İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Adıyaman ziyaretinde halktan kaçırıldığını savunan Çavuş, "Sayın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu geçen hafta Adıyaman'ı ziyaret etti. Bütün bakanlarda olduğu gibi yine halkla iletişime geçilmesi engellendi. Adıyamanlı sorununu anlatmak için bile bakana ulaşamadı. Adıyaman'ın en önemli sorunu olan tütün konusunda içişleri Bakanın yaptığı açıklama ortada dururken, tütün üreticileri bakana ulaştırılmamıştır. Bu aslında bakanın Adıyaman'a sadece bakmak için geldiğini en açık göstergelerden bir tanesidir. Biz Adıyaman'a gelen bakanların siyasi fikrine bakmaksızın vatandaşların sorunlarını anlatması için bakana ulaşması noktasında kolaylık sağlanması gerektiği düşünüyoruz. Ancak her zamanki gibi Havaalanında indi bulvarı kullandı Adıyaman valiliğini ziyaret etti, oradan da kendi siyasi partisinin toplantısına katılarak, dönüşte de bir dizi açılış yaparak, Adıyaman'ı terk etti. Sadece tütününü bildiği Adıyaman için bu konunun ne kadar önemli olduğunu vurguladı ama Adıyamanlının içerisinde tütünün ne kadar önemli olduğunu anlatma fırsatı bulamadı" dedi.

-TÜTÜN ADIYAMANLILAR İÇİN ÜRÜNÜN ÖTESİNDE

Tütünün kent için çok önemli olduğuna işaret eden Çavuş, "Bütün Adıyamanlı için sadece bir ürün olmaktan öte; çünkü yaklaşık 100 bin aile geçimini tütünle sağlarken bunun hükümet tarafından yeteri kadar idrak edilmediği Sayın İçişleri bakanımızın yaptığı açıklamayla ortaya çıkmıştır. Başta söylemiş olduğum şeyi yine söylüyorum iktidar partisinin Adıyaman'daki temsilcileri Adıyaman'ın sorunlarını birinci ağızlara yeteri kadar ulaştıramıyorlar. Bu koltuklarını koruma merakı mıdır? Bu dar bir çerçevede siyaset anlayışı mıdır? Bilmiyorum bunu kamuoyunun vicdanına bırakıyorum ancak Adıyaman bir siyasi partiye teslim edilmeyecek kadar büyüktür. Bir siyasi argüman olarak kullanılacak kadar küçük bir kent değildir" ifadelerini kullandı.

- “SORUNLAR GÖZARDI EDİLİYOR”

Adıyaman'ın çok sorunu olduğuna dikkat çeken Çavuş, şöyle devam etti:

"Adıyaman'ın bir sürü sorunu var. Adıyaman'da ciddi anlamda iş bulma sorunu var, hangi kahveye giderseniz gidin, dolup taşıyor. Adıyaman- Şanlıurfa yolu Atatürk Barajına kadar yaklaşık 60 kilometre 15 yıldır bitirilemiyor, hala da ağır aksak yürüyor, Gaziantep yolu yine aynı şekilde. Adıyaman - Çelikhan yolu bir türlü yapılmıyor ama Çelikhan - Malatya yolu yapılıyor. Dolayısıyla Adıyaman'a yatırım gelmiyor, yatırımcının gelmesi için bir çalışma yapılmıyor. Adıyaman hayali projelerle bir şekilde avutuluyor. Evet; Adıyaman'a hızlı trenin gelmesini bizde istiyoruz, gelmesi içinde elimizden ne gelirse destek sunmaya hazırız ancak sanki Adıyaman'ın birinci sorunu hızlı trenmiş gibi lanse edilmesi ise doğru değildir. Adıyaman'ın işsizlik sorunu var, önce bunu çözmek lazım. Adıyaman'a sanayici gelmiyor, Adıyaman'a sanayici gelmediği için Adıyaman'daki işsizlik sorunu bu anlamda çözülmüyor. Adıyaman'ın işsizlik sorunlarının önündeki en büyük engellerden bir tanesi Adıyaman'ın sulanabilir arazilerinin sulanmamasıdır. Ürün çeşitliliğinin sağlanmamasıdır. Hâlbuki Adıyaman'ın toprağı suyla buluşturulursa Adıyamanlı bu anlamda ürün çeşitliliğine kavuşur, bunla birlikte Organize Sanayi Bölgesinde ürün çeşidine bağlı sanayi bölgeleri oluşmaya başlar ve buda Adıyaman'ın işsiz gençlerinin, işsiz vatandaşların iş sahibi olmasının önündeki en büyük amaç olur"

“YATIRIMLAR YETERSİZ”

Yatırımların yetersiz olduğunun altını çizen Çavuş, "Ne yazık ki Adıyaman'a kamu yatırımı anlamında bir şeyler geliyor gibi görünse de aslında çevre illere baktığımızda ne yazık ki yatırımların çok sınırlı kaldığını görüyoruz. Örneğin çevre illerde yeni hastaneler, yeni okullar, yeni yollar çok hızlı bir şekilde yapılırken, Adıyaman çok ağır bir şekilde ilerliyor. Yani 10-15 yıl önce biz Urfa ile eş değerken, bugün Urfa bizim 10-15 yıldan fazla önümüze geçti. Gaziantep Adıyaman'ın 30 yıl önüne geçti. Malatya Adıyaman'ın 20 yıl önüne geçti. En ufak bir ulaşım sıkıntısını bile çözemiyoruz. Örneğin daha geçen hafta Adıyaman'dan misafirlerini karşılamak için Gaziantep Havaalanına giderken gençlerimiz trafik kazası yaptı ve ne yazık ki vefat ettiler. Adıyaman'da yüksek uçak biletlerin sebebiyle çevre illere inmek veya uçmak zorunda kalıyor, bu da bu tür trafik kazalarının önünü açıyor. Adıyaman'da örneğin Ankara'ya veya İstanbul'a çok farklı fiyatlarla uçarken, biz Gaziantep'te bunun yarı fiyatına uçuyoruz" diye konuştu.

