Bir ülkenin üzerine oturduğu coğrafyanın sahip olduğu tarihi ve kültürel varlıklar, o ülkenin en büyük zenginlik kaynağıdır.

Adıyaman’ın Üzerine Oturduğu Coğrafya, tarihsel süreç içinde, köklü medeniyetlere ev sahipliği yapmış, bu medeniyetlere ait tarihi ve kültürel eserlere sahip olan bir coğrafyadır.

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim Kültür örgütü UNESCO tarafından kültür mirası ve dünyanın sekizinci Harikası olarak kabul edilen,

Türkiye’nin ve Adıyaman’ın, en önemli kültür Turizmine kaynak eden,

Antik Dönemden miras Kommagene uygarlığının eseri Nemrut Dağı Anıtsal Alanı,

Aynı dönemlere ait, Arsameia ören yeri kült alanı,

Riski Kâhta Kalesi,

Cendere çayı üzerinde yer alan ve dünyanın hâlen kullanılmakta olan en eski köprülerinden biri olarak anılan, Su Perisi Kanyonu Cendere köprüsü,

Karakuş Kraliçeler Anıt mezarı,

Pirin (Perre) antik kenti (şehri),

Perre Nekropol Alanı (ölü şehir pirin mağaraları)

Adıyaman’ın sınırları içindedir.

Adıyaman’ın sahip olduğu bu tarihi ve kültürel miras, turizme kaynaklık eden, Adıyaman birinci sıradaki ekonomik gelişme ve kalkınma kaynağıdır.

Adıyaman’da turizm alt yapısına gerekli ve yeterli yatırım yapılmadığı için, özellikle Kommagene uygarlığının eseri Nemrut Dağı Anıtsal Alanını, ziyaret etmek için gelen yerli ve yabancı turistler, ziyarette zorlanıyorlar. 1 KM’lik sarp yoldan yürümek zorunda kalan turistlerden yolda kalp krizinden ölenler olmuştur.

1995’lerde gelen yerli ve yabancı turist sayısı, bugün yüzde 10 seviyesine düşmüştür.

Adıyaman’da turizm alt yapısına gerekli ve yeterli yatırım yapılmadığı için, tarihi ve kültürel varlıklarının tahribatına göz yumduğu için Adıyaman’ın geleceği ve birinci sıradaki ekonomik gelişme ve kalkınma kaynağı olan, turizm, gelişmiyor.

Adıyaman’ın kalkınması, gelişmesi ve zenginleşmesine beklenen katkıyı sağlayamıyor.

Adıyaman’ın sorunlarının çözülmesi, gelişmesi, kalkınması ve zenginleşmesi, için:

1- Nemrut Anıtsal Alana raylı sistemle ziyaretçinin ulaşımının sağlanmalıdır. Nemrut Anıtsal Alanı başta olmak üzere tüm ören yerlerine her türlü aracın rahatlıkla ulaşmasını sağlanmalıdır.

Arsameia Kült alanındaki Kral Mithridatesin kazıları bir an önce tamamlanmalı, mezar açılmalıdır.

Neolotik döneme ait kilisik köyünün, Göbeklitepe kazıları başlatılmalıdır.

Uluslararası tanıtımları yapılmalıdır.

2- Nemrut Anıtsal Alanı başta olmak üzere, tarihi ve kültürel varlıklara tahrip edilmesi engellenmelidir.

3- Uluslararası Kâhta Kommagene Festivali düzenli olarak yapılmalıdır. Festival en az üç gün serecek şekilde planlanmalıdır. Festivale uluslararası turizm şirket temsilcileri tur operatörleri temsilcileri, tarihi ve kültürel değerlerle ilgili olan tarihçiler, gazeteciler davet edilmelidir. Adıyaman’ın tarihi ve kültürel varlıklarının uluslararası tanıtımı yapılmalıdır.

4- Yerli ve yabancı turistlerin konaklama ve gezileri için, konaklama ve gezi ortamı ve koşullar oluşturulmalıdır.

5- Adıyaman’ın ve Türkiye’nin en büyük ekonomik zenginlik kaynağı olan turizm potansiyeli, zenginliğe dönüştürülmelidir.