Satış yetki belgesi olmadan tütün ve tütün ürünlerinin satışının yasaklanmasının ardından, dün kentte başlayan eylemlerde Adıyaman- Kahta karayolunu trafiğe kapamalarının ardından Gerger ilçesinde doğum sancısı tutan ve ambulansla Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilen Ümmühan Memiş'in geçişine eylemciler tarafından izin verilmemesi üzerine ambulansta doğum yaptı.

Ambulansta doğum yapan Ümmühan Memiş, 6 aylık erkek dünyaya getirdi. Hayatı tehlikesi devam eden bebek hastanede tedavi altına alındı. Anne Memiş ve eşi İsmail Memiş ise eylemcilerin arasında kaldığı anları anlattı.

Anne Memiş: Oğlumun durumu biraz kritik

Ambulansın kapısının açmalarına gazetecilerin engel olduğunu anlatan anne Ümmühan Memiş, "Korktum, birde orada doğum yapmam çok kötüydü. Birde orada acı çektim. Hemşireler yardım ettiler onların sayesinde doğum yaptım. Ambulansı durdurmaya çalıştılar,zorbalık yaparak kapıyı açmaya çalıştılar. Ekip, hasta var dediler inanmadılar zorbalık yapmaya çalıştılar, kapıları açmaya çalıştılar yol vermediler sonradan başka bir köyden gittik. Ben dayanamadım yolda doğum yaptım. Çocuk şuan yoğun bakımda öyle bir zorbalık yapmamış olsalardı Adıyaman'da doğum yapacaktım şuanda oğlumun durumu biraz kritik. Çok korktum millet baya etrafa toplanmıştı. Kapıyı açmaya çalışıyorlardı ekip arkadaşlar pencereden konuştular kendileri acil hasta var diye bana yol verin dedi. Dediler siz yalan söylüyorsunuz ambulansta hasta yok sonra hemşire abla inanmıyorsanız pencereyi açayım bakın ama sağ olsunlar gazeteci arkadaşlar izin vermediler. Onlardan da Allah razı olsun." dedi.

“Dağ başında ambulansın içinde doğum yapmak zorunda kaldı”

Baba İsmail Memiş ise yol kapatan eylemcilerin yaptıklarını doğru bulmadıklarını ve daha demokratik yollarla eylem yapabileceklerini belirterek bebeğin kritik süreyi henüz atlatamadığını söyledi.

Memiş, yaşadıkları o anları şöyle ifade etti:

"Yolda geldik millet yolu kapatmışlardı bizi mağdur ettiler. Her türlü hastane ve acil durumda kalan mağdur bıraktılar. Yaptıkları yanlıştı daha doğru yollar arayabilirlerdi. Önce inanmadılar ambulansta hasta olduğuna ambulansın kapılarını açmaya çalıştılar. Zorladılar hatta orada engel olmaya çalıştık sağ olsun gazeteci arkadaşlar engel oldu. Baya bir mağdur kaldık, başka yollardan gelmeye çalıştık, kötü arazilerden gelmeye çalıştık. Yol kapalı olmasaydı hastanede doğum yapabilirdi. Yollar kapalıydı diye dağ başında ambulansın içinde doğum yapmak zorunda kaldı. Böyle yolları kapatmakla eşkıyalıkla yanlıştı. Şuanda durumu kritik devam ediyor. Doktorla görüştüm hala durumunun iyi olmadığını söylüyor ama zamanla inşallah iyi olur. Bizden başka hastalar vardı elektrik akımına kapılan bir arkadaşımız vardı durumu çok kritik olan böyle haklarla yolu kapatmamaları lazımdı. Öğrendiğime göre o arkadaşın durumu ağırmış Allah şifasını versin inşallah."

Adıyaman Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç, AK Parti İl Başkanı Mehmet Dağtekin ve AK Parti Merkez İlçe Başkanı Av. Mustafa Alkayış aileyi ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Başkan Kılınç: Demokratik hakkı sonuna kadar kullanacağız

Adıyaman Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç, olaya ilişkin, “Dün Gerger tarafından gelirken mağduriyet yaşamış eylemlerden dolayı maalesef yolda doğum yapmak zorunda kalmış, ikinci bebeği 6 aylık prematüre dediğimiz miadında olmayan erken doğum. Buna da çok şükür şuan kendi sağlığı iyi durumda ama bebeğimiz yoğun bakımda, Allah korusun her iki canı yolda kaybedebilirdik. Hem doğum hem de yolda tabi ambulanslar kısmen iyi ama bir hastane koşulları gibi değil. Bu anlamda tabi hep aynı şeyi söylüyoruz. Tamam tütün Adıyaman’ın olmazsa olmazı ama haklarımızı demokratik savunmak sonuna kadar haktır. Bizler hep tütünle okuduk. Ailelerimiz tütün parasıyla bizi yetiştirdi. Hakkı savunmak başka cana mal olacaksa hak sayılmaz, kimse kusura bakmasın en azından ambulansa yol verilebilirdi. Acil insanlara yol verilebilirdi. Dolayısıyla bu hassasiyetin kamuoyunda paylaşılmasını istiyorum. Biz hak arayış noktasında kimse hakkını aramasın diye bir derdimiz yok. Demokratik hakkı sonuna kadar kullanacağız. Adıyaman'da tütün olmazsa olmaz. Ama bunun arayışı dediğim gibi demokratik yolları var. Geliriz hep beraber oturur konuşuruz. Yol bulabiliriz. Tekrar ailemize büyük geçmiş olsun.” diye konuştu.

