1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı, İşçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günüdür. Dünya üzerinde pek çok ülkede resmi tatil olarak kabul edilmektedir. Yurdumuzda ilk kez 1932 yılında resmi olarak kutlanmıştır. 2008 yılında ‘’Emek ve Dayanışma Günü’’ olarak kutlanması kabul edilmiştir. 2009 tarihinde kabul edilen yasa ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir. Çocukluğumda Bahar Bayramı diye bildiğim 1 Mayıs, zamanla İşçi Bayramı olarak hayatımızda yer aldı. 1977 1 Mayısında yaşanan elim olaylardan sonra uzun süre hep bir tedirginlik konusu olan, 1 Mayıs İşçi Bayramının tarihçesini biliyor musunuz?

İlk kez 1856 yılında Avustralya’nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri günlük sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesinden Parlamento Evine kadar bir yürüyüş düzenlemişler.

1 Mayıs 1886’da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat haftada 6 gün çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bırakmışlar. Şikago’da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katılmış. Bu gösterilerde siyah ve beyaz işçiler birlikte yer almış. O dönemde siyahlara bazı parkların kapalı olduğu göz önüne alınırsa bu olay, siyah ve beyazların birbirine karşı olan önyargılarının da yıkılmasına vesile olmuş.  

Bu gösteriler 1 Mayıs’ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etmiş Mayıs’ta kanlı Haymarket Olayına yol açmış. Uygulanan yasal baskılarla gösteriler engellenmiş. 1889’da toplanan İkinci Entarnasyonal’de Fransız işçi temsilcisinin önerisi ile 1 Mayıs gününün tüm dünyada ‘’Birlik, mücadele ve dayanışma günü’’ olarak kutlanmasına karar verilmiş.

Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazanmış.