KADIN OLMAK 

Kadın olmak zordur. Cesaret ister yürek ister. Erkeğe verilmiştir tüm payeler. Kadın tırnağıyla kaza kaza elde eder bazı şeyleri. Öyle bir çıkmazdır ki kadının ki çocukken erkek gibi benim kızım diye gurur duyulur. Bazen erkek gibi giydirilir. Bazen de erkek gibi davranması alkışlanır. Tam uyum sağlar bu duruma evlenir yuva kurar.

Bu defa eşi kadın gibi kadın ister. Ama o erkek gibi davranmaya alışmıştır. Ruhuna nakış nakış işlemiştir. Hayatındaki ilk erkek olan baba. Ne yapacağını bilemez bir halde yine mücadeleye başlar. Zor da olsa eşine uyum sağlar. Kadın gibi davranmayı öğrenir. Sonra eşi kıskançlık gösterir. Sadece bana kadın gibi ol. Kadın sürekli bir çelişkinin içine atılmaktan yorulmuştur. Hiç aklına bile gelmeyen fikirlerden dolayı erkek erkeğe karşı hep kadını değiştirmeye çalışır.

Kalk ey kadın! Yüreği yangın, aşka suskun kadın. Sen anasın sen bacısın sen evlatsın sen eşsin. Kimsenin kimliğin üzerinde oynamasına izin verme. Allah seni kadın olarak yarattı, başka bir surete bürünmek için çabalama. En iyi ana en iyi bacı en iyi evlat en iyi eş ol. Ne olursan ol kadın gibi kadın ol. Erkek gibi kadın değil. Erkek gibi kadın olmak marifet değildir. Kadın aşağılanacak küçümsenecek bir varlık değildir asil ruhunu kimsenin ezmesine yıpratmasına izin verme.

Ve ey kadın! Sen istersen 40 günde cennetlik olursun. O kadar saf ve temiz kadar güçlü o kadar inançlı ve o kadar da ihlaslısın. Onurunu gururunu ayaklar altına alanlara inat, dimdik dur. Olduğun gibi sevecekse yanında olsun insanlar. Seni değiştirmeye çalışanlardan uzak dur.

Irmak Suna Binici

5 Aralık 1934’te Atatürk, bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük etti. Anayasa ve seçim kanunu değişikliğiyle kadınlar Milletvekili seçimlerinde seçme ve seçilme hakkına kavuştular.

Türkiye, Fransa ve İtalya'dan 11, Romanya'dan 12, Bulgaristan'dan 13, Belçika'dan 14, İsviçre'den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştı.

Doğumdan ölüme kadar her hayatın her anında varlıklarını hissettiğimiz, bizi biz yapan değerli kadınlarımızın 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nü kutluyor, hayatın her alanında daha güçlü bir şekilde yer almaları dileğiyle saygılarımı sunuyorum.