Adıyaman İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Emin Taş, kış mevsiminde sık sık meydana gelen soba zehirlenmelerine karşı alınacak önlemleri sıralayarak, vatandaşlara uyarılarda bulundu. 
 
Kömür kullanılan sobalara karşı vatandaşlardan dikkatli olmalarını isteyen Adıyaman İl Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş, hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte ısınmak amacıyla kullanılan kömürlü sobaların sık sık temizlenmesi gerektiğini söyledi.

Her yıl kış aylarında soba zehirlenmeleri noktasında üzücü olayların yaşandığını ve bu olayları tekrar yaşamamak için gerekli tedbirleri almaya çalıştıklarını dile getiren Taş, "Kış mevsiminde geçmiş yıllarda da rastladığımız soba zehirlenmeleri tıbbi açıdan karbonmonoksit zehirlenmesi olarak nitelendirdiğimiz bu tür vakalarda üzücü sonuçlar almaktayız. Özellikle gece yakılan kömürlü sobaların yatmaya yakın mutlaka içerisindeki yakıtın tamamen yandığına dikkat etmeleri ve yeni bir yakıt ilave etmemeleri gerekiyor. Çünkü sobadan sızan zararlı olan karbonmonoksit gazının insan sağlığını olumsuz etkileyici rolü var" dedi. 

Adıyaman İl Sağlık Müdürü Taş, vatandaşların genellikle uyku saatlerinde sızan karbonmonoksit gazından zehirlendiğini kaydederek, konuşmasının şöyle sürdürdü:

Bu yüzden vatandaşlarımızı bu konuda dikkatli olmaya davet ediyoruz. Sobaların yakıtını çok iyi kullanmaları ve ilimize kaçak giriş yapan menşei belli olmayan yakıtları da kullanmamalarını öneriyoruz. Mutlaka satış izin belgesi olan, ambalajlı kömürleri kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Kendi sağlıkları açısından soba bacalarını mevsim başlarında temizlemelerini öneriyoruz. Bütün bu tedbirler vatandaşlarımızın kışın ısınma ihtiyaçlarını giderirken olumsuz neticelerle karşılaşmamaları açısından önem arz etmektedir"

Kaynak : PHA

Kaynak: pha