Yıllar önce 1 Temmuz Kabotaj Bayramı’nı duyduğumda bu ne bayramı ki diye merak etmiştim. Benim gibi anlamını bilmeyip merak edenler için küçük bir araştırma yapıp sizlerle paylaşmak istedim.Kabotaj; Bir devlerin kendi limanları arasında yolcu ve yük taşıma hakkıdır.

Bir devletin, kendi limanları arasında deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalıktır. Bu ayrıcalıktan yalnızca yurttaşlarının yararlanması, milli ekonomiye önemli bir katkı sağlayacağından, devletler yabancı bandıralı gemilere kabotaj koyma yoluna gitmişlerdir. Bazı Uluslar arası sözleşmelerde de kabotaj yasağı koyma yetkisine ilişkin hükümler yer alır

 

Türkiye’de Kabotaj Kanunu’nun 1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe girmiş. Bu yasaya göre, akarsularda, göllerde, Marmara Denizi ile boğazlarda, bütün kara sularda ve kara sular içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma, bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verilmiş. Ayrıca dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlı, çarkçılık, Tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirileceği belirtilmiş.Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edilmiş.

 

Sonuçta bizim gibi üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke için kabotaj kanunları son derece önem taşımakta. Kanunun yürürlüğe girdiği 1926 yılından bu yana 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak kutlanmakta.