Sayın devlet büyüklerim; Cumhurbaşkanım (Fiili Devlet Başkanım), Başbakanım, Bakanlarım, Milletvekillerim, Müsteşarlarım, Genel Müdürlerim ve soruşturma komisyonlarında görevli olan tüm yetkililer; açığa alınan Devlet Memurlarının inceleme ve soruşturmalarının halk arasında çok uzun sürdüğü görüşü hakimdir.

         Şüphesiz Fetö darbe kalkışması sonrası çok zor ve hassas bir süreçten geçiyoruz. Ancak bu sürecin uzaması, Devlet yetkililerinin açıklamış olduğu haksız yere açığa alınan %1'lik mağdur ve masum kesimin de daha fazla mağdur olmasına sebebiyet vermektedir. Bilhassa banka kredisiyle ev ve araba alanların çok ağır bir ekonomik bunalım altında olduklarını yetkililerin dikkatine sunuyorum. Bu nedenle yapılan inceleme ve soruşturmaların hızlandırılması, elbette ki hem devletimizin ve hem de milletimizin yararına olacaktır.

         Bu konuda Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım'ın dediği gibi "Trafikte hız felakettir, adalette hız berekettir." sözünün çok yerinde bir deyim olduğunu söyleyebilirim.    

         Ayrıca aşağıda görüldüğü üzere Başbakanlık tarafından açıklanan, 16 maddeden oluşan ihraç kriterleri açıkça belirtilmiştir. Buna rağmen açığa alınanların inceleme ve soruşturma sürecinin neden bu kadar uzadığına, altı aydır neden bir karara varılmadığına ve şu anda cezaevlerinde bulunan suçları sabit olanların cezalarının neden hala verilmediği (kesilmediği) konusunda milletimizin tedirginliğini belirtmek isterim.

          Aslında açığa alınanlar hakkında karar vermenin çok zor olmaması gerekir. Çünkü kriterler çok açık bir şekilde belirtilmiştir. İvedilikle bu kriterlere takılanların ihraç edilmesi ve aşağıdaki kriterlere takılmayanların ise görevlerine iade edilmesi durumunda hem devlet hainleri bir an önce cezasını bulmuş olacaktır ve hem de o bahsi geçen %1'lik masum kesimin hızlı bir şekilde daha fazla mağdur edilmeden görevlerine dönmeleri sağlanmış olacaktır. Böylece hem adalet hızlı tecelli etmiş olacak ve hem de Vatandaşların Adalete güveni artacaktır.   

         Elbette ki mesele suçluların af edilmesi meselesi değil, mesele adaletin hızla tecelli etmesi meselesidir. Milletin bu tedirginliğini Milletin Vekilleri üst düzeyde dile getirmekle mükelleftirler. Ayrıca Adaletin gecikmesinin de Ak Parti'yi olumsuz yönde etkileyeceği olasılığını da Karar vericilere iletmeleri gerekmektedir.

         Sonuç itibari ile Fetö davasında suçlu bulunanların ivedilikle cezalarının kesilmesi, açığa alınanların ise acilen soruşturmalarının tamamlanarak, en geç referandumdan önce, 16 kriterden herhangi birine takılanların ihraç edilmesi, masum olanların ise yine acilen görevlerine başlatılması elzemdir. Tüm devlet büyüklerinin dikkatine sunulur.  

         İşte İhraç nedeni sayılan 16 kriter:

1-  17/25 Aralık 2013 tarihinden sonra Bank Asya ve Paralel Yapı’nın diğer şirketlerine parasal katkı sağlamak.

2- FETÖ’nün sendikaları ve derneklerinde yönetici veya üye olmak.

3- ByLock ve benzeri özel şifreli yazışma programını kullanmak.

4- Kimse Yok Mu Derneği’ne bağışta bulunmak.

5- Emniyet, MİT ve Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporlarının olması.

6- Kapsamlı sosyal medya taraması. (Sosyal medyada Devlet aleyhine paylaşımlarda bulunmak).

7-  Örgütün sivil toplum kuruluşları adı altında sohbet ve toplantılarına katılmak.

8-  Doğal akış dışında kısa sürede terfi etmiş veya özel görevlere getirilmiş olmak.

9- Örgüte ‘’himmet’’ adı altında para aktarmak.

10- Güvenilir ihbarlar, ifade ve itiraflar bulunması.

11- Takip ettikleri sitelerin incelemesinden elde edilen sonuçlar.

12- FETÖ üyesi şirketlerin normal olmayan işlemlerini yapmak, koruyup kollamak.

13- Yargıda ve emniyette örgüt lehine hareket ettiği tespit edilen kişiler arasında yer almak.

14- Paralel Yapı’nın ev ve yurtlarında kalanların sonraki yıllarda gösterdiği davranışlar.

15- İşyerinde diğer çalışanlardan, tanıyan kişilerden elde edilen bilgiler.

16- Örgütün gazete, dergi aboneliği ve çocuğunu okullarına göndermeyi 17/25 Aralık’tan sonra sürdürmek.

Fadlı DOĞAN Araştırmacı Yazar / Kamu Yönetimi Uzmanı