Kent meydanları; Kentlerin merkezi yerlerinde bulunan, kent sakinlerinin İstifade ettiği, sosyal kültürel amaçlar için kullandığı mekanlardır.

Meydanlar; kent kimliğini yansıtan, halkı buluşturan, insanların birbirleri ile daha kolay iletişime geçtiği, kaynaştığı ortak aktivitelerin ve eğlencelerin düzenlendiği, kent sakinlerinin dinlendiği, nefes aldığı en önemli mekanlardır. Tabir caizse kentlerin “oturma odaları”dır.

Sadece binalardan oluşan bir kentte yaşanmaz. Bir kentin sosyal, toplumsal hayat alanı Kentlerin meydanlarıdır.

İlimiz Adıyaman’da bugüne kadar insan hayatının bir parçası olan, bu kadar önemli  böyle bir meydan hiç olmadı. Nihayet bizim de bir Kent Meydanımız olacak.

13.000M2.lik Eski hükümet binası yerine belediyemiz tarafından bir “Kent Meydanı” projesi  tasarlanmaktadır.

Bu proje Belediye Başkanımız Sayın Süleyman KILIÇ beyin yönetiminde gerçekleşecek. Projenin taslağını ve konu ile ilgili anketi Belediyemizin web sayfasında görme imkanımız oldu.

Belediye Başkanımız Sayın Dr.Süleyman KILINÇ bey ;

Allah sizden razı olsun. Gerçekten güzel bir proje. Bu güne kadar Adıyaman’ın görmediği , hayal bile edemediği bir proje.. Yine de proje aşamasında ülkemizin değişik illerindeki meydanlar da yerinde görülerek değerlendirilse iyi olur diye düşünüyorum.

Projede meydanın altında 2 katlı otopark projesi var. Bu otopark Adıyaman’ın bu bölgedeki ihtiyacını önemli ölçüde karşılayacaktır.

Benim teklifim, bu 2 katlı otoparka bir kat daha ilave edilsin. (-2 ve -3).cü katlar otopark; (-1).ci kat ise ticari alan olarak projelendirilsin.

Burada 13.000m2. bir alan olduğundan çok sayıda dükkan ve işyeri yapılır. Bu ticari alan çok lüks , havalandırması, dükkanlar arası ferah “sokakları”, ışıklandırması ile pırıl pırıl bir çarşı olur ki, bu da hem Adıyaman’ın önemli bir ihtiyacını karşılar, hem de Belediye için önemli bir gelir kaynağı olur.

Projede karşı çıktığım nokta ise Meydanda bir Cami düşünülüyor olmasıdır.

Sayın Başkanım;

Elhamdulillah hepimiz müslümanız, İman ve İnanç değerlerimize de büyük bir saygımız var.
Ancak bu alanda Camiye gerek yok.

Gerçekten camiye gerek yok. Çünkü bu alanın çok yakınında ZOMBABA cami var, YAVUZ SELİM Cami var, YENİPINAR Cami var, HOCA ÖMER Cami var...Bu camilerin meydana en uzak mesafesi  300 metredir.

Bu itibarla ; Kimse kusura bakmasın, Bu Cami projesi , bir ihtiyaçtan doğmuyor. Hangi gerekçeyle konulmuş olursa olsun bu meydanda bir Camiye ihtiyaç olduğunu kimse iddia edemez.

Şu hususu da belirtmeliyiz ki “Kent meydanı”nda namaz kılmak için mutlaka bir Mescit bulunmalıdır. Otopark katında, tıpkı ADIYAMAN AVM’de olduğu gibi çok güzel, çok nezih bir Mescit yapılabilir, yapılmalıdır da...

Bu arada şu hususu da belirtmekte fayda var;
Adıyaman gibi Milliyetçi muhafazakar bir İl’de Büyük bir Camiye ihtiyaç var.

Bu Cami Mimarisiyle, estetik görünümü ile, ibadet dışında şehrimizin silüetine de büyük bir katkı sağlayacaktır.

Bu Cami ecdadımız Selçuklu Osmanlı Mimarisini yansıtmalıdır.
Ama bunun yeri Kent Meydanı değildir.

Böyle büyük bir Caminin yapılabileceği Atatürk Bulvarı üzerinde atıl vaziyette olan Devlete ait bir çok arsa var. Bu Cami bu arsalardan birine yapılabilir, yapılmalıdır da...

Mithat SOLGUN