Aubarch kitaplarından birinde gözüme onun bir denemesi çarptı. Paskal üzerine yazılmış bu denemenin adı, ‘’ Kötünün Zaferi ‘’ idi.
Aubarch’ın  Paskal’dan alıntıladığı giriş bölümünü okuduğum bir kitaptan ben de alıntı yapmak istiyorum. 
‘’ Adil olanın peşinden gidilmesi doğrudur, en güçlünün peşinde gidilmesi ise kaçınılmazdır. Gücü olmayan adalet acizdir; adaleti olmayan güç ise zalim. Gücü olmayan adalete mutlaka bir karşı çıkan olur, çünkü kötü insanlar her zaman vardır. Adaleti olmayan güç ise töhmet altında kalır. Demek ki adalet ile gücü bir araya getirmek gerek, bunu yapabilmek için de adil olanın güçlü, güçlü olanın ise adil olması gerekir.
Adalet tartışmaya açıktır. Güç ise ilk bakışta tartışılmaz biçimde anlaşılır. Bu nedenle gücü adalete veremedik. Çünkü güç, adalete karşı çıkıp kendisinin adil olduğunu söylemişti. Haklı olanı güçlü kılmadığımız için de güçlü olanı haklı kıldık. 
Bu önemli sözleri günümüze derleyin bakalım gücü elinde bulunduranlar ne kadar adaletli davranıyorlar? Şimdi insanlar neden bu kadar hırslı, şiddet kin ve nefret neden çoğu insanların içini kaplamış? Ya da şöyle diyelim: Ülkeyi yönetenler ne kadar adil ve adaletli davranıyorlar? Sırf koltuk uğruna nelere katlanıyorlar?  Hangi siyasi düşünceyi taşırsa taşısın elinde gücü barındıranların mutlaka adil olması gerekir. Veyahut adil olması çok mu zor?  Unutmamak gerekir ki,  adil davranmak adaleti ve mutlu bir toplum yaratmak da adaletten doğar.     
 Üzülerek belirtmeliyim ki, günümüzde kim güçlü o haklı, oysa haklı olanın güçlü kılınması gerekir doğru olan da budur ama nerede…
Güçlü ülkelerin zayıf ülkeler üzerindeki hegemonyasına bakın! Masum insanların üzerine bomba yağdıran ülkelerin liderleri bu cesareti nerden alıyorlar? Başka bir deyişle ellerindeki güç neden onları bu kadar zalimleştiriyor?
Aslında ben yazıyı fazla uzatmak istemiyorum. Sözün özü olan, Yüce Peygamberimizin adaletle ilgili şu bilge sözleriyle yazıyı noktalamak istiyorum. 
‘’ Adaleti çiğneyen devlet adamlarını cezalandırmayan milletler çökmek zorundadır. ‘’
‘’Bir saat adalete hükmetmek, bir sene ibadet etmekten daha hayırlıdır ‘’
 Güçlü olurken adaletli olmayı unutmayalım! 25.03.2013
FatmaULUBEY