Dağtekin: Adıyaman’a bu lekelerin sürülmesini hep birlikte engellemeye geldik.

AK Parti İl Başkanı Mehmet Dağtekin de ”Ailemize bu yaşanan olaydan dolayı geçmiş olsun dileklerinde bulunmak için buradayız. Çocuğumuz halen yoğun bakımda  olay gerçekten dramatik yol verilmiyor, inanılmıyor dağ yollarına sapılıyor oradan geliniyor. Şimdi bu Adıyamanlı vatandaşlarımızın yapacakları bir iş değil ben buna inanmıyorum.

Biraz önce Çelikhan’da elektrik çarpması sonucu yaralanan hemşerimizin ailesini hastane ziyaret ettiğimizde orada babası şunları söyledi; “Ben Çelikhanlıyım buradaki insanları bilirim orada bulunanlar Çelikhan’lı değillerdi. Buranın insanları değildi burayı provakatör etmek için buradalardı. Bizim Adıyamanlı kardeşlerimizin yapacağı bir durum değil, bizim yapımızda halk konusunda en büyük duyarlılık vardır. Ama ciddi bir şekilde  hak arayın derken burada bir haksızlık hatta Allah korusun cana kıymaya varılacak bir durum oluşmuş, her iki hastamızda durum aynısı hastalarımızın hayati tehlikeleri devam ediyor. Madem öyle bir haklarımızı aramayı sürdürelim ama ne olur bu kendi çocukları olsaydı o haklarını arayanların bu kendi eşleri olsaydı, kendi evlatları olsaydı, nasıl bakarlardı olaya, kimsenin bunu yapmaya hakkı yok. Biz ailelerimize geçmiş  olsun dileklerinde bulunuyoruz. Hem de Adıyaman’a bu lekelerin sürülmesinin hep birlikte engellemeye geldik. Dün yapılan eylemde belediye başkanımız ve valimiz ordalardı. Bende sonradan giderek kardeşlerimizle konuşma fırsatımız oldu. Diyoruz ki sizin sorunununuz bizim sorunumuz elbette tütünle ilgili bir sorun varsa çözecek olan iktidar partisidir. Biz sorunlarımızı yukarı ilettik. 6 ay erteletmekle ilgili sözü de Milletvekilimiz Ahmet Aydın sözünü vermişti. Ama buna rağmen bu işin uzaması hepimizi üzmüştür. Bundan sonrası içinde Adıyamanımız akli selime davet edilmeli ve bu sürdürülmelidir. “ifadelerini kullandı.

Alkayış: Hiçbir şey insan hayatından önemli değil

AK Parti  Merkez İlçe Başkanı Mustafa Alkayış, asıl olanın her zaman insan yaşamı olduğunu her zaman söylediklerini belirterek, şunları dile getirdi:

“Bizde hukukçu olarak söylüyoruz. Elbette demokratik haktır  Türkiye demokratik bir devlet  Sosyal hukuk devleti herkes aracısız doğrudan doğruya demokratik taleplerini yerine getirebilir. Ancak bunun tarzı, yapılış şekli sonuçlarını çok iyi tartmak lazım. Yol kapatarak hastaları engelleyerek  gerçekten kritik  hastaları engellemek bu duruma düşen vatandaşlarımızı dinlediğimizde ürperiyoruz. Ve oradakiler sorguluyor. Gerçekten hasta var mı yok mu? Diye. Hastanın durumunu öğrenen gazetecilerin destek oluyor. Geç kaldığı için doğumda ambulansta oluyor. Bunun olmaması lazım, bu ortama izin vermemek lazım. Çünkü hiçbir şey insan hayatından önemli değil, bir tek insanın burnunun kanaması bile kimsenin istemeyeceği bir durumdur. Biz Adıyamanlı ve Adıyamanlıları tanıyoruz. Bu bizim insanımızın yapabileceği bir tarz veya üslup değil çünkü biz her şeyi aramızda konuşuyoruz. Aramızda görüşüyoruz  en aykırı fikirler ile bir araya geliyoruz. 

Adıyaman bu özelliği ile zaten Türkiye’de nam yapmış huzurun başkenti olan bir şehir daha dikkatli olmak lazım. İl başkanımız ve belediye başkanımız hastalarımızı yakından takip ediyorlar. İnşallah bu tütün meselesinde sağduyu da sonuçlandırmak için gerçekten vekillerimiz, belediye başkanımız  il başkanımız ve teşkilatımız inanılmaz bir gayret içerisindeler. Ancak tütün noktasında da hükümetimizin aldığı karar izlediği yol özellikle yasak olan tütünün hakkını alın terini savunmak. Artık sıkıntı yaşanmaması üzerine bir yol olabilir bunu oturup konuşuruz.”

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha