Adıyamanlılar.net haber sitesinde yer alan habere göre Devlet Su İşleri Adıyaman Şube Müdürü Mehmet Emin Ertürk, 04 Ekim 2017 tarihinde yaptığı açıklamada:

İl Genel Meclisi Mehmet Can Erdoğan başkanlığında İl Özel İdare Toplantı Salonunda Ekim ayı toplantısının, 2. Birleşimin, dilek ve temenniler bölümünde söz alan DSİ’nin çalışmaları hakkında bilgi veren DSİ Adıyaman Şube Müdürü Mehmet Emin Ertürk:
Adıyaman’da tarıma elverişli arazi miktarının 302 bin 923 hektar olduğunu, DSİ’ce yaklaşık 16 bin hektar arazinin sulamaya açıldığını, 12 adet de sulama projelerinin işletmede olduğunu ifade etti. 

“ Adıyaman’da 37 adet dere ıslahı tamamlanarak 36 yerleşim yeri ve 6 bin 790 hektarlık arazi taşkınlardan korunmuştur. 8 adet taşkın koruma dere ıslahı çalışmaları devam etmektedir. İşletme aşamasında bulunan Samsat Pompaj sulamasının enerji gideri, kurulu gücü 2 MW olan güneş enerji santralinden karşılanacaktır. İşletme safhasında 14 HES bulunmakta olup, toplam 213 MW enerji üretmektedir. Proje ve planlama safhasında 18 adet HES bulunmaktadır. Bunların bitmesiyle 189 MW enerji üretebilecektir. “Devam eden baraj inşaatlarımızda tamamlandığında Adıyaman’da araziler suyla buluşacak. 2019 yılında hizmete açmayı planladığımız Çetintepe, Koçali ve Gömükan Barajlarıyla birlikte 867 bin 360 dekarlık zirai arazi sulanacaktır.” Şeklinde konuştu.

Kaynak: PHA

 Nisan 1989’da açıklanan ve uygulamaya konulan GAP Eylem Planı Fırat Havzaları Kapsamında:

Adıyaman-Göksü-Araban Projesi Çataltepe enerji ve sulama projesi ile 43 GWh elektrik üretimi, Kahramanmaraş Pazarcık İlçesi Kızkapanı Ovası’nda 4.178 hektar,

Adıyaman İli Besni İlçesi Keysun ve Kızılın ovalarında 29.649 hektar,

Gaziantep İli Yavuzeli ve Araban İlçelerinde 37.771 hektar olmak üzere toplam 71.598 bin hektar tarım arazisinin sulanması öngörülmüştür.

 Adıyaman-Kahta Projesi kapsamında Koçali HES ve Sulama Projesi ile 120  GWh enerji21.605 hektar tarım alanının sulanması öngrülmüştür.

Gömikan Barajı ve Sulama Projesi ile 6.868 hektar tarım alanının sulanması öngrülmüştür.

 Çataltepe Barajının temeli, 22 Eylül 2013 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından Gölbaşı İlçesi Kaymakamlığının bahçesinde törenle atıldı. Temeli atılan Çataltepe Barajı plan ve projesi ile Gaziantep Büyükşehir belediyesine su götürülmesi amaçlanmıştır. Proje ihalesinde Sulama projeleri yer almamaktadır.  Nitekim Çataltepe Barajı, henüz bitmediği gibi, sulama projeleri ile ilgili bir planlama çalışması da söz konusu değildir.   

 Adıyaman-Kahta Projesi kapsamında Koçali HES ve Sulama Projesi’nin temeli, 14 tesisin toplu açılış ve temel atma törenlerine katılmak üzere Adıyaman’a gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından Vali Mahmut Demirtaş, AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, Milletvekilleri Mehmet Metiner, Murtaza Yetiş, Salih Fırat, Mehmet Erdoğan, Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldığı törenle, 9 Mart 2015 tarihinde  atıldı.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Resmi İnternet Sitesinde yer alan 11.04 .2017 tarihli habere göre: “Koçali Barajında Çalışmalar ara verilmeden devam ediyor. Koçali Barajı temelden 124 metre yükseklikte inşa ediliyor. Yaklaşık 297 milyon metreküp su biriktirme hacmine sahip olacak bu barajda depolanacak su ile bölgedeki 187 bin dekar zirai araziye sulama suyu temin edilecek.

Dolusavak beton imalatlarının yüzde 70’inin, derivasyon tünelinin de 550 metrelik kısmının tamamlandığı tesisin ulaşım yolları içinde çalışmalara devam ediliyor.”

Görüldüğü gibi, Koçali Barajı'nın yapımı tamamlanmadığı gibi, ne zaman tamamlanacağı belli değildir. 

Koçali Barajı ile sulanması öngörülen 21.605 hektar tarım alanının, sulanma kanalarının planlama ve ihalesi henüz yapılamamıştır.  

 6.868 hektar tarım arazisinin sulanması öngörülen Gömikan Barajı ve Sulama Projesi’nin, henüz kamulaştırılması bile yapılmamıştır.  Henüz kamulaştırılması bile yapılmayan Gömikan Barajı ve Sulama Projesi’nin 2019’da tamamlanması hayal bile edilemez.  

Devlet Su İşleri Adıyaman Şube Müdürü Mehmet Emin Ertürk, 4 Ekim 2017 tarihinde yaptığı açıklamada 2019 yılında hizmete açmayı planladığımız Çetintepe, Koçali ve Gömükan Barajlarıyla birlikte 867 bin 360 dekarlık zirai arazi sulanacaktır” diyor.

Bir Adıyamanlı olarak, eski bir Adıyaman Milletvekili olarak, GAP Projesi’nin dünü ve bugünü konusunda kitap yazmış birisi olarak, Devlet Su İşleri Adıyaman Şube Müdürü Mehmet Emin Ertürk’ün, “2019 yılı itibarıyla barajların tamamlanmasıyla birlikte Adıyaman’da tarım arazilerinin suyla buluşacağı” açıklamasını okuduğumda, Adıyaman halkı ile alay edilmesi karşısında gülsem mi? Ağlasam mı? diye çok düşündüm.

AKP Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın’ın sıkça kullandığı bir sözle “EDEP YAHU EDEPİnsan biraz utanır.”  

Ne yazık ki AKP ile birlikte edep ve utanma duygusu yok oldu. Halka yalan söylemek, aldanma ve aldatılma siyaset sanatı oldu. Halk hep aldatıldı.