Valilikten yapılan yazılı açıklamada, immün plazma tedavisinde, koronavirüs (Kovid-19) tanısı konan ve tedavi sürecinin ardından iyileşen hastalardan alınan kan plazmalarının ağır durumdaki vakaların tedavisinde kullanılması amaçlandığını belirterek, bu sayede kan plazması ile kritik durumdaki hastaların tedavi edilmesinin hedeflendiği kaydedildi.

Plazmada yer alan "immünglobulin" denilen antikorlar, yoğun bakıma alınmış, solunum sıkıntısına girmiş, durumu kötüye giden ve riski yükselmiş hastaları tedavi edici özellik taşıdığı ifade edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Plazma bağışı için "Kovid-19 tanısı alındıktan sonra uygulanan tedavi ile iyileşen ve taburcu olan 18-65 yaş aralığında olup kan verme özelliklerini taşıyan kişiler sürece dahil olabilirler. Kan bağışçısının aferez cihazına bağlanarak, kan bileşeni elde edilmesini sağlayan bir kan bağışı türüdür. Cihaz, bağışçının kanını küçük miktarlarda alarak ihtiyaç olan bileşeni ayırır ve kanın ilgili bileşeninin dışında kalan tarafını bağışçıya geri verir. İşlem 45 ila 60 dakika sürer."

Kovid-19'a yakalanmış ve iyileşmiş bireylerin bağış yapması durumunda uygulanacak koşullar ise şöyle :

Plazma bağışı yapacak kişilerin, enfeksiyonu geçirmiş olduğuna dair laboratuvar test sonucu gereklidir. Bağıştan 14 gün öncesinde bu kişilerin klinik semptomları tamamıyla ortadan kalkmış olmalıdır. Bir ya da daha fazla kez olmak kaydıyla nazofarengeal sürüntü örneği ile yapılan ya da kan numunesinden çalışılan moleküler test sonucunun negatif olması gerekmektedir. İyileşmiş bireylerin, mevcut yasal mevzuata uygun olarak kan bağışçısı olabilmesi için gerekli şartları taşıyor olması gerekmektedir."

"Yeteri kadar plazma bulunamadı"

Açıklamada, Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesinin, Sağlık Bakanlığınca  verilen özel izinle ilk immun plazma uygulamasına başlayan merkezlerden biri olduğu belirtilerek, "Bu güne kadar yaklaşık 50 hastadan 171 ünite immun plazma hasta tedavisinde kullanılmıştır. Ancak immun plazma verebilecek hastalar tek tek aranmasına rağmen yeteri kadar plazma bulunamamaktadır. Bundan dolayı “Kovid-19” hastalığına yakalanan vatandaşlarımızın iyileşmesi için bu hastalıktan kurtulan vatandaşlarımızın kan bağışı yapması önem arz etmektedir. Gösterecekleri duyarlılıktan dolayı şimdiden vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz."denildi.

Kaynak : PHA

Kaynak: pha