Yetişgen mesajında; “Gölbaşı Türk Eğitim Sen Olarak Toplumun geleceğini inşa eden Öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler gününü Kutlarım.

 Eğer bu toplum bir yere gidecekse, öğretmenler asla vazgeçemeyeceğimiz bir meslek grubudur. Bu nedenle öğretmenlik mesleğini peygamberlik mesleği olarak tanımlıyoruz. Maalesef üzülerek ifade etmek zorundayım. Öğretmenlerimize hak edilen değer verilmemektedir. Genel Merkezimizin yaptığı anket bunu açıkça doğrulamaktadır. Anketle ilgili kısa öz sonuçları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Ankete katılanların yüzde 97,6’sı öğretmenlerin statü kaybı yaşadığını düşünmektedir. Öğretmenlerin statü kaybı yaşadığını düşünenlere “Bunun en önemli sonucu hangisidir?” sorusu yöneltildiğinde. Buna yüzde 81,4’ü toplumda öğretmenlere yönelik küçümseyici ifadelerin artması, yüzde 10,9’u öğrenci/velinin öğretmenlere yönelik şiddet uygulaması, yüzde 6,3’ü diğer, yüzde 1,4’ü öğretmenlik mesleğinin tercih edilmemesi cevabını vermiştir.

Diğer yandan Öğretmenlerimiz Kutsal mesleği icra ederken şiddete maruz kalmaktadırlar.

Ankete katılanların yüzde 29,3’ü okulda/okul çevresinde şiddet gördüğünü ifade etmiştir. Şiddete maruz kalanların yüzde 54’ü sözlü, yüzde 38,7’si psikolojik, yüzde 7’si fiziksel, yüzde 0.3’ü de cinsel şiddete uğradığını söylemiştir.

Şiddete maruz kalan öğretmenlere “Size kim şiddet uyguladı?” sorusunu yönelttik. Buna göre; yüzde 67’si öğrenci/veli, yüzde 28,3’ü okul yöneticisi, yüzde 3.5’i öğretmen, yüzde 1.2’si de memur/yardımcı personel cevabını vermiştir.

Bu noktada Türk Eğitim-Sen olarak Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılmasını istiyoruz. MEB bu konuda bir an önce adım atmalıdır. Tabi bu kanun çıkarılırken kazanılmış haklarımıza dokunulmadan gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

Bu kanun çıkarılırken öğretmenlik mesleğinin saygınlığı korunmalı, öğretmenlik mesleğinin statüsü sağlam bir zemine kavuşturulmalıdır. Öğretmenlik, herkesin “Ben de yapabilirim” diye düşüneceği bir meslek olmaktan çıkarılmalıdır.

Son olarak Ülkemizde yaşanan Ekonomik buhran Öğretmenlerimizin yaşam koşullarını zorlaştırmıştır.

Ankete katılanların yüzde 96’sı son bir yıl içinde alım gücünün azaldığını, yüzde 3’ü aynı seviyede olduğunu belirtmiştir. “Son yapılan zamlardan en çok hangisi bütçenizi etkiledi?” sorusuna. Yüzde 63,7’si gıda ürünleri, yüzde 22’si yakıt (benzin, motorin), yüzde 7.8’i elektrik, su, yüzde 3’ü doğalgaz, yüzde 3’ü giyim ürünleri, yüzde 0.5’i de toplu taşıma cevabını vermiştir.

Gölbaşı Türk Eğitim-Sen olarak sözleşmeli kadrolu ayrımı yapılmadan tüm fedakâr, cefakâr, ilim ve irfanı hayatının merkezine alan öğretmenlerimizin ve eğitim çalışanlarımızın 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutluyoruz. Ülkemizin kurucusu, başöğretmenimiz Büyük Önder Atatürk’ü saygı, minnet ve özlemle anıyoruz.

Şehit öğretmenlerimizi de unutmuyoruz. PKK tarafından 1993 yılında evi basılarak katledilen Neşe Alten’in, 2017 yılında Batman’da terör saldırısı sonucu şehit olan Aybüke Yalçın’ın, yine 2017 yılında kaçırılıp katledilen Necmettin Yılmaz’ın ve tüm şehit öğretmenlerimizin acısını hala yüreğimizde hissediyoruz. Onlara çok şey borçluyuz. Şehit öğretmenlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad, mekânları cennet olsun!” dedi.

Editör: Adıyaman Haber