-“KÖPRÜ BİTTİ YOL YOK”

Nissibi köprüsünün yolunun yapılmamasını da eleştiren Çavuş, şunları söyledi:

"Nissibi köprüsü yapıldı çok teşekkür ediyoruz iktidara bu anlamda, o yol onunla birlikte bitirilmediği için Diyarbakır'dan gelen otobüs firmaları Adıyaman üzerinden diğer şehirlere gitmiyor. Bir firma geliyor od a muhtemelen bugün yarın seferlerini iptal edecek, niye yol yok.  AKP iktidarıyla birlikte Adıyaman bir şeyle tanıştı, ya yolu yapılıyor köprüsü bitmiyor işte Şanlıurfa köprüsü örneği var. Atatürk Barajının hemen altında çift şeritli yol bitme noktasına geldi, köprü ile ilgili halen bir çalışma yok. Öbür tarafta Nissibi köprüsü yapılıyor ama yol yapılmıyor, yani Adıyaman'da hizmetin gelmesi noktasında neden bu kadar ağır davranılıyor. Bunun birinci sebebi iktidar partisinin milletvekillerinin ilimizin sorunlarını yeterince dile getirmemeleri, yetkili ağızlara ulaştırılmamasından geçiyor, meclis konuşmalarına baktığımızda son 4 yıl 5 yıl'a bakın; Adıyaman'ın sorunları meclis kürsüsünde neredeyse hiç konuşulmadı. Bakın bu il size yetki vermiş iktidar partisinin milletvekilisiniz, çıkın meclis kürsüsünden Adıyaman'ın sorunları var dile getirin, ilgili bakanı göreve davet edin, bununla birlikte bakın Adıyaman'ın çok farklı sorunları var"

- “ESNAF TEFECİNİN ELİNDE KAN AĞLIYOR”

Esnafın tefecilerin elinde kan ağladığını dile getiren Çavuş, "Adıyaman'ın esnafları şuan borç batağında, tefecilik diye bir gerçeği var, dile getirdik sizin vasıtanızla, Adıyaman'da her köşe başında farklı esnaf grubu adı altında tefecilik yapan işletmeler var. Sağ olsun sayın valimiz ve İl Emniyet müdürümüz bu konuda duyarlı davranıyorlar ama bunun çözümü esnafı borç batağından kurtarmaktır. Örneğin Adıyaman valisi son günlerde Alevi-Sunni köy ayrımı yapmadan köyleri ziyaret etmesi, sorunları yerinde dinlemesi, takdire şayan bir davranıştır, kutluyorum, teşekkür ediyorum, aynı şekilde Emniyet Müdürünün sokağa inerek halkla bütünleşmesi teşekkür ediyorum, takdir ediyorum aynı davranışı iktidar partisinin temsilcilerinden de bekliyorum. Hizmet getirme noktasında ayrım yapmayın. Adıyaman'a kıymayın, yani bir köy AK Parti'ye oy vermişse oraya taziye evi, oraya okul, oraya her şey mübah, iktidar partisine oy vermemişse oraya taziye evi yapmayı bırakın, bir taziye çadırı bile vermiyorsunuz, günahtır, yazıktır. Vatandaşlar arasında ayrım yapmayın. Bu kent birliği, kardeşliği sağlamış bir kent, işsiz de olsa vatanperver bir kent. Irgata gitse bile içinde bayrağına, ezanına, en ufak bir şüphe duymayan bir kent. Böyle bir profille karşı karşıya kente, kıymayın, bir siyasi amaç uğruna insanları bölmeyin, böldürmeyin, açık ve net bir şekilde buradan çağrımı yapıyorum; Adıyaman'ı bir bütün olarak değerlendirin. Adıyaman'ı bir bütün olarak değerlendiren siyasilere teşekkür ediyorum ama bu ayrımı yapanları da buradan şiddetle, nefretle kınıyorum" dedi.

- "REDERANDUM SÜRECİNDE HER FİKRE SAYGI DUYULMALI"

Referanduma ilişkin de değerlendirmede bulunan Çavuş, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Referandum süreci yaşayacağız, kamu hizmetlerinin kullanılması anlamında ben sayın valimizin bütün partilere eşit olduğunu görüyorum. Geçenlerde bizi de ziyarete geldiler, bu vesileyle kendilerine tekrar teşekkür ediyorum, bunu siyasi partilerin de bu anlamda işbirliği içerisine gitmesini bekliyorum, yani Evet veya Hayır bir siyasi partinin iktidarı değil, Evet-Hayır bir sistem sorunudur. Bu sistemle ilgili bazı siyasi partiler, bazı STK'lar, bazı kamu kurum ve kuruluşlar, Evet'in iyi olabileceğini düşünebilir, tersine bizim de içinde olduğumuz bazı gruplar da hayır'ı bu ülke için parlamenter rejimin faydalı olacağını düşünebilir. Bu bir siyasal parti yarışı değil. Dolayısıyla partilere burada kutuplaştırıcı dil kullanılmasının önüne geçmek lazım. Evet'çiler  “Evet’ini anlatsınlar, Hayır'cılar “Hayır’ını anlatsın ve bunun anlatılması için demokratik bir yol oluşturulsun. İnsanlar kutuplaştırılmasın sosyal medya hesapları takibe alınıp da insanlar taciz edilmesin"

 

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha