Adıyaman 400 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Bağış Birimi tarafından 400 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi girişine kurulan stadın açılışı yapıldı.

3-9 Kasım Organ Bağış Haftası dolayısıyla gerçekleştirilen açılışa Adıyaman Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Erdoğan Öz, Sağlık İl Müdürü Dr. Mehmet Emin Taş, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kutlu, Hastane Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Fatih Doğan, Başhekim Yardımcısı Dr. Ali Kaplan, İdari ve Mali Hizmetler Müdürü Osman Aydın katıldı.

Organ Bağış Birim sorumlusu Fikriye Kaplan, basın mensuplarına ve vatandaşlara organ bağışının önemini anlattı.
   İl Sağlık Müdürü Dr. Emin Taş, yaptığı konuşmada, ‘’3-9 Kasım tarihleri arasında Organ ve Doku Bağış haftası olarak, Sağlık Bakanlığımız tarafından ülke genelinde bir dizi etkinlikler yapılmakta. Burada temel amaç, özellikle yaşam umudu bekleyen Organ ve Doku Bağışıyla yaşama tutunacak olan hastalarımızın yaşama bağlama ümidiyle ve vatandaşlarımızın bu konuda bilinç düzeyini, duyarlılık düzeyini arttırmaya yönelik faaliyetleri vatandaşlarımızla ve çalışanlarımızla paylaşıyoruz. Hakikaten insani bir duygu, organ ve doku bağışı yaparak bir yaşama can veriyoruz. Bu konuda tüm vatandaşlarımızın duyarlı davranmalarını telkin ediyoruz. Sağlık Müdürlüğü olarak bugün Eğitim ve Araştırma Hastanesinde açtığımız bu stantta hafta boyunca vatandaşlarımıza bilgilendirme yapılacak. Yine organ ve doku bağışında bulunmak isteyen vatandaşların kayıtları alınacak. İlimiz de bugüne kadar yaklaşık 2 bin bağışçı var. Ben organ ve doku bağışında bulunan tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum’’ dedi.
  Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreter Erdoğan Öz ise şunları söyledi:

Ülkemizde de dünyada olduğu gibi birçok insan yaşayabilmek için kaliteli bir yaşam için organ bekliyor. Biz ülkemizde gittikçe organ nakli konusunda hassasiyet gösterilmesi için çalışma yapıyoruz. Bu hafta sadece bir hafta olarak düşünmemeliyiz. Birisinin yaşama tutunması için organlarımızı birlikte kendimizle mezara götürmememiz lazım bağışlamamız lazım. Çevremizdeki insanların organlarını bağışlaması için teşvikte bulunalım. Yaşama tutunmak isteyenler için elimizi uzatalım, organlarımızı mezara değil, başkalarının canına can katabilmek için lütfen bağışlayalım
Halk Sağlığı Dr. Müdürü Mustafa Kutlu ise şöyle konuştu:

Ülkemizde ortalama yaşam süresinin artmasıyla beraber kronik hastalıkların ve yaşam kalitesini etkileyecek hastalıkların sıklığı gün geçtikçe artmaktadır. Bu durumda da sağlıklı yaşamak için insanların karaciğer, böbrek gibi organlara ihtiyacı olmaktadır. Bizler organ bağışlamasını teşvik ederek herhangi bir rahatsızlığı nedeniyle yaşam kalitesini arttırma açısından transplantasyonu desteklememiz gerekiyor
Başhekim Yardımcısı Dr. Ali Kaplan da Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biri haline gelmiştir. Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde, organ bekleme listesine kayıtlı 25 bun 326(böbrek:22159kalp:623, karaciğer:2219,akciğer:5,kalp kapağı:4,pankreas:265) hasta bulunmaktadır. Bu hastalar bir gün kendilerine bir organ bağışlanır ümidiyle yaşama tutunmaya çalışmaktadırlar .Ancak bu hastaların bir kısmı yakınlarından alacakları organlarla sağlıklarına kavuşabilecekler ama ne yazık ki bir kısmı ise nakil olacak organ bulamayacakları için hayatını kaybedecektir.2014 yılında yaklaşık 2000 vatandaşımız nakil olamadan hayatını kaybetmiştir.
Ülkemiz, organ faaliyetleri için uluslararası standartlarda nakil merkezlerine ve deneyimli nakil ekiplerine sahiptir. Ancak yapılan bağışların çoğunluğu canlı vericilerden olup, kadavradan yapılan bağış oranları yetersiz kalmaktadır. Tüm çalışmalara ve sağlanan artışlara rağmen kadavra bağış oranları istenilen seviyenin çok altında kalmaktadır. Avrupa da %75 olan aile bağış oranı ne yazık ki ülkemizde %25 seviyesindedir. Organ bağışının istenilen düzeye ulaşmamasında ve toplumda yeterli duyarlılığın olmamasında, bilgi eksikliği, ön yargılar ve yanlış inanışlar önemli rol oynamaktadırlar. Hastanemiz Organ Bağış Birimi, 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası münasebetiyle, merkez binamızda açtığı stant ile vatandaşlarımızı organ bağışı konusunda bilgilendirmeyi, bilinçlendirmeyi ve farkındalık yaratmayı hedeflemektedir. Bağışlarınızla hayat devam etsin sloganıyla tüm halkımızı organ bağışına davet ediyoruz ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Erdoğan Öz de organ bağışı için kayıt yaptı.

PHA

Editör: Adıyaman Haber