Dünyanın başkenti sayılan İstanbul’da, ikinci Adıyaman Tanıtım Günleri tertip edildi. Yenikapı Etkinlik Alanında gerçekleştirilen tanıtım günleri, kamuoyunda kimilerine “iyi” not, kimilerine göre ise “pekiyi” notu aldı. Şahsen ben de dört gün boyunca burada yaşananları analiz ettiğimde, “iyi” veya “pekiyi” notları arasında gidip gelenlerden oldum. Hangisini tercih etsem acaba diye çok düşündüm. Ancak bazı eksikliklere ve protokol konuşmalarındaki adaletsizliklere rağmen bu işe gönül veren ve gece gündüz demeden aylardır bu organizasyonun gerçekleşmesi için büyük çaba sarf edenlerin emeğini ve onların içten gelen gayretlerini göz önünde bulundurarak haksızlık olmasın diye tanıtım günlerinin geçen seneye oranla çok daha güzel geçtiğine kanaat getirdim. Bu yüzden notumu “pekiyi” olarak kullanma tarafındayım.
İstanbul gibi metropol bir şehirde böylesi önemli bir organizasyonu tertiplemek tabii ki hiç kolay değil. Bu muazzam organizasyon, bir milyondan fazla insanın katılımına imza atarak Adıyaman’a has doğal olan bütün lezzet ve kültürel değerleri İstanbul’a taşıdı… İşin en önemli tarafı, bütün bu güzelliklerimizi dünya kamuoyunun görücüsüne çıkarmanın hiç de kolay bir iş olmadığıdır.
“Organizasyon güzel geçsin” diye aylardır mesai mefhumu dinlemeden ve kendi kişisel işlerini bir kenara bırakıp toplantıdan toplantıya koşan, İstanbul-Ankara-Adıyaman arasını âdeta mekik dokuyan, her fırsatta siyasi parti temsilcilerini, kurum amirlerini ve STK’ları ziyaret eden ve İstanbul’un her cadde ve sokağına afiş asmak için büyük çaba sarf eden Adıyaman Dernekler Federasyonu ve Adıyamanlılar Vakfı’nın başkan ve bütün yöneticilerini buradan bir kez daha yürekten tebrik ediyorum. Kendilerine, Adıyaman adına İstanbul’da böylesi önemli bir etkinliğe daha imza attıkları için ne kadar teşekkür etsek azdır.
Ayrıca bu güzel organizasyonun gerçekleşmesinde büyük emeği geçen, maddi ve manevi anlamda desteklerini asla esirgemeyen Adıyaman Valimiz Sayın Aykut Pekmez başta olmak üzere, Adıyaman milletvekilimiz Ahmet Aydın’a, Adıyaman Belediye Başkanımız Süleyman Kılınç’a, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu’ya ve Sultangazi Belediye Başkanı Av. Abdurrahman Dursun’a da teşekkür etmeden geçemeyeceğim.
Organizasyonun eleştirel konusuna gelince derhâl şunu söyleyebilirim ki özellikle protokol konuşmalarında ana muhalefet partisi adına orada hazır bulunan CHP Adıyaman milletvekilimiz Abdurrahman Tutdere’ye ve programdan saatler öncesinde orada bir Adıyamanlı gibi hazır bulunan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı’ya konuşma hakkının verilmemiş olmasıdır. Bu nakıs tutum, bana göre rezaletten öte bir şey değildi. Bu durum, orada hazır bulunan bütün Adıyamanlı hemşerilerimizi ziyadesiyle üzmüştür. Bu tür organizasyonların parti üstü programlar olduğunu hiçbir zaman unutmamamız gerekir. Kaldı ki, hangi partiden olursak olalım, milleti temsil noktasında orada bulunan herkese eşit şekilde davranılması ve her kesime söz hakkı verilmesi elzemdir. Bu güzel gelişmelerin yanında, “Keşke bu tür basit hatalarla organizasyonumuza gölge düşürmeseydik” diye düşünmekteyim. Bu basit hatayı neden yaptılar, niçin yaptılar hâlâ anlamış değiliz! Bir diğer ikinci önemli husus ise şudur: Doğa, kültür ve inanç turizmi alanında Adıyaman’ımızı temsil eden birçok değerlerimiz var; bunların makul ölçekli bir maketini veya devasa resimlerini orada sergilemiş olsaydık daha iyi olmaz mıydı? Ayrıca burada stant kiralayarak yöresel ürün satan birçok kimsenin Adıyamanlı olmadığını da gördük. Bu durumdan dolayı üzüntü duymadık desek yalan olur. Bana kalırsa, “Adıyaman Tanıtım Günlerinde para kazanayım” diye Trabzon’un mısır ununu, tereyağını, peynirini ya da Tokat’ın yaprağını veyahut başka memleketlerin ürünlerini bu alanda sat(tır)mak bana göre olmaması gereken bir durumdur.
Her şeye rağmen artık yaşadığımız tüm olumlu veya olumsuz yönlerimizi bir kenara bırakıp “Geleceğe dair bu tür önemli organizasyonlarda daha iyisini nasıl yapabiliriz?” analizleri üzerinde durmalıyız. Tekrar bu organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen ve çalışmalarıyla göz dolduran bilhassa Adıyaman Dernekler Federasyonu Başkanı Hüseyin Sevinçtekin’e ve Adıyamanlılar Vakfı Genel Başkanı Ömer Özkartal’a ve değerli yol arkadaşlarına şükranlarımı ve saygılarımı sunuyorum.
Hoşça kalın.
Abdulkerim sonkaya