarak kürsüye çıkan Adıyaman Medya Trend Fuarcılık ve Organizasyon Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gül, fuarcılık anlamında Adıyaman’nın çok ilerde olduğunu çevre illerin bu konuda Adıyaman’a gıpta ile baktığını vurgulayarak, “Şanlıurfa’da planlamış olduğumuz bir program adına toplantı yaptık. Şanlıurfa’nın fuarcılık anlamında Adıyaman’a gıpta ile baktığını ve Adıyaman’ın Şanlıurfa ile bir gelişen bir il olduğunu düşündüğünü bize ifade etti. Tabi ki tarımsal anlamda onlar bizden önde ama sanayi anlamında Adıyaman’da güzel gelişmeler yaşandığını bana ifade ettiler. Fuarcılık anlamında inşallah Şanlıurfa’nın da Adıyaman gibi yeni fuar merkezinde art arda fuarlar yapması ile ilgili toplantı yaptık. Bizde Medya Trend Fuarcılık olarak Adıyaman ile birlikte Şanlıurfa’da da fuarlar yapacağız onunda müjdesini vermek isteriz. 2. Adıyaman Gıda Yöresel Ürünler Hediyelik Eşya ve El Sanatları Fuarımızda şu anda 70 tane firmamız mevcut bunların 10’u Adıyaman Merkez firması 60’da çevre illerden ve Türkiye’nin genelinden gelen firmalarımız, fuarımız 10 gün açık olacak ve ziyaret saatlerimiz sabah 10:00’dan akşam 22:00’a kadar devam edecek. Halkımızı ziyarete bekliyoruz. Hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ederim saygılarımla.” dedi.

Sonrasında kürsüye çıkan Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, şehrin gelişmesi için ürettiği ürünü önce ülkeye sonra dünyaya açılmasının önemli olduğunu belirterek “2.’sini düzenleyeceğimiz Adıyaman Gıda Yöresel Ürünler Hediyelik Eşya ve El Sanatları Fuarının hayırlı bereketli kazançlar getirmesini temenni ediyorum. Değerli katılımcılar bugün tabi önemli bir açılışımızı icra ediyoruz. Mustafa Başkan biraz önce fuarcılıktan bahsetti. Her fuar açılışında dile getirdiğim bir konu var. Çünkü çok önem veriyorum bu konuya. İllerin, kentlerin, ülkelerin gelişmesi için kendi ürettiklerini dünyaya pazarlayabilirse o zaman o ilin, o taşranın, o devletin zengin olması mümkün oluyor. Bu meyanda Adıyaman’da bunları daha çok sık yapıyor olmamız lazım. Geçen bir araştırma yaptık. Türkiye en fazla fuar düzenleyen 8. il Adıyaman. 81 il arasında en fazla fuar düzenleyen iller arasına girdiğini de söylemek istiyorum. Bu da bizi hakikaten heyecanlandırıyor. Burada ben birkaç hususa geçmeden edemiyeceğim.  İçinde bulunduğumuz sürecin hepimizin malumu olduğu iyi olmadığını hepimiz biliyoruz. Bunu nasıl yeneceğimiz noktasında da birkaç şeyi sizlerle paylaşmak isterim. Dünyanın hiçbir yerinde üretmeden, ürettiğini satmadan kimsenin zengin olmadığı hepimiz tarafından bilinen bir şey. Son zamanlarda biz üretimden koptuk tüketen bir toplum olduk. Dolayısıyla bugün çektiğimiz ekonomik sıkıntıların en büyük müsebbibi de budur. Bu konu ile çelişen iki konuyu sizlere arz etmek istiyorum. Biraz önce buraya gelirken otogarın karşısında bilboard’da bir yazı gördük. O da şuydu; falan tekstilimizde ismini söylemeyeceğim reklama girer. Şu tekstilimizde şu elemanlar aranıyor. Başvuranlar şu telefonu arasın diye bir yazı gördük. Ne kadr bugün içinde bulunduğumuz konum ile çelişen bir konu. Türkiye’nin en fazla işsizliği olan yerinde birde bilboardalarda yazı buluyoruz. Değerli arkadaşlar bu da çelişen bir şey.  Hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum.” dedi.

