1 Aralık’ta Adıyaman Ve Bir Şiir

Size nostaljik eser, işte saat kulesi.

Her şey de lider olur, bak yanıyor şulesi.

Adıyaman’da tekdir, petrolle ters lalesi…

Bir de yok olmasaydı, Hısn-ı Mansur Kale’si.

Tarihle inançla hep, inan ki ders veriyor.

Mutlu, huzurlu gelen, mahcup olup eriyor.

Adıyaman’ım tekdir, bütün dünya görüyor.

Bir de yok olmasaydı, Hısn-ı Mansur Kale’si.

İnanın ki dostlarım, burda ölmek isterim.

İnsan başka ne ister, ana, baba, var yârim.

Kerim’ce tavsiyemdir, gelip bir görün derim.

Bir de yok olmasaydı, Hısn-ı Mansur Kale’si.

1 Aralık 1954 yılına kadar Malatya’ya bağlı olan şirin bir ilçe iken, zaman içerisinde gelişerek il olmuştur. Tarihi, turistik, inanç turizmi, benzersiz doğa zenginliği olan coğrafyasıyla eşsiz bir ildir Adıyaman. Çeşitli tarihi ve turistik zenginlikleri bakımından lider bir il olması gerekirken, ne yazık ki yetersiz tanıtımdan dolayı, hak ettiği yeri alamamış, komşu illerin gölgesinde kalmış ve kaybolmuştur.

İller, hatta ilçeler bile kuruluş yıldönümlerini, göze, kulağa hoş gelen ve duyguları okşayan etkinliklerle kendilerini tanıtıyorlar.

İlimiz de bu güne kadar istenilen anlamda bir tanıtım faaliyeti yapılamamıştır. Son birkaç senedir, neredeyse yok denecek kadar sönük geçen tanıtım ve kutlama faaliyetleri olmaktadır.

Güneydoğu’nun, bu en sakin, rahat ve huzurlu ili, yeteri kadar tanınmamaktadır. Kamu görevlisi olanların bile, ilk başlarda çekinerek, hatta korkarak geldikleri; ama sonradan ayrılmak istemedikleri bir ile sahibiz.

İlimiz, tarihi ve turistik zenginlikleriyle açık bir müzedir.

İlimiz, insanı samimi, dürüst, misafirperver ve sıcakkanlıdır.

İlimiz, ayrılanların yıllar sonra bile hatırladıkları nitelikli bir yerdir.

İlimiz, yüreği sevgi, mutluluk ve insani değerlerin üst seviyede olduğu bir yerdir.

Saymakla bitmeyecek özellik ve güzelliklere sahip olan ilimizin, gelişmesi, ilerlemesi, huzuru ve refahı için, herkes elini taşın altına koyabilmeli ve üzerine düşen görevi yerine getirmelidir. Elbette herkesin bu konuda yapabileceği bir şeyler vardır. Karınca kararınca bu yolda ilerlemelidir.

Bu yolda ilerleyen bir şehir yaşayanı olarak, üzerime düşeni yapmamda görev addettiğim bir şiirimi sizinle paylaştım. Adıyaman’ımızın il oluşunun can-ı gönülden kutluyorum.

Kerim BAYDAK

[email protected]