Fuarlara alışverişe gelirken Adıyaman’da bulunmayan ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini aktaran Adıyaman Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “2. Adıyaman Gıda Yöresel Ürünler Hediyelik Eşya ve El Sanatları Fuarı hayır olsun. Ben aslında bu fuarlara taraftarım ama bu gıda fuarına çok taraftar değilim. Çünkü Türkiye’nin çeşitli yerlerinden 60 firmanın geldiğin söyledi Mustafa Bey, 60 firma burada neredeyse bütün kışın ihtiyaçlarını vatandaşa burada satıp gidiyor. Diğer fuarlarda durum biraz daha farklı. Benim vatandaşa tavsiyem Adıyaman’da bulacağınız ürünleri buradan almayın. Ama Adıyaman’da olmayan bazı ürünler oluyor. Sadece fuarlarda oluyor. İşte Karadeniz’in bir peynir çeşidini veya Ege’nin bir zeytin çeşidini normal zamanlar bulmak mümkün değilse buradan ihtiyaçlarımız alalım. Onun dışında kendi esnafımız destekleyelim. Adıyamanlı esnaflara pozitif ayrımcılık yapalım. Bunu niye söylüyorum, ben baktım 60 tane katılımcı firmadan burada şu anda 3-4 kişi var. 56 tanesi dükkanın başında durmuş biraz sonra gelecek müşterilere mal satma kaygısında. Buraya açılaşa da arkadaşlar dışarıdan gelen kimse var mı burada? Stand açan 1,2,3,4 ben de o kadar dedim zaten. Yani bizimle çok fazla ilgilenmiyorlar. Ama ben bunları söylesem de Adıyaman halkının yabancıya karşı ilgisi, alakası var. Merak etmeyin siz yine iş yapacaksınız. Bundan sonraki fuarlarda daha güzel günlerde buluşmak üzere fuarımız hayırlı uğurlu olsun diyorum. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.”

Sözlerine geçmişe yapılan fuarlara değinerek başlayan Adıyaman Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “bugün güzel bir fuar alanına kavuşmuş bulunmaktayız. Bizim için en önemli olan konulardan biride Adıyaman’ın marka şehir haline gelmiş olmasıdır. Bademe değinmeden geçmek istemiyorum. Badem üretimine baktığımızda, Adıyaman’da 57 bin dekarla Türkiye’de hem alan bakımından hem üretim bakımından birinci sıradayız. Bakanlığımızın verdiği destekler ile ilimizde bu konu için bir enstitünün kurulmuş olması gerçekten mutlu etmiştir. Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürlük A.Ş tarafından da bademin işlenmesi ve paketlenmesine yönelik bir tesisin kurulması da bizim çiftçilerimizin, tüccara mahkum olmasını önlemiştir. Gerçekten çok önemli. Yine nar ile ilgili 13 bin 800 dekar alana sahip bulunmaktayız. Narımız daha önce bazı tüccarlar tarafından, çiftçilerimiz karşılıksız çeklerle dolandırılıyordu. Bakanımızın verdiği desteklerle ilimizde 16 tane soğuk hava depomuz kuruldu. Samsat ilçemiz Göltarla Köyü’nde iki tane soğuk hava depomuz var. Narımız artık Ukrayna, Avusturya, Hollanda’ya ihraç edilir hale geldi. Yine Adıyaman’ın kendine has aroması bulunması itibariyle diğer illerimiz Adıyaman’dan nar alarak, kendi illerinin narıymış gibi pazarladıklarını görüyoruz. Biz inşallah bu konuda da elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Sadece badem ve nar değil, Besni Üzümü, Gölbaşı Peygamber Üzümü gibi birçok üründe yavaş yavaş marka şehri olmaya devam ediyoruz. Bu tür fuarlarla birlikte pazar sorununu da aşmış olacağız. Ben bu fuarı düzenleyen, başta Medya Trend Fuarcılık olmak üzere emeği geçen herkese saygılarımı sunuyorum.”

Açılıştan sonra fuarı gezen siyasiler ve bürokratlar stnadlar hakkında bilgi aldı.

 